Artikkelimme viimeisessä osassa paneudumme Xperia Play:n kiinnostavimpaan osa-alueeseen eli pelaamiseen, lunastaako Play odotukset käsikonsolin ja puhelimen yhdistäjänä? Edellisen osan löydät tämän linkin takaa.

Lyhyesti: Kyllä. Play onnistuu siinä missä monet ovat epäonnistuneet; tuomaan käsikonsolin optimaalisen ohjauksen peleihin, mutta samalla yhdistäen siihen hyvän älypuhelimen. Kun Play:n ottaa ensimmäistä kertaa käteensä ja avaa pelinäppäimistön, on heti kotonaan, varsinkin jos on kasvanut teini-iän (ja miksei myös aikuisiän) Playstation-konsolinsa kanssa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=cU3fHcUF1vE

Ohjaimen tuntuma on hyvä ja puhelimen pieni etupainoisuus ei haittaa edes pitkässä pelirupeamassa. Näppäinkomennot menevät herkästi perille eikä useamman näppäimen yhteispainallukset tuota ongelmaa. Tähän tosin tekee poikkeuksen puhelimen takaosassa olevat liipaisimet. Niiden painaminen yksittäin toimii mainiosti, mutta ”Star Battalion”-pelissä oleva toiminto, joka pitää suorittaa näitä yhtä aikaa painamalla, ei tuntunut menevän perille kuin joka kolmas kerta. Onneksi vaikuttaisi kuitenkin, että ongelma on vain ko. pelissä, sillä muissa peleissä jotka tukevat liipaisimia, ei ongelmia esiintynyt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=I0P6nnLqXcc

Positiivisena yllätyksenä myös virtuaaliset analogitatit toimivat kuten niiden pitävätkin. Ne tosin vaativat pientä totuttelua, sillä ensimmäisillä kerroilla ainakin allekirjoittanut käytti hieman liikaa voimaa, joka johtuu oikean Playstation-ohjaimen selkärankaan iskostuneesta otteesta. Tämä johti siihen, että liikerata oli todella pieni ja kontrollit tuntuivat rajoittuneilta. Pienen harjoittelun jälkeen oikea tapa käyttää niitä löytyikin, ja tarkkuudessa ne voittavat helposti minkä tahansa kosketusnäytöllä toteutettavan virtuaalisen analogitatin. Ohjaimissa oleva pieni keskipiste ja kohotetut reunat helpottavat sormen pitämistä kontrollialueella, joka on asia jota oppii nopeasti arvostamaan, kun vertaa Glu Mobilen Gun Brothersin ruutukontrolleja Play:n tarjoamaan tarkkuuteen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=LlATjhLNjQg

Xperia Play-sertifioidut pelit pyörivät luvatusti sulavalla 60 FPS-nopeudella ja näyttävät niin hyvältä kuin voisi toivoa. Pelitarjonta myös kasvaa mukavaa vauhtia, joten pelkoa sisällön kuihtumisesta ei ole. Xperia Play:lle erityisesti suunniteltujen pelien lisäksi laitteella pyörivät tietenkin kaikki jo Android Marketista löytyvät pelit. Toivomme todella, että Playstation-sertifiointi ottaa tuulta alleen peleille ja laitteille, sillä tämä oli ensimmäinen “pelitehon” takaava asia ja ainakin Xperia Play näyttää tämän sertifioinnin hyvät puolet mainiosti. Sertifioinnin lisääntyminen helpottaisi kuluttajia laitteiden hankinnassa erityisesti nykyisen prosessori-, muisti- ja 3d-piirisotkun keskellä. Sotkun, joka alkaa muistuttamaan jo aivan liikaa PC-markkinoita.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=TdPIzTcHWUU

Vaikka Xperia Play-pelejä ja Android Market-pelejä laitteelle on jo pilvin pimein, olisimme toivoneet Playstation Pocket:n puolelta löytyvän enemmän pelejä, 6 PSX peliä tuntuu hieman heikolta esitykseltä ja erillisen ”Playstation Pocket”-valikon pitäminen ”Xperia Play”-valikon rinnalla vaikuttaa turhalta. Olisimme toivoneet Playstation Pocket:iin jo julkaisuhetkellä PSP-portteja joista Sony on vihjannut. Näiden yhdistäminen olisi myös selkeämpää puhelimen pelikäytön kannalta, sillä peliohjaimen aukaisu avaa vakioasetuksilla aina ”Xperia Play”-valikon.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=j2dkUm97ARM

Mikäli olet kyllästynyt rahtaamaan kännykkää ja käsikonsolia mukana, haluat yhdistää nämä yhdeksi ja toimivaksi paketiksi tai pääsääntöisesti pelaat matkapuhelimellasi pelejä, on Xperia Play silloin valinta sinulle. Valitettavasti yksi iso miinus laitteelle tulee hinnasta, sillä 599€ hinnalla se on melkein 150 euroa kalliimpi kuin Xperia Neo. Neo sisältää HDMI-ulostulon lisäksi saman Exmor R-sensorilla varustetun kameran kuin Xperia Arc. Tällä 150 eurolla on mahdollista ostaa Neon rinnalle vaikka PSP Slim, joka tällä hetkellä maksaa halvimmillaan n. 130 euroa ja rahaa jää vielä alelaarista ostettavaan peliin. Toivomme että Sony Ericsson tiputtaa laiteen hinnan piakkoin samalle tasolle Xperia Neon kanssa.

Pidimme:

+Playstation-sertifiointi
+Ohjainosan tuntuma
+Akunkesto
+Esiasennetut pelit
+Xperia Play-Valikko
+Sulavuus
+Pelitarjonta alkuvaiheessa

Emme pitäneet:

-Kamera-ohjelma
-Ei HD-videon kuvaus mahdollisuutta
-Ei HDMI:tä
-Ei videopuheluohjelmaa
-Oudosti hinnoiteltu