Googlen CEO Eric Schmidt esitteli eilen San Franciscossa pidettävässä Web 2.0-konferenssissa lähinnä vain RFID-lukijan laajennuksella, NFC-toiminnallisuudella varustettua Android 2.3:sta. Digitaalisen lompakon ensiaskeleet nähtiin huhumyllystä tutun puhelimen välityksellä, sillä esittelypuhelimena oli tuleva Samsung Nexus S.

Lisää katkon jälkeen.Google on näkyvästi mukana 15-17.11. pidettävässä Web 2.0-konferenssissa ja Eric Schmidt:n esiteltävänä oli Near Field Communication (radiotaajuinen etätunnistus) eli ns. NFC-toiminnallisuus. Ja koska hänen sanojaan lainaten “Google ei rakenna laitteita”, hänellä oli “julkaisemattoman valmistajan julkaisemattomalla puhelimella” esiteltävänä kyseinen uutuusominaisuus, joka on näkyvä ensiaskel kohti digitaalista lompakkoa. Applen on myös pitkään huhuttu valmistelevan vastaavaa järjestelmää seuraavan sukupolven laitteisiinsa.

NFC toimii käytännössä samalla tavoin kuin monet RFID-kortinlukijat, joissa kortti viedään lukijan lähelle (esim. bussit) ja toisissa myös näppäillään koodi. NFC:n tapauksessa liikenne voi olla kaksisuuntaista, toisin kuin RFID:ssä. Puhelinohjelmisto tarjoaa lisäsuojaa mahdollistamalla erilaisia varmennustapoja; varmenne voi olla itse valittu kuva, äänileike, äänentunnistus tai vaikka piirretty kiekura. Käyttäjä saa itse määritellä haluamansa tunnistusmetodin ja lisäsuoja varjelee ettei mahdollinen varas voi vain viedä kännykkää ja väärinkäyttää sitä. Schmidt painotti, että hän uskoo tekniikan korvaavan lähitulevaisuudessa luottokortit kokonaan. Googlen tuote käyttää olemassaolevia standardeja maksimoidakseen yhteensopivuuden nykyisten ja tulevien laitteiden kanssa.

Schmidt valaisi myös taustoja Androidin kasvusta eri mobiililaitteilla ja TV-laitteissa, GoogleTV:n tulevaisuudesta ja kertoi muutaman kuukauden kuluttua julkaistavan ChromeOS-käyttöjärjestelmän suuntautuvan enemmän kannettaviin tietokoneisiin, joissa on pääosassa näppäimistö. Uutta tablet-käyttöjärjestelmään siitä ei siis olla luomassa, Androidin annetaan laajentua sillä puolella rauhassa.

Androidin 2.3-version julkaisun Schmidt kertoi olevan “muutaman viikon sisällä”, joten siltä osastolta ei uutta tietoa erikoisemmin herunut.

Kirjoittanut: Esa Edvik