Ilkeät siat veivät lintujen rakkaat munat. Linnut janoavat kostoa verisesti ja räjähtäen. Angry Birds on suomalaisen Rovion hittipeli, jonka Android-versio julkaistiin perjantaina 15.10. mainosrahoitteisena ilmaisversiona. Ensimmäisen viikonlopun aikana se oli kerännyt jo noin kaksi miljoonaa latausta.


Angry Birds on puzzle-peli, jossa vihaisia lintuja viskotaan suurella ritsalla kohti ilkeitä sikoja. Siat ovat poteroituneet yli 150 kentän kätköihin kolmessa eri episodissa. Pelaajan tehtävänä on ampua pieni parvi lintuja ilmaan ja tuhota siat. Sikojen suojana on eri materiaaleista, kuten kivestä, lasista ja puusta kasattuja hökkeleitä ja muita erikoisia geometrisia kuvioita ja maastonmuotoja. Lintuarsenaalista löytyy tavallisia suorasuuntauslintuja, klusteripommiksi hajoavia pikkulintuja, räjähtävä läskilintu… possuja voi ampua kaikkiaan kuudella eri lintutyypillä.Kentät tarjoavat pelaajan iloksi räjähteitä, vyöryviä kiviä, lentäviä kiviä ja romahtavia taloja – kaikkea, mitä mobiilipeliksi kohtuullisen kehittynyt fysiikanmallinnus vain tarjoaakaan. Puzzle-hengessä sikojen hengiltä saaminen ei suinkaan ole yksinkertaista; useimmiten, puhtaan tuurin lisäksi, pitää käyttää kaikki maaston tarjoamat tappokeinot hyväksi. Pelin edetessä kenttien läpipeluuta pitää oikeasti suunnitella. Hyvin suunniteltu on vain puoliksi suunniteltu, sillä pienikin vika toteutuksessa ja sika ei muutu pekoniksi.

Pelaaja saa pisteitä sikojen lahtaamisen lisäksi tuhotusta kiinteästä materiaalista. Mikäli siat saa tuhottua ennen kuin käytettävissä olevasta parvesta loppuvat linnut, kustakin jäljelle jääneestä linnusta saa bonuspisteitä. Pisteiden lisäksi suorituksesta palkitaan erikseen tähdillä. Kullakin kentällä on oma ihannetuloksensa, johon tietenkin pitää pyrkiä. Kolme tähteä tai ei mitään. Angry Birds tarjoaa mahtavan määrän pelattavaa jo perustasollakin, mutta kentät kestävät mainiosti uudelleenkin pelaamista. Ne kolme tähteä nimittäin on pakko saada. Market ja verkko ovat jo pullollaan pelioppaita koko peliin, sekä videoita vaikeimpien kenttien läpipeluusta.

Pelin idea sinänsä on simppeli ja perinteinen, mutta toteutus ja yksityiskohdat taas ovat kaistapäisiä ja hienon yksityiskohtaisia. Sekä äänimaailma että graafinen ilme ovat varsin persoonallisia. Vihaiset linnut todellakin ovat vihaisia, siat ähkivät vahingoniloa ja tuskaa ja eri kentillä on omat äänimaisemansa. Osumasta linnut saavat pikaisen sulkasadon, räjähdykset tuntuvat ja kuuluvat ja osumaa ottaneiden sikojen silmänympärykset tummuvat.

Kaikki yksityiskohdat, addiktiiviset kentät ja sujuva pelimekaniikka luovat hienon pelikokemuksen. Angry Birdsin pelattavuus on mainio ja peli myös kestää rutosti pelaamista. Tasot läpäistyäänkin niitä jaksaa tahkoa vielä läpi kolmannen tähden toivossa. Pelimekaniikka on niin yksinkertaista, että pikaisen pelin voi pelata vaikka minuutissa. Tämä on toistaiseksi parasta mobiiliviihdettä, mitä konsoli- ja pc-pelaaja on saanut silmilleen. Tästä addiktiosta voi pelastaa vain Civilization 5.

5/5 – tämä imee akusta cyclejä enemmän kuin kaikki muu käyttö yhteensä tähän mennessä.

“Hähähähäää huiiiiiiiii – nöfff nöfff kruiiii”