Tällä kertaa arvostelussamme on Slingbox ja tämän Android-ohjelma Slingplayer. Slingbox on laite, joka mahdollistaa erityyppisten videosignaalien kaappaamisen lennossa ja lähettämisen eteenpäin toiseen päätelaitteeseen. Lisäksi laite pystyy käskyttämään infrapunaohjattavia laitteita yleiskaukosäätimen tapaan, mikä mahdollistaa vaikka digiboksin ajastamisen etänä puhelimen kautta.

Slingboxin asentaminen on helppoa ja yksinkertaista. Laite kytketään virtoihin, verkkoon, infrapunalähettimet asetetaan paikoilleen ja tarvittavat videosisääntulot kytketään kiinni. Tämän jälkeen suunnataan Slingboxin www-sivuille tietokoneella, joka on samassa aliverkossa Slingbox-laitteen kanssa. Asetussivulla voidaan luoda tarpeelliset käyttäjätunnukset ja valita niiden laitteiden tyypit, joita halutaan ohjata. Valmiita profiileja löytyy eri infrapunalaitteille löytyy tuhansia. Mikäli oma laite ei ole tuettu ei kannata hätääntyä, sillä Slingbox mahdollistaa myös itse tehdyn infrapunalaitteen profiilin luomisen. Omassa testissämme käytössä olleelle Humax Wbox HD:lle löytyikin harrastelijan tekemä täysin toimiva laiteprofiili parin minuutin googlettamisella.

Käytimme testeissämme kahta eri Slingbox mallia Soloa (n. 179 €) ja huippumallia PRO-HD:ta (n. 299 €). Laitteiden suurimmat erot ovat PRO-HD:n sisäinen DVB-T, tuki HD-tasoiselle kuvalle, sekä läpivientien ja liitäntöjen määrä. Muuten laitteet toimivat kutakuinkin samalla tavalla. Antennitalouksissa asuvia miellyttänee edellä mainittu sisäinen viritin, jolloin erillisen digiboksin etäohjaaminen ei ole pakollista ja vältytään muutaman kaapelin vetämiseltä.

Pro-HD lunastaa odotukset ja pystyy helposti siirtämään esimerkiksi Discovery HD Showcase -kanavan kuvan verkon ja internetin ylitse. Yllätyksekseni huomasin, että jopa ääni kääntyi laitteessa stereoksi, vaikka HD-Showcase on vain 5.1 ääntä tukeva kanava. Kuvanlaatu tietenkin kärsii uudelleen pakkauksessa, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se häiritsisi videoiden katsomista tietokoneen ruudulta. Sisäisen virittimen kautta katsottuna peruskanavat näyttävät hyvälle ja voittavat kuvanlaadullisesti helposti ruutu.fi:n kaltaiset sivustot. Solon kohdalla kuvanlaatu on käytännössä yhtä hyvä, mikäli käytössä on komponentti-sisääntulo. Komposiittillä kuva pehmenee huomattavasti molemmilla laitteilla, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että tämä häiritsisi katselua tabletilla tai mobiililla. Puuroutuminen kuitenkin on häiritsevää tietokoneen ruudulla. Molemmille laitteille rapsahtaa miinus HDMI-tuen puutteesta, mikä varsinkin Pro-HD:ssa on rasittava puute. Lisäksi Pro-HD:n toivoisi sisältävän antennivirittimen lisäksi myös kaapelivirittimen.

Slingplayer for Android

Kuten jo mainitsimme onnistuu katsominen joko internetselaimella Slingboxin sivuilla, natiivilla Mac- tai Windows-ohjelmalla, Symbianilla, iOS-laitteilla, Windows Phonella ja tietenkin Androidilla.

SlingPlayer for Android on ohjelma Slingboxin hallitsemiseen ja etäkäyttämiseen. Ohjelma on hyvinkin simppeli ja käyttämiseen ei tarvita kuin omat Slingbox-käyttäjätunnukset. Tunnusten syöttämisen jälkeen ohjelma testaa yhteyden nopeuden ja sopeuttaa kuvanlaadun automaattisesti yhteyteen sopivaksi. Ohjelma myös mittailee yhteyden laatua käytön aikana, joten HSDPA-3G -muutoksien aikana kuvanlaatu vaihtuu automaattisesti kulloistakin yhteysnopeutta mukaillen. Systeemi toimii niinkin hyvin, että pystyimme testeissämme katsomaan ohjelmaa pätkimättä autossa Helsinki-Porvoo välillä.

Kuvanlaadun voi halutessaan pakottaa myös halutulle tasolle mikäli tuntuu siltä, että kaistaa riittää tai vaihtoehtoisesti, että kuva nykii. Ohjelman kautta on myös mahdollista käskyttää digiboksia SlingBoxin IR-lähettimien avulla, mikä mahdollistaa vaikka salkkareiden ajastamisen etänä lomalta Kanarialla.  Mikäli Android-laitteessa on TV-out tuki, ohjelmalla on tietenkin mahdollista näyttää kuva myös isolla ruudulla. Testasimme tätä Galaxy Tabilla 60 kilometrin päässä Slingboksista Tabin TV-out kaapelia käyttäen.

Ainoa miinus ohjelmalle on annettava tolkuttoman suolaisesta hinnasta (21,47 €). Hinta ei mitenkään ole omasta mielestäni perusteltu, sillä Slingboxin hinnassa on jo itsessään hieman premiumia ja tämän kaltaisen ominaisuuden pitäisi tulla ilmaiseksi jo laitteen mukana.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Tq8EA7bNB60