Googlen Android-tiedotustilaisuudessa Kaliforniassa julkaistiin odotetusti Googlen Nexus One-superpuhelin, kuten he halusivat puhelinta nimitettävän. Valitettavaa ja vähemmän yllättävää oli se, että puhelinta ei nähdä hetkeen vielä Suomessa, sillä koemyyntialueina toimivat USA, UK, Singapore ja Hong Kong. Suomeen puhelin rantautuu aikaisintaan keväällä ja on saatavilla vain hakukonejätin omasta verkkokaupasta. Taitaa olla siis puhelun paikka ameriikanserkulle.

Tilaisuudessa esiteltiin uusia ominaisuuksia ja integraatioita, joita Androidin tuore 2.1-versio pyörittää jouhevammin kuin koskaan. Mm. Droid/Milestonessa oleva puheentunnistusavusteinen navigointi ja Google Earth olivat osana esitystä. Picasa-integraatiota ja taustasynkronointia demottiin myös. Puheentunnistus on mukana vahvasti, sillä jokainen puhelimen tekstikenttä tuo mukanaan ominaisuuden klikata mikrofonin kuvaa ja komentaa puhelinta.

Rautapuolella laitteessa sykkii Snapdragon-piirisarja sekä sen ytimenä 1Ghz Scorpion-suoritin. Näyttö on 3,7″ AMOLED ja resoluutiona 480×800. Kamera on 5Mpix varustettuna LED-salamalla ja videokuva on suoraan MPEG-4 -muotoista, jonka saa yhdellä napautukselle julkaistua Youtube-palveluun. Luonnollisesti laitteessa on myös mm. GPS, kompassi, 3,5mm-kuulokeliitäntä, stereo bluetooth, N-tyypin Wlan, kiihtyvyysanturit ja kaksi mikrofonia aktiiviselle hälynpoistolle. Käytettävissä olevat taajuusalueet ovat UMTS (2100/AWS/900) ja GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz). Akkuna on 1400mAh li-on -akku, joka lupailee 5h 3G-selailuhetkiä ja 7h 3G-juttutuokioita.

Spotify-huhusta ei valitettavasti tullut lisätietoa edes jälkipuolella nähdystä kyselytuokiosta, jossa vastaajina olivat Motorolan TJ Sanjay Jah, HTC:n TJ Peter Chou sekä Googlen edustajina Andy Rubin, tekniikkapuolen varapuheenjohtaja (ja mm. Android inc.:n perustaja ja TJ ennen sen myyntiä Googlelle) ja Mario Queiroz, tuotehallintaosaston varapuheenjohtaja.

Googlen edustajat painottivat, että he ovat kuvioissa mukana, koska haluavat toteuttaa helpon ja toimivan verkkokauppakokemuksen asiakkailleen ja kumppanina toimiva HTC on heille toki luonnollisin myös valmistamaan puhelimen. Mainostus ja ohjelmistotuotato ovat edelleen Googlen pääalaa, mutta superpuhelin oli selkeä peliliike mobiilimarkkinoiden aktivointiin. Lisää malleja on odotettavissa ja Nexus One-puhelinta kuvattiin vain ensiaskeleena Android-ekosysteemin luomisessa.

Julkistamme videomateriaalia tilaisuuden streamista myöhemmin.

Katkon jälkeen Googlen puhelinkauppaan.

www.google.com/phone