Xcover on Samsungin kovaa käyttöä kestävä mallisarja, joka on nyt saanut joukkoonsa kosketusnäyttömallin Galaxy -tuoteperheestä. Samsung Galaxy Xcover on ensimmäinen IP67-sertifioitu kosketusnäyttöpuhelin. Puhelin on melkoisen vesitiivis, näyttö kestää iskuja viisi kertaa normaalia enemmän ja led-salamaa voidaan käyttää myös taskulamppuna äänenvoimakkuuspainikkeilla.

Galaxy Xcover, mallimerkinnältään GT-S5690, muistuttaa puhelimena hyvin paljon jo parin vuoden ikäistä HTC:n Desirea. Puhelimet ovat lähes samankokoisia ja kummassakin on fyysiset painikkeet etureunassa. Galaxy S 2:een verrattuna puhelin on muutamia millejä pienempi ja muutaman millin paksumpi. Samsung on sijoittanut valikko-painikkeen äärimmäiseksi vasemmalle, koti-painikkeen keskelle ja takaisin-painikkeen oikealle. Painikkeet ovat erityisesti korostettuja, joten ne erottunevat suuremmankin mutakerroksen alta. Puhelin on fyysiseltä olemukseltaan hyvin tukeva, eikä sitä voi missään nimessä syyttää lelumaiseksi. Puhelimen pinta on kuitenkin melkoisen liukas SGS2:n tapaan, tämän kaltaisen puhelimen toivoisi kuitenkin olevan hieman paremmin kädessä pysyvää mallia. Silikonikuoren hankinta maastoon voi olla hyvä idea. Takakuoressa on neljä pientä uloketta ja sekä kamera, että salama ovat upotettu kuoreen, joten nekin ovat jossain määrin hyvässä turvassa.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan laite sijoittuu jonnekin keskitason puhelinten maastoon. Näytön resoluutio on vaatimaton 320 x 480 (HVGA) ja koko on 3,65 tuumaa. Prosessorina on hieman oudompi 800 MHz Marvell MG2. Kameran tarkkuus on 3 Mpx, sisäistä tallennustilaa on 160 Mt ja pakkauksessa tulee mukana 2 Gt SD-muistikortti. Wlan tukee sekä G, että N-verkkoja ja Bluetooth versiota 3, A2DP mukaanlukien. 3G-verkossa nopeutta riittää HSDPA 7,2 Mbit/s asti. Akun kapasiteetti on 1500 mAh. Fyysiset mitat ovat 121,5 x 65,9 x 11,95 milliä ja painoa on 135,5 grammaa. Käyttöjärjestelmänä on Android 2.3.6. Juuri testin loppuvaiheilla puhelin ilmoitti ohjelmistopäivityksestä, mutta sitä ei ehditty testaamaan. Tilassa on jonkin verran jouduttu tinkimään, sillä niin SIM-, kuin SD-korttikin asennetaan akun alle. Positiivisena yllätyksenä puhelimen mukana tulee adapteri microSD-kortin kytkemiseksi SD-korttipaikkaan, joten sen saa helposti kiinni melkein mihin tahansa nykyiseen tietokoneeseen kopiointia varten.


Testaajalle normaalissa käytössä puhelin ei myöskään hirveästi eroa vanhasta Desirestä tai muista keskiluokan puhelimista. SGS2 on selvästi Xcoveria nopeampi ja sujuvampi, mutta surffailun, feedien lukemisen ja sosiaalisen median sotkussa tehossa ei ollut mitään huomauttamista. Ruudunpäivitys ei ole niin sujuvaa, kuin sen toivoisi olevan ja kaikkein kolmiulotteisimmat, tehoa vaativat pelit jäävät pelaamatta. Ruudunpäivityksen hitaus ei kuitenkaan ollut mikään käytännön ongelma, koska puhelin toimii käytännössä melkoisen sujuvasti. Selaimen, Twitterin ja Readerin välillä vaihtelu luonnistui silmänräpäyksessä. Hidastelua esiintyy vain mediarikkaimpien sovellusten välillä vaihdettaessa, jos silloinkaan. Näytön katselukulmat ovat melkoisen onnettomat ja pienestä resoluutiosta johtuen tekstin lukeminen on hieman karkeaa, etenkin jos on tottunut elämään 800×480 pikselillä tai sen paremmalla puolen. Kotinäytölle ja sovellusvalikkooon mahtuu kerrallaan 4×4 annos ikoneita, sekä neljän ikonin pikavalikko.

Sovelluspaketti on sama kuin Samsungin puhelimissa yleensäkin. Puhelimen mukana tulevat Samsung Apps, Soial Hub, Music Hub ja Swype-näppäimistö. SGS2:sta tuttua video- ja kuvaeditoria ei ole. Kannattaa huomata, että jos haluaa käyttää Samsung Apps -palvelua, asetuksista pitää sallia sovellusten asentaminen tuntemattomista lähteistä. Erikoisuutena on LED-salamaa hyväksikäyttävä taskulamppu, joka pitää erikseen kytkeä päälle asetuksista. Tämän jälkeen taskulampun saa päälle ja pois äänenvoimakkuuden säätimistä, kun näyttö on sammuksissa. SGS2:ta löytyvä My Diary -sovellus puuttuu ja yllättäen herätyskello on vaatimattomampi. Kellossa on vain tavallinen herätys ilman älykästä herätystoimintoa ja säädettävää torkkukytkintä, eikä lainkaan ajastinta tai ajanottoa.

 

 

IP67-sertifiointi lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että laite on pölysuojattu ja kestää vettä enintään metrin syvyyteen asti. Sitä testattiinkin nopeasti pikaisella teepannuun upottamisella, pariinkin kertaan. Puhelimen kestävyys on varsin mainiota luokkaa. Tahallinen ja tahaton pudottelu ei saanut SIM-korttia tai SD-korttia irtoilemaan, eikä puhelimeen tullut naarmuakaan. 3,5 millin kuulokeplugi ja USB-liitin on suojattu suhteellisen tukevan oloisilla läpillä. Niiden käyttämisen kesto jää arvoitukseksi, mutta kunnolla kiinnitettynä ne ovat varmasti vesitiiviitä. Takakansi on melkolailla samanlainen kuin SGS2:ssa, kuviointi on vain karkempi. Takakansi on myös lukittu ruuvilla, mikä estää tahattomat avautumiset. Ruuvin saa suhteellisen helposti auki peukalon kynnellä tai 5 sentin kolikolla, joten mitään ihmeempää työkalusettiä ei tarvitse raahata mukana.

Quadrant -pisteitä kertyi 1366, mikä tarkoittaa että Xcover on hieman yli vuosi sitten premium-tasoisena pidetyn vanhan HTC Desiren yläpuolella. Vellamo-selaintestistä pisteitä irtosi 463, mikä on varsin vaatimaton ja sijoittuu samalle linjalle Huawei Ideoksen, Motorola Droid X:n ja Milestonen läheisyyteen. Akkukestossa ollaan siellä suhteellisen normaalin älypuhelimen tasolla. Tunti-pari surffausta kaikki sosiaalisen median syncit päällä, tunti Spotifya ja tunti GPS:n käyttöä Runkeeperin kera, sekä reilun tusinan sovelluksen asennus antoi yhdellä latauksella käyttöaikaa reilut 22 tuntia ilman mitään sen kummempia virittelyitä. Se on ehkä yllättävän vähänkin, mutta ainakaan tällä erää näyttö ei vienyt suurinta osaa virrasta. GPS tuntui lenkkeillessä osuvan hieman heikosti satelliitteihin, mutta se ei yleensäkään ole ollut Samsungin vahvuus.

Noin 250 euron hintaiseksi puhelimeksi Galaxy Xcover ei ole lainkaan huono laite, jos haluaa normaalia enemmän kestävyyttä. Käyttäjien pitää kuitenkin muistaa, että kapasitiivinen kosketusnäyttö ei toimi erityisen hyvin kosteana ja täysin märkänä ei lainkaan. Akkukesto on yllättävän vaatimaton ottaen huomioon pienehkön näytön ja vaatimattoman prosessorin, mutta ehkä puhelin sitten käy kuumempana kuin olisi syytä.

Lopuksi vielä videot. Upotus teepannuun ei hetkauta puhelinta lainkaan.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=4Ii81Gl5mVY

Aamulla hämärässä kuvattu video ei näytä kovinkaan vaikuttavalta.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9qMlDASc42g

httpvh://www.youtube.com/watch?v=1JmJUU4w3Zc