Sony Ericssonin Xperia-mallisarjaan X10:n ja X10 Minin välimalliksi julkaistu X8 päätyi testipenkkiimme ja tutkimme miten perusteltua sen olemassaolo on ominaisuuksien ja suorituskyvyn valossa. Tarvitseeko Xperia-sarjan Android-laitteet neljää kumppanusta nostamaan Sony Ericssonin laman kourista?

Sony Ericssonin lähimenneisyyttä pähkinänkuoressa

Sony Ericsson on ollut vuoden 2007 jälkeen hieman vastatuulessa vuosittaisen kännykkämyynnin pudottua yli sadasta miljoonasta huomattavaa tahtia alaspäin. Q2/2010 myyntimäärät olivat vain 11 miljoonan luokkaa, mutta jo hiljalleen nousuvoittoista, kasvua oli 4,8%. Kolmannella kvartaalilla myyntimäärissä jäätiin 10,4 miljoonaan laitteeseen, mutta nettotuotto on noussut vuoden takaisesta 191 miljoonan Euron tappiosta jo plussan puolelle 49 miljoonan Euron verran. Älypuhelimien osuus myynnistä on jo 50% ja Androidin voima näkyy selvänä nousuna. Kysymys kuuluukin, millaisia laitteita S-E aikoo valmistaa jotta kasvun jatkuminen taataan? Tähän vastausta etsiessämme olemme aiemmin testanneet Xperia-sarjan muita tuotteita ja nyt testattavana on välimallin Xperia X8.

Estetiikkaa Ruotsalaisittain


Pienikokoinen, kuitenkin X10 Miniä hieman suurempi, pyöreiden ja kulmikkaiden muotojen yhdistelmä ja muutenkin visuaalisesti miellyttävä X8 sopii oivasti käteen kuin käteen. Androidin hallintanapit, äänenvoimakkuuden säätö ja kameran laukaisin ovat valkoiseen laitteeseen sopivaa krominhohtoista muovia. Takakanteen väriä tuomaan paketista löytyy neljä vaihtokuorta värivalikoimana tumma lila-valkoinen, sini-valkoinen, pinkki-valkoinen sekä hopea-valkoinen. Laitetta hallitsee luonnollisesti kolmituumainen 16 miljoonaa (Android 1.6 rajoittaa värit 65 000:een) väriä toistava kapasitiivinen TFT-kosketusnäyttö 320×480-resoluutiolla ja siinä pyörivä Sony Ericssonin oma graafinen käyttöliittymä.

Vaikka käytössä onkin 1.6 -pohjainen Android (2.1-päivitystä ei ole vielä saapunut arvostelua kirjoitettaessa), on laitteelle kuitenkin viisaasti tuotu joitakin elementtejä 2.x -pohjaisesta Androidista kuten esimerkiksi tuki Facebook- ja Twitter-sovelluksille, jotka ovat linkitettävissä kontakteihin ja tietenkin puhelimen mukana tulevaan Timescape-ohjelmaan. Timescape on erittäin kauniiksi tehty HTC:n FriendStreamin kaltainen keskitetty informaationäkymä, josta voit lukea samalla kertaa esimerkiksi kaikki uusimmat Facebook- ja Twitter-viestit. Siinä missä Friendstream kattaa vain sosiaalisen median, Timescape yhdistää kaiken puhelimessa kulkevan informaatiotulvan helposti hallittaviksi aikajanoiksi. Valitettavasti käyttöliittymässä yhtä objektia napsautettaessa ei avaudu omaa sovellusta, vaan esim. Facebookin ollessa kyseessä, avautuu Facebookin selainversio kosketusnäytöllisille laitteille.  Käyttöliittymä rajaa 1.6-versiossa myös työpöytien määrää ja widgettejäkin saa muista poiketen vain yhden per työpöytä. Tämä on tietenkin aikamoista tilanhukkaa verrattuna monen muun valmistajan ratkaisuihin.

Virtuaalinäppäimistö on pystysuunnassa hyvin ahdas isompisormiselle, mutta tilanpuute helpottaa vaakasuunnassa hieman. Mahdottomuuksia ei kuitenkaan kannata 3″ näytöltä odottaa. Näppäimistön viive on myös ajoittain ärsyttävä, ilmeisesti vähäisestä keskusmuistista ja hitaasta prosessorista johtuen laite ei kykene kaivamaan sanakirjaa ja toteuttamaan värinäpalautetta, kun laitteella kirjoittaa, joten nopea kirjoittaminen ei tule useinkaan kysymykseen. Sitä tosin rajoittaa myös useamman kosketuspisteen puuttuminen. Hieman helpotusta tähän tuo värinäpalautteen sammuttaminen.

Nettiselaaminen toimii Webkit:iin perustuvalla vakioselaimella muuten hyvin, mutta multitouchin puute ajaa käyttämään näytöllä olevia plus ja miinus-nappeja tai vaihtoehtoisesti suurennuslasia jota siirrellään sormella haluttuun kohtaan. Galleriassa toimiva zoomaus sormea pohjassa pitämällä ja sen jälkeen ylös/alas liikuttelemalla olisi ollut tervetullut lisä selaimeenkin. Muita esiasennettuja ohjelmistoja ovat mm. TrackID, joka mahdollistaa kappaleiden nimien haun nauhoittamalla puhelimen mikrofonilla lyhyt näyte, jota sitten verrataan PlayNow:n tietokantaan, ja Quadrapop -tetris-klooni sekä Wisepilot -navigointiohjelma 30 päivän testilisenssillä (vuosilisenssi 69.95€, ostettavissa luottokortilla).

Tekniikka

Laite pitää sisällään Qualcommin MSM7227-piirisarjan jossa on 600Mhz ARMv6 sovellusprosessori 3D kiihdytyksellä.  Bluetooth 2.1 ja GPS kuuluvat myös pakettiin. Wlan tukee 802.11b/g-standardeja. Sama tekniikkaa löytyy vähäisin muutoksin myös ZTE Blade, HTC Gratia ja Legend-puhelimista. FM-radio löytyy myös varustelistalta.

Keskusmuistia laitteeseen on jostakin kumman syystä päätetty laittaa vain 256MB joka tuntuisi hidastavan lähes kaikkia toimintoja ja koska käyttöjärjestelmänä on vain Android 1.6, puuttuu siitä hieman kaivattua puhtia käyttöjärjestelmän sulavuutta parantamaan. Tallennustilaa ohjelmille X8:sta löytyy vain 128MB.

Akunkestosta ei yleensä ole tapana mitään sanoa vaihtelevan käytön vuoksi, mutta tässä tapauksessa teen poikkeuksen, koska testasimme myös ohimennen kauanko akku kestää lentokone-moodissa. Tulos yllätti ainakin allekirjoittaneen sillä laite venyy jopa kahden viikon valmiusaikaan. Mobiiliverkkoon kytkeytyneenä valmiusaika puolittunee.

Multimediaa

Musiikkisoitin on erittäin pelkistetty ja tarjoaa vain perusominaisuudet (lähinnä ruudulla näkyvät toiminnot). Lisäksi löytyy pari soittolistaa joista löytyy juuri lisätyt, eniten soitetut ja soittamattomat kappaleet. Laitteen äänenlaatu on kuitenkin paremmasta päästä ja kaiutinkaan ei säröydy kovalla äänenvoimakkuudella eikä täten pilaa soittoäänenä toimivaa lempikappalettasi. Musiikkisoittimen, kuten muutkin ohjelmat, voi korvata Android Marketista saatavilla sovelluksilla joissa on yleensä huomattavasti enemmän ominaisuuksia kuin vakioissa. Akunkestoa musiikkisoittimena valmistaja lupaa 23h, mutta tähän on hankala päästä vaikka laitteen pistää lentokone-moodiin jolloin puhelimen radiot eivät vie virtaa. 12h testituokion aikana kului 320kbps MP3-kappaletta soitettaessa akusta virtaa 74%, josta 29% oli musiikkisoittimen viemää ja loput lähinnä puhelimen valmiustilan ylläpitoa.

Videotuki on myös varsin pelkistettyä ja kaipaa myös hieman Marketin apua, sillä vakiosoitin tukee lähinnä MP4/H.263/H.264/WMV-formaatteja. Pelikäyttöön laitetta tuskin kukaan ostaa mm. pienen näytön ja vanhentuneen prosessorin vuoksi, mutta esim. testattu suosikkipeli  Angry Birds Seasons pyöri siedettävästi. Kohdissa joissa oli liikkuvaa lunta tai useita esineitä kaatumassa samanaikaisesti, laite tukehtui selvästi. Keskusmuistin todella ankea määrä rajoittaa luultavasti eniten pelaamista. Kevyempiä puzzle-pelejä ja muuta bussiviihdettä pystyy varmasti pelaamaan mainiosti, joten siltäkin osastolta löytyy käyttökelpoista materiaalia.

Laitteen kamera on 3,15 megapixelin resoluutioon kykenevä ja sillä saa kuvattua VGA-resoluutioista videota. Varsin simppelin kameran laatu on siedettävä, mutta siitä puuttuvat sekä salama, että automaattitarkennus jolloin kuvaaminen on varsin haasteellista, varsinkin lähi- ja hämäräkuvaus. Geotag-tuki ja dedikoitu nappi laukaisimelle kuitenkin löytyy.

Nopeustestit lyhyesti:

Viiden testin keskiarvo Quadrant-testiohjelmalla antoi tulokseksi 412 ja samoin viiden testin keskiarvo BenchmarkPi-testissä: 10505 sekuntia.

Yhteenveto

N. 200 euron hintaisen X8:sta puuttuvat lähinnä valttikortit. Kovin aktiiviselle käyttäjällä tätä ei ole suunnattu hitaan prosessorin ja vähäisen muistin ja tallennustilan vuoksi, jolloin käyttäjäryhmäksi muodostuu lähinnä puhelinta myyntikunnossa käyttävät ihmiset. Samsung Galaxy 5, LG GT540 ja ZTE Blade ovat tätä marginaalisesti edukkaampia, ostopaikasta riippuen. Valitettavasti esim. ZTE Bladen kanssa kisailemaan X8:sta ei enää tällä hetkellä ole ja Xperia-mallistosta löytyy myös X10 Minit, joista saa hieman enemmän irti mitä X8:sta; Ministä kokonsa takia ja Mini Pro:sta näppäimistön.

Laite on auttamattomasti tipahtanut segmenttiin jossa kilpailu on kovaa ZTE:n tuotua monipuolisimman laitteen markkinoille ja vieläpä uusimmalla Androidin versiolla, X8:n jäädessä luultavasti ilman 2.2-päivitystä kokonaan. Sony Ericssonin tulisi petrata päivitysten jakelua huomattavasti, mikäli haluaa pitää laitteensa kilpailukykyisinä pidempään. Android 2.2:n julkaisusta on jo yli 6kk ja SE:n laitteet saivat vasta äskettäin 2.1-päivityksensä (testilaite ei edelleenkään ole saanut omaansa). Froyo-päivityksen mukanaan tuomat optimoinnit olisivat omiaan pidentämään tämänkin laitteen elinkaarta.

Pidimme:

+Muotoilu ja ulkonäkö

+Äänenlaatu kuulokkeilla sekä kaiuttimesta

+Sosiaalisen median integraatio ja helppokäyttöisyys

Emme pitäneet:

-Vanhentunut käyttöjärjestelmä ja hitaat päivitykset (2.1 saattaa jäädä viimeiseksi)

-Ei Multitouch-tukea

-Ajoittain kankea ja epälooginen käyttöliittymä

-Kameran automaattitarkennuksen ja salaman puute

-Todella vähäinen keskusmuistin (RAM) määrä

– Todella vähäinen tallennustila sovelluksille