LG Optimus 2x tarjoaa ensimmäisenä puhelimena Nvidian Tegra-alustan ja 1080p-videokuvauksen yhdistettynä 1500milliampeeritunnin akkuun pitäisi olla täydellinen yhdistelmä, mutta onko näin? Päätimme ottaa asiasta selvää.

httpv://www.youtube.com/watch?v=fC54eZF_xBc

Ensimmäinen asia joka puhelimesta on havaittavissa, on sen poikkeuksellisen paksu ulkomuoto, joka nykyisen millimetrisodan keskellä tuntuu yllättävän erilaiselta. Paksuuden lisäksi puhelin on myös poikkeuksellisen painava, se painaa 4 grammaa enemmän kuin alkuperäinen HTC Desire, mutta tämä selittynee puhelimen kovaakin käyttöä kestävällä metallirungolla. Laitteen etupuolta koristavat 4” näyttö, kapasitiiviset toimintonapit, etukamera, läheisyystunnistin ja kaiutin. Oikeassa reunassa sijaitsevat äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, jotka ovat miellyttävästi molemmat erillisiä nappeja.Laitteen pohjasta löytyvät stereo-handsfree-kaiuttimet ja latausliitin, sekä yläreunasta lisäksi mikroHDMI-liitin, virtanappi ja 3,5mm kuulokeliitin. Takakannesta löytyvät LED-salama ja 1080p-videokuvaukseen kykenevä 8Mpix kamera. Kuten huomata saattaa, emme maininneet erillistä notifikaatio-LEDiä, koska sitä puhelimesta ei valitettavasti löydy. Se on mainittava laitteen ensimmäisenä kompastuskivenä, sillä tarkistaaksesi oletko mahdollisesti saanut puheluita tai tekstiviestejä ja selvittääksesi lataako puhelin, joudut aina avaamaan puhelimen näytön. Toivottavasti LG korjaa ongelman ohjelmistopäivityksellä ja mahdollistaa esimerkiksi kapasitiivisten nappien taustavalon käyttämisen em. asioiden havainnollistamiseksi.

LG:n Launcher toimii sulavasti, mutta ei kuitenkaan niin sulavasti kuin odottaisi Tegra 2-laitteelta ja se jää sulavuudessa jälkeen esim. Xperia Arc:lle, sillä varsinkin työpöytien vaakavieritys on nykivää. Vaakavierityksen hitaus on silmiinpistävää, koska pystyvieritys on nopeinta mitä yhdessäkään Android-puhelimessa on tullut vastaan, eikä vaakavieritys nyi ohjelmistovalikossa ollenkaan. Plussaa 2X saa ohjelmistovalikon kategoria-ominaisuudesta, joka mahdollistaa omien ohjelmien ryhmittämisen halutulla tavalla ja uusimmat asennetut ohjelmat tulevat omaan ryhmäänsä josta ne on helppo siirtää haluamaansa paikkaan. Ohjelmistovalikkoa pystyy myös muokkaamaan mieltymyksiensä mukaiseksi ja tavallisten lista, pystyvieritysnäkymien lisäksi löytyy myös aiemmin mainittu vaakavieritysnäkymä. Vaakavieritystä käytettäessä kuitenkin menetetään mahdollisuus käyttää ryhmittelyä. Vakiona mukana tuleva LG:n sääsovellus on yksi kauneimmista näkemistämme ja vaihtaa ulkonäköään säätilan mukaan. Ohjelma sisältää myös HTC:n lanseeraamat kokoruudun animaatiot, joka on mukavaa silmäkarkkia; ja mikä parasta, ne eivät vie juurikaan akkua, kiitos Tegra 2:n.

Normaalin Google-tauhkan lisäksi ohjelmistopuolelta laitteesta löytyvät valmiiksi asennettuna LG:n hienosäätämät Facebook-, Myspace-, Twitter- muistikirja- ja musiikintoisto-ohjelmat. Lisäksi valikoimassa on etukameraa käyttävä peili, LG:n sovellusneuvoja, Exchangea tukeva sähköposti, FM-radio, ääninauhuri, Remotecall-etätukiohjelmisto, jolla LG voi antaa etätukea puhelimelle, Smartshare DLNA-sovellus, videosoitin joka tukee Divx-formaattia sekä kamera. Laitteeseen on paketoitu myös F-secure Mobile security for Androidin vuoden lisenssi ja testiversio Polaris Office-sovelluksesta, jolla voi lukea ja avata Office-dokumentteja, mutta ei muokata niitä. Positiivisena yllätyksenä mukana on myös valmiusnäkymä, työpöytäsovelluksen (launcher) helppoon vaihtamiseen suunniteltu työkalu joten turhaa ohjelmistolistan selaamista ei tarvita vaihtoehtoisia työpöytiä testatessa. Harmiksemme huomasimme ohjelmistovalikoimasta kuitenkin puuttuvan meitä miellyttänyt LG:n oman videoeditori, joka kiinnitti huomiomme GW620:n arvostelussa.

LG on päivittänyt kamera-ohjelmistoaan sitten viime näkemän ja se on nyt huomattavasti sulavampi, lisäksi 1080p-videon kuvaaminen toimii todella hyvin. Ikäväksemme saimme kuitenkin huomata, että still-kuviin saatava kuvanvakautus ei ole käytettävissä videota kuvattaessa, joka varsinkin isolla resoluutiolla kuvattaessa aiheuttaa ikävää tärinää mikäli kuvaaja ei omaa ninjamaisen vakaata kättä. Videon kuvanlaadussa ei ole valittamista, mutta zoomaus videokuvauksen aikana tapahtuu ikävissä digitaalisissa portaissa joka näyttää todella töksähtelevältä lopputuloksessa. Kamerassa on myös mahdollisuus aktivoida etukamera, jolloin kaverikuvan ottaminen on huomattavasti helpompaa, tosin kuvanlaatu on VGA-tasoa. Etukamera on myös käytettävissä videopuheluissa ja videopuheluita tukevissa kolmannen osapuolen ohjelmissa

.

Suurimman miinuksen puhelin saa tolkuttoman epätasaisesta suomennoksen tasosta, huomattavin käännöskukkanen on ääninauhurin suomenkielinen nimi: ”maailmankello”. Lisäksi joissain paikoissa, kuten Facebook for LG:ssä on osia jäänyt täysin kääntämättä ja ensimmäisellä käynnistyskerralla ruudulle pamahtaa serbiankielinen ilmoitus jonka voi kuitata pois OK-näppäimellä. Lisäksi “excuse messages” on jäänyt kääntämättä, vaikka alla oleva pikkuteksti ”pahoitteluviestin asettaminen” on käännetty. Ohjelmiston päivitystarkistuksen alta löytyvä teksti sanoo näin: ”Provjeri aŽurirane softvera”. Toimitimme virheelliset käännökset LG:lle ja saimme pahoittelut sekä lupaukset niiden korjauksille parin seuraavan ohjelmistopäivityksen aikana.

Ongelmatonta ei ollut myöskään mobiilinetin käyttöönotto, vaan puhelin tarjosi Saunalahden verkossa Internet-yhteyspisteen (APN) sijasta WAP-yhteyspistettä, ja saimme kummastukseksemme huomata, että automaattisesti tarjottuja asetuksia ei voinut muokata tai poistaa. Ainoa tapa oli luoda Saunalahden yhteyspiste WAP-yhteyspisteen rinnalle ja määrittää tämä yhteyspisteen tyypiksi “default”. Tämän jälkeen yhteyspiste tulee valita WAP-yhteyspisteen sijasta aktiiviseksi yhteyspistelistalta. Tämä on varmasti Pentti Peruskäyttäjälle hieman ikävää, sillä asiasta ei ole mainintaa missään ja WAP-yhteyspisteellä ei esimerkiksi pääse käyttämään Android Markettia. Myös tästä ilmoitimme LG:lle ja he lupasivat paneutua asiaan mahdollisimman pian. Loimme asiasta kuitenkin artikkelin wikiimme.

Tehoa ja akunkestoa laitteesta löytyy vailla muille jakaa, testasimme akunkestoa Suomalaisen Rightwaren Basemark GUI for Android-ohjelmistolla ja testiä varten puhelin asetettiin lentokonetilaan, näytön kirkkaus maksimiin ja virransäästöt kytkettiin pois. Ohjelmisto luo täyttä kuormaa CPU:lle ja GPU:lle ja ällistyttävästi laite jaksoi tällä kuormalla 3h 34m 07s, joka on puolta minuuttia vajaa tuntia parempi tulos kuin samankokoisella akulla varustetulla Sony Experia Arc:lla. Quadrant-tulos oli huimat 2493, joten pelilaitteena 2X on lähes lyömätön.

Puutteistaan huolimatta laitteessa on todella paljon potentiaalia, ja pikkuviat joita olemme maininneet todennäköisesti katoavat päivitysten myötä. Ostajan kannattaa varautua pieneen päänraavintaan tai totutella käyttämään puhelinta esim. englanniksi, jolloin pahimmat käännösongelmat poistuvat. Toivottavasti LG myös mahdollistaa kapasitiivisten nappien taustavalon käyttämisen huomionherätyskeinoina, sillä tällä hetkellä niiden puute on iso kompastuskivi esimerkiksi työkäytössä tai aktiivisessa arjessa. Hintalaatusuhteeltaan laite on hi-end kastissa n. 500 euron hintaan, mutta on kuitenkin halvempi kuin osa yhdellä ytimellä varustetuista serkuistaan. Kauneusvirheistään huolimatta laite on akunkestoltaan kuitenkin lyömätön, joten laitetta voi suositella varauksitta peli- ja akkutehoa kaipaavalle.

Testivideot laitteella (päivänvalo):

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8yghvOLafZ8

httpvh://www.youtube.com/watch?v=QiATwWRMGtw

Testivideo laitteella (yö):

httpvh://www.youtube.com/watch?v=-Gaa9iAp8dI