TomTom on julkaissut uuden navigointisovelluksen Androidille. Sovelluksen nimi on TomTom GO Mobile ja se tulee kaikkien saataville ilmaiseksi. Globaalit karttapalvelut ja reaaliaikaisesti päivittyvät ruuhkatiedot ovat tarjolla ilmaiseksi ensimmäisille 75 kilometrille joka kuukausi. Rajattoman vuosilisenssin voi ostaa sovelluksesta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että käyttäjä saa kerralla koko maailman kartat ilman erillisiä aluekohtaisia maksuja. Uusi mobiilisovellus sisältää TomTom Go -navigointilaitteista tutun käyttöliittymän, offline-kartat, helppokäyttöisen reitityksen sekä tiedot ruuhkatilanteesta ja liikennekameroista. Yhteensä 111 maata kattavien ja ilman verkkoyhteyttä toimivien karttojen ansiosta sovellus on oiva matkakumppani matkailijoille.


Screenshot_2015-03-02-13-44-02

Ilmaiset 75 kilometriä tulevat käyttöön kalenterikuukauden ensimmäisenä päivänä aina kuukaudeksi kerrallaan. Sovelluksen kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen vaatii mobiilidatan käyttöä. Normaali navigointi onnistuu silti ilman yhteyksiä ulkomaailmaan, mutta esimerkiksi liikennetietojen hyödyntäminen vaatii aktiivisen verkkoyhteyden laitteelle. Rajattoman käytön sisältävä vuoden lisenssi maksaa 19,99 euroa ja kolmen vuoden lisenssi 44,99 euroa. Käyttö vaatii Gmail-tilin, Android-käyttöjärjestelmää käyttävän älypuhelimen (v4.0.3 tai uudempi) sekä vähintään 800 x 480 pikselin resoluutiolla varustetun näytön. TomTom Mobile Go -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -kaupasta.

Saimme mahdollisuuden kokeilla sovelluksen beta-versiota muutaman päivän ajan ja kokemus oli mielenkiintoinen ja rohkaiseva. Mielenkiinoinen lähinnä, koska muutaman kerran navigoinnissa oli pieniä ongelmia. Tämä ei kuitenkaan ole huolestuttavaa, ainakaan aiempien vbeta-kokemusten perusteella, koska havaitut ongelmat eivät toistuneet enimmiltä osin. Testattu sovellusversio oli siis beta, joka on lähinnä preview-tasolla, ainakin toimivuudesta päätellen. Ulkoisesti sovellus on tuttu TomTomin aiemasta tuotannosta, erityisesti jo mainituista GO-sarjan navigaattoreista.

Sovellusta käyttöönotettaessa sovellus kysyy mitkä kartta-aineistot halutaan ladata. Aineistot voi ladata kerrallaan esim koko euroopan, pohjolan, amerikat, yms. Vaihtoehtoisesti voi mys valita suurempien kokonaisuuksien sisältä yksittäisiä maita. Testiä varten latasimme mobiiliverkon yli itä-euroopan kartasta Viron ja pohjolasta Suomen. Kartat latautuivat kohtuullisessa ajassa 3G yhteyden yli, mutta suositeltavampaa olisi käyttää vaikkapa wifiä ennen matkaan lähtöä, koska useimmiten se mobiilidata ei kulje vikkelimmin juuri silloin kun jotain pitäisi saada ladattua muutama sata megaa.

Screenshot_2015-03-02-13-42-20

Karttojen suhteen ainoa pieni harmituksen aihe ole se, että kerrallaan voi olla vain yhden alueen kartat valittuina käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että laivalla merta ylittäessä kannattaa muistaa valita valikoista itä-eurooppa kun matkustaa Viroon ja taas pohjola kun laivailee takaisin suomalaisen kartta-aineiston alueelle. Tämä ei ole suuri juttu, mutta aiheutti hetkellistä ihmetystä testikäyttäjässä. Ominaisuus on sinänsä ymmärrettävää, että mobiililaitteissa ei ole järkevää pitää aktiivisesti muistiin ladattuna aivan kaikkea aineistoa. Lisäksi alueittain aktivivisena pitäminen on luontevaa järjestyksen kannalta. Tosin jos matkailee Balttiassa, Venäjällä ja Pohjoismaissa enemmän, karttojen jatkuva vaihtelu saattaa herkempää ärsyttää.

Kokonaisuutena pikainen kokeilu antaa ymmärtää ettei TomTom ole ainakaan huonontanut navigointisovellustaan. Erityisesti aktiivinen liikennetietojärjestelmä vaikutti niin kiinnostavalta, että palaamme aiheeseen tarkemmin vielä myöhemmin. Kyseessä on TomTomin omaan teknologiaan perustuva uusi tapa käsitellä julkistaliikennetietoa ja käyttäjien jakamaa tietoa. Pikaisen kokeilun perusteella liikennetiedot olivat hyvin ajantasalla, eivätkä esimerkiksi 10-15 minuuttia jäljessä.

Sovelluksen tarkemmat tiedot, TomTomin tiedotteen pohjalta:

 

TomTom Mobile Go -sovelluksen ominaisuuksia:

* TomTom Traffic: Ruuhkapalvelu antaa reaaliaikaista liikennetietoa sovelluksen koko käyttöiän ajan.

* Heti matkaan: Paina suosikkikohdettasi ja reitti latautuu saman tien.

* Nopea haku: Intuitiivinen hakupalvelu alkaa etsiä kohdetta heti, kun alat kirjoittaa.

* Kohteet: Sovellukseen on valmiiksi ladattu miljoonia kohteita huoltoasemista hotelleihin.

* Nopeuskamerat: Tarkat ja ajoissa saatavat varoitukset auttavat välttämään ylinopeussakkoja.

* Offline-kartat: Kartat latautuvat suoraan matkapuhelimeen, joten navigointi ei vaadi verkkoyhteyttä ja aiheuta roaming-maksuja ulkomailla.

* Globaali karttapalvelu: Aina ajantasaiset kartat auttavat pääsemään perille 111 maassa.

Tietoa nykyisille TomTom Navigation -sovelluksen käyttäjille:

* Vanha TomTom Navigation -sovellus poistuu myynnistä Suomen Google Play -kaupasta.

* Nykyiset käyttäjät löytävät vanhan sovelluksensa Google Playn My Apps -kohdasta.

* TomTom Navigation -sovelluksen kartat eivät enää päivity.

* TomTom Traffic- ja Nopeuskamera-palveluiden ostajat pääsevät käyttämään palveluita toistaiseksi.

* Nykyiset asiakkaat saavat kolmen vuoden TomTom Go Mobile -lisenssin hintaan 0,5 euroa.

Lisätietoja: www.tomtom.com/navigation/android/go-mobile