Lähipäivinä useat tahot ovat jälleen uutisoineet huhuista liittyen Facebook-brändättyyn puhelimeen tai jopa kahteen sellaiseen. Nyt syväkurkut ovat aloittaneet laulunsa ja laitteiden takaa saattaa löytyä tuttu nimi, HTC. Julkaisuajankohdaksi sopisi Helmikuinen Mobile World Congress Barcelonassa. Facebook on useaan otteeseen kieltänyt kiinnostuksensa puhelinmarkkinoihin.

Onko Facebook-puhelin hyvä bisnesidea vai yksi iso uhkakuva mobiilimaailman taivaalla?

Huhujen mukaan kyseessä on HTC:n valmistama Android-laite joka tulee Facebook:n väreissä ja painottuisi normaalia enemmän pilvi-tekniikoihin eli laitteessa itsessään on hyvin vähän tallennustilaa ja kaikki data tallennetaan netin kautta Facebook:n ylläpitämille palvelimille. Laitteessa käytetään myös GPS:ää, joka on kokoajan päällä ja sen avulla käyttäjille voidaan tarjota “kuponkeja” jotka ovat tietoisia sijainnistasi eli kun kävelet liikkeen kohdalle, puhelimesi huomauttaa alennuksista tai kohdistetuista tuotteista. Myös laitteen kamera tallentaa kuvat suoraan pilveen ja tiedon keskittäminen on keskeisenä ideana laitteessa eli sähköpostit, SMS-viestit, päivitykset jne. kaikki tulevat yhteen massiiviseen saapuneet-laatikkoon. Luonnollisesti myös päivitykset ja viestit ovat näkyvällä paikalla laitteen työpöydillä.

Facebook:n tuoreimpien ominaisuuksien joukkoon on liittynyt tarkkasilmäisimpien jo havaitsema “soita”-nappi, joka liittynee myös osittain puhelinjulkistukseen. Se on luultavasti Facebook:n tuleva VOIP-puheluominaisuus eli puhelimella (ja toki myös webistä) voisi soittaa suoraan netin yli kavereilleen ja liikenne menisi dataliittymän läpi. Palvelu on käytännössä Skype:n toimittama sillä Facebook ja Skype tiedottivat viime lokakuussa yhteistyöaikeistaan.

Facebook:n aggressiivisempi suuntautuminen mobiililaitteisiin kävi myös ilmi pari päivää sitten järjestetyssä Inside Social Apps-konferenssissa San Franciscossa, jossa Facebook:n teknologiajohtaja Bret Taylor mainitsi sen olevan vuoden 2011 teema, sillä mobiilisti palveluita käyttävät ihmiset ovat lähes kaksi kertaa aktiivisempia verrattuna arkisemmin tietokoneella käyttäviin ja luonnollisesti aktiivisuus on Facebook:lle tuottava bisnes. Facebook:a seuraavat ovat varmasti huomanneet ettei yksityisyys kiinnosta käyttäjiä niin paljoa kuin sen pitäisi ja tätä tullaan käyttämään jatkossa enemmän ja enemmän hyödyksi.

Huolestuttavaa on myös Facebook:iin liittyvien hakkerointitapausten lisääntyminen. Keskiviikkona Facebook:n perustajan Mark Zuckerbergin faniryhmän tili murrettiin ja samalla “seinä” turmeltiin uudella bisnesidealla. Myös huippusuositun Farmville-pelin tunnuksia hakkeroitiin, viesteistä päätellen Turkkilaisten hakkerien toimesta. Palvelun tietoturva on aina ollut hieman epäilyttävää ja sekä tietoturvaan, että yksityisyyteen liittyvien seikkojen saama huomio tuntuu menneen kuuroille korville tai leviävän huolestuttavan hitaasti. Vastapainona edellisille fiaskoille, Facebook julkaisi aloittavansa HTTPS-protokollan käyttämisen koko verkkosivullaan nykyisen pelkän kirjautumisen sijasta. Tämä antaa lisäsuojaa mm. suojaamattomien langattomien verkkojen käyttäjille. Samalla julkistettiin tuki etäuloskirjautumiselle sekä kertakäyttöisille salasanoille.

Huhupuheita tai ei, ovat laitteet varmasti mielenkiintoinen uutuus rajusti kasvaville mobiilimarkkinoille.

Lähteet:

http://www.engadget.com/2011/01/26/facebook-phone-rumors-resurface-cloud-based-htc-built/

http://www.nbcbayarea.com/blogs/press-here/Facebooks-Mobile-New-Years-Resolution-Getting-a-Double-Shot-114663074.html

http://www.insidefacebook.com/2011/01/26/voice-chat-phone-voip/