Dropboxista on ollut pitkään juttua eri medioissa ja se on aina pistänyt silmään, mutta en koskaan lähtenyt testaamaan sitä, koska oli liikaa kaikkea tutkittavaa jonossa. Nyt kuitenkin piti testata tätä hehkutettua 4 miljoonan käyttäjän ja 64 miljardin tiedoston synkronointiohjelmaa, koska se ilmestyi Android Marketiin. Ovatko USB-muistitikut ja USB-kaapelit nyt menneen talven lumia?

Yksinkertaisuutta ja monipuolisuutta käsi kädessä

Dropbox on yksinkertaisuudessaan tiedostonhallintaohjelma, jolla voit käyttää keskitetysti “laatikosta” mitä tahansa tiedostojasi monella laitteella kunhan niillä on nettiyhteys, oli laite sitten kännykkä, koti-MAC tai työ-PC. Kännyköistä vain iPhone- ja Android -laitteet ovat tuettujen listalla tällä hetkellä. Tärkeät dokumentit, kuvat tai vaikka biisit ovat siis aina saatavilla, kunhan ne on siirretty Dropboxiin.

Katkon jälkeen lisätietoa ja latauslinkit.

Palvelun käyttöönotto

Tili luodaan Dropboxin palvelimelle, jolla on ilmaisversiossa 2 GB tilaa. Ohjelma asennetaan tietokoneelle tai kännykälle ja sille saa määrittää Dropbox-kansion sijainnin itse tai antaa ohjelman laittaa sen oletuskansioon. Voit esim. tehdä siitä oletustallennuspaikan selaimellesi, jolloin kaikki tallentamasi tiedostot ovat saatavilla miltä tahansa koneeltasi tai kännykältä, joko web-käyttöliittymän tai simppelimmin natiivin ohjelman kautta.

Turvaa ja sujuvuutta

Ominaisuuksiin kuuluu offline-moodi, jolloin muutokset tiedostoihin synkkautuvat, kun laitteella on jälleen internet-yhteys. Dropbox ei myöskään synkkaa koko tiedostoa, vaan ainoastaan muuttuneet osat, joka tuo lisätehokkuutta ja nopeutta.

Tiedostoja voi myös jakaa vain tietyille henkilöille. Luot uuden kansion Dropboxin alle, klikkaat “jaa kansio” ja selaimeesi avautuu jako-dialogi, joka pyytää lisäämään jaettavaan kansioon pääsyn sallimiseksi henkilöiden sähköpostiosoitteet ja heille lähtee kutsu. Heidän pitää toki olla Dropboxin käyttäjiä, jotta tiedostot näkyvät, mutta mikäli tarkoituksena on esimerkiksi projektitiedostojen jakaminen, on se turvallisempaakin että tiedostoihin pääsee vain salatun yhteyden kautta ja käyttäjätunnuksilla. Palvelu on SSL-suojattu ja tiedostot on kryptattu AES-256:lla väärinkäytösten estämiseksi.

Dropbox toimii myös backup-työkaluna ja kuvagalleriana, sillä se tallettaa muutokset tiedostoihin ja historia on 30 päivää taaksepäin selattavissa, maksullisessa versiossa rajattomana. Palvelu myös tekee kuvagallerian automaattisesti sinne lisätyistä valokuvista, joten mobiilikuvien jakamisen saa hoidettua tätäkin kautta.

Tuomio

Dropbox on mielenkiintoinen ja toimiva konsepti, joka pyörii palvelinpuolella Amazonin skaalaavan S3-levyjärjestelmän päällä, kuten moni muukin suuria datamääriä, skaalattavuutta, matalaa latenssia ja korkeaa tavoitettavuutta tarvitseva palvelu kuten esim. Twitterin ja Smugmug:n -kuvapalvelut ja Amazonin oma kauppapalvelu. Tällä on luotu selviä säästöjä, jotka näkyvät myös loppukäyttäjille.

Plussat:

  • Yksinkertaisuus
  • Jouheva käyttää
  • Laitetuki (PC, MAC, Linux, iPhoneOS, Android)

Miinukset:

  • Tiedoston poisto. Jotta poistamasi tiedoston saa kokonaan pois järjestelmästä, pitää se poistaa manuaalisesti web-käyttöliittymän kautta. Normaali poistaminen vain piilottaa tiedoston.

AndroidSuomi Suosittelee!

Ohjelman kotisivu: http://www.dropbox.com

Android Market, Droidbox (ei virallinen):  http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=135×135&chl=market://search?q=pname:droidbox.magus.com

Integrointi Google Chrome-selaimeen: https://chrome.google.com/extensions/detail/cleemiokmnpncbdoepicpphinodgekfi