Saimme vihdoinkin arvosteltavaksi HTC:n uutuuden, Wildfiren. Lunastaako tämä Desirestä ja Nexus Onesta ulkonäkönsä lainaava “Nexire” odotukset hinnoittelunsa mukaan keskitason puhelimena, vai joudutaanko laadukasta suurille massoille suunnattua Androidia vielä odottamaan? Lue lisää selvittääksesi asian.


Wildfire tuo HTC Sense-käyttöliittymällä varustetun Android 2.1 -käyttöjärjestelmän tavallisen kaduntallaajan ulottuville alle 300 euron hintaan. Hinnan lisäksi puhelimen huokuttelevuutta lisää HTC:n kalliimmista puhelimista tuttu Sense-käyttöliittymä, johon on lisätty muutama uusi lisäniksi, joita ei löydy isoveljistä Desirestä tai Legendista

Arvostelukappaleen myyntipakkaus, jonka käsittelimme videoarvostelussamme, ei sisältänyt suuria yllätyksiä lukuun ottamatta HTC:n uudentyyppistä laturia, joka on vanhoja malleja pienempi. Pakettiin kuuluvat jo tutut HTC:n langallinen handsfree ja usb-kaapeli, joka toimittaa lataus- ja datakaapelin virkaa.

Puhelin lainaa ulkonäkönsä vahvasti Nexus Onelta ja Desireltä yhdistäen molempien piirteitä. Näytön alla ovat Nexus One -tyyppiset hipaisunapit, jotka tosin toimivat suunnitellusti – toisin kuin Nexus Onessa. Desirestä lainattu ominaisuus on optinen trackball. Lopputulos on kuitenkin jotain täysin muuta kuin Frankensteinin hirviö, vaan erittäin onnistunut kokonaisuus, joka tuntuu mukavalta jopa pienikätisen käytössä. Takakantta on pyöristetty enemmän, joka antaa puhelimeen paremman otteen ja tuntuu Desireen tottuneellekin mukavammalta kädessä.

Wildfiren näyttö on kalliimmista puhelinmalleista tuttua kapasitiivista teknologiaa ja kosketus otetaan herkästi vastaan. Oman testimme aikana emme kohdanneet ongelmia näytön kanssa ja kosketusherkkyys vastasi täysin Desirea.

Uutena ominaisuutena HTC on päivittänyt puhelinohjelmaansa siten, että tulevien puheluiden yhteydessä näytetään ko. henkilön viimeisin facebook-status ja syntymäpäivä. Puhelimen mukana toimitetaan taskulamppusovellus, jolla puhelimen kameran salamaa voi käyttää taskulamppuna. HTC on tuonut myös mahdollisuuden lähettää linkkejä mielenkiintoisiin ohjelmiin omille kontakteille joko sähköpostin, tekstiviestien tai Friendstreamin kautta. Varsin kätevä toiminnallisuus sosiaalisille käyttäjille.

Vaikka Wildfire käyttääkin nykymittapuulla verrattain hidasta 528 Mhz prosessoria, riittää se kuitenkin pyörittämään rivakasti Senseä Wildfiren 320×240 resoluutiolla. Matalasta resoluutiosta huolimatta näyttö ei käy niin ahtaaksi kuin luulisi vaan HTC on skaalannut myös Sensen toimimaan järkevästi tämän kanssa. Mahdollista ahtautta helpottaa työpöytien välillä pikaista liikkumista auttava Sensen paneelinäkymä, joka on myös läsnä Wildfiressä. Edes nettisurffaamisessa resoluutio ei ole niin iso kompastuskivi kuin luulisi, sillä HTC:n älykäs skaalaus selaimessa vähentää ongelmia pienen resoluution kanssa, jotta surffaaminen on mielyttävää. Selain myös tukee HTC:n flash 10.1 liteä ja Android 2.2 päivityksen jälkeen täyttä Flash 10.1:ä.

Hinta-laatusuhteeltaan puhelin on erinomainen ja on huomattavissa, että HTC on hakenut “more bang for buck” -mentaliteettia puhelinta suunnitellessaan, joutuen kuitenkin tinkimään puhelimen resoluutiossa. Toisaalta puhelimen alhainen resoluutio ja AMOLED-tekniikan vaihtuminen LCD teknologiaan näkyy akunkestossa ja jo ensimmäisen testipäivän aikana Wildfire jaksoi useita tunteja pidempään kuin Desire saman kuorman alla.

Myöskään kameralle emme löytäneet suurempia moitteita paitsi videokuvauksen, joka on rajoitettu 352 x 288 resoluutioon, mutta tämä on selvästi yksi niistä harvoista kompromisesseista, joita HTC on joutunut tekemään tuottaessaan laadukkaan tuotteen tähän hintaan.

Isosti plussaa HTC saa uudesta näppäimistöasettelustaan, joka poistaa näppäimistön pienentämiseen tarvittavan napin (tämä onnistuu kuitenkin back-napilla) ja korvaa tällä saavutetun tyhjän tilan isommalla välilyönnillä. Lisäksi näppäimistöön on asetettu kielivalintanappi, jolla on tarvittaessa helppo vaihtaa näppäimistöasettelua toiseen.

Mikä Wildfire sitten on? Onko se älypuhelin? On. Onko se featurephone? On. Onko se superpuhelin? On ja ei, Wildfireä on helppo verrata Superpoikaan, jolla on Supermiehen kaikki voimat mutta ei ole vielä yhtä voimakas kuin aikuisena. Wildfire on kuitenkin tervetullut lisä Androidmaailmaan paikkaamaan puuttuvaa laadukkaiden halpojen puhelimien tarjontaa.

Englannin kieltä taitamattomille iloisena uutisena tulee se että Wildfire taitaa suomenkielen, tosin HTC:n käännöksen taso vaihtelee erinomaisesta googletranslaatioon, esimerkiksi taskulamppu on muuttunut muotoon salamavalo ja Widgetti/Vimpain muotoon Windows-elementti. Mutta tähän on tietojemme mukaan tulossa mahdollisesti kielikukkasia korjaava päivitys.

Artikkelimme toisessa osassa käymme hieman läpi esimerkkikuvia kamerasta, näytämme videon surffaamisesta puhelimella ja arvioimme puhelimen käyttöä pienikätisen käyttäjän näkökulmasta.

Jatka osaan kaksi>>

Kirjoittanut: Jonne Backhaus