Videopeliala kasvaa jatkuvasti. Ennen videopelejä pidettiin lähinnä sosiaalisesti estyneiden teinien ja nörttiaikuisten juttuna, mutta nykyään ne ovat erottamaton osa valtavirtakulttuuria. Videopelien pelaamisen tiedetään nyt tarjoavan monia muitakin hyötyjä kuin pelkän rentoutumisen: sen on osoitettu edistävän rationaalista ajattelua, sosiaalista vuorovaikutusta, jakamistaitoja ja monia muita tärkeitä asioita.

Viime aikoina on koostettu useita listoja kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista videopeleistä. Listalle pääsemiseen vaikuttaa esimerkiksi se, venyttääkö peli tavanomaisia rajoja, onko pelin genre ennen näkemätön tai muuttaako peli genreä, onko peli muuttanut yhteiskunnan suhtautumista videopeleihin ja onko pelissä luotu ja käytetty uutta teknologiaa. Vaikka täysin kattavaa listaa mullistavista videopeleistä ei voida koostaa yhteen artikkeliin, alla tutustumme muutamaan merkittävään suuren vaikutuksen tehneeseen peliin.

Videopelit ja popkulttuuri: yhdessä vaikutusvaltaisia

Pelin vaikutuksellisuudessa on myös otettava huomioon, missä määrin popkulttuuri on sekoittunut peliin. Max Payne, yksi Suomen suurimmista panoksista pelialalle, oli ensimmäinen merkittävä peli, jossa käytettiin Hong Kong -toimintaelokuvista tuttua hidastettua luotien liikettä, eli bullet time -tehostetta.

Lara Croft on yksi kaikkien aikojen suosituimmista videopeleistä, ja se mullisti 90-luvulla pelien vuorovaikutuksellisuuden ympäristön suhteen. Pelisarja osoittaa, kuinka mittavasti videopelit voivat vaikuttaa muuhun viihteeseen ja päinvastoin. Lara Croft -pelisarjasta on syntynyt elokuvia, sarjakuvia sekä kokonaiset kaksi onlinekasinoilta löytyvää videokolikkopeliä: alkuperäinen Lara Croft: Tomb Raider ja myöhemmin ilmestynyt Tomb Raider: Secret of the Sword.

Rovion kehittämä Angry Birds on toinen suomalainen tunnettu peli, ja se saavutti ensimmäisenä mobiilipelinä miljardin latauksen rajan. Kuten Pac-Man, joka oli tarpeeksi yksinkertainen ja viihdyttävä selvitäkseen vuoden 1983 videopeliromahduksesta, Angry Birdskin on synnyttänyt jatko-osia, pehmoleluja ja muita tavaroita, eväsbokseja, asusteita sekä monia muita mediatuotteita.

Jättiläisten olkapäillä

Pac Man oli ensimmäisiä pelejä, jotka osoittivat, kuinka tärkeä videopelimaskotti voikaan olla, ja Super Mario sekä Sonic-siili sinetöivät idean. Mario oli merkittävä myös pelin mullistavan alustaratkaisun vuoksi, sillä se mahdollisti pelaajille salaisten maailmojen löytämisen laajentaen näin peliä. Tärkeää tässä on huomioida se, että nämä pelit pohjustivat tietä nykyisille upeille innovaatioille, ja ovat siten oleellinen osa nykyisen kaltaisten videopelien syntyä.

Muita merkittäviä pelejä, joilla on ollut valtava vaikutus niitä seuranneisiin peleihin, ovat esimerkiksi Wolfenstein, joka toi toimintapelit kotitietokoneelle ensimmäistä kertaa ja näytti tietä FPS-genrelle, Civilisation, joka esitteli reaaliaikaisten strategiapelien genren, sekä Ultima Online, joka oli yksi ensimmäisistä nettimoninpeleistä.

Ilman näitä tärkeitä ensimmäisiä askelia esimerkiksi World of Warcraftia ja muita immersiivisiä pelejä ei yksinkertaisesti voisi olla olemassa. Kun suuntaamme katseemme videopelaamisen upeaan tulevaisuuteen, meidän on syytä myös katsoa taaksepäin ja tiedostaa menneiden vuosien mahtavat saavutukset alalla.

 

Lähteet:

https://www.pcmag.com/feature/251651/the-10-most-influential-video-games-of-all-time/6

https://www.theguardian.com/technology/gallery/2017/may/16/the-10-most-influential-video-games-of-all-time#img-1

https://www.ghostrecon.net/other/3-great-slot-machines-inspired-by-video-games/

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_massively_multiplayer_online_games

http://nordic.businessinsider.com/finland-top-10-games-of-all-time-2017-9/

Share Button