Muistan lapsuuden kesät mökillä: Aurinko paistoi, linnut lauloivat. Joki virtasi kirkkaana ja houkuttelevana. Vanhemmat joivat olutta, grillasivat ja kuuntelivat radioita. Lapset pelasivat UNO-korttipeliä, kiljuen, sisällä. Nyt kesä ja hyttyset ovat taas tulossa, ja Gameloft on julkaissut UNO-korttipelin androidille. On aika palata tulevaisuuteen.

Linkki: Gameloft UNO HD

Gameloftin UNO HD korttipeli on julkaistu lähes kaikille mahdollisille alustoille. Peli on erittäin helposti lähestyttävä. Valikot ovat selkeät, grafiikat informatiiviset ja tyylikkäät, mutta samalla ilahduttavan värikkäät. Manuaalia ei tarvitse lukea, vaan kaikki on hyvin selkeää aiemmin UNO:a pelanneille. UNO, pelinä, on helppo oppia, ja onnella niin suuri vaikutus, että kaikki pelaajat voittavat yleensä jonkun yksittäisen kierroksen. Tämä ominaisuus tekee pelistä erinomaisen eritasoisille pelaajille. Valitettavasti ihan pienimmät kärsivät UNO HD:n rajallisesta kielituesta. Valittavana on vain seitsemän suurta kieltä, joista tutuin suomalaisille on englanti.

Pelin pahimmat ongelmat löytyvät responsiivisuudesta. Välillä ruudulle ilmestyy painikkeita, jotka kuvaavat “UNO”-sanan huutamista, tai muita vastaavia reaktiotestejä. Valitettavasti nappeihin osuminen tuntuu välillä täysin satunnaiselta. Minkäänlaista palautetta myöhästymisestä ei saa. Jälleen kerran kaipaisin näihin tilanteisiin palautteen joko visuaalisessa, tai fyysisessä muodossa.

Gameloftin versio onnistuu kuvaamaan UNO:a hyvin. Tosin vannoutuneimmille UNO-pelaajille yksikään tekoälyn kolmesta vaikeustasosta ei ole lähellekään tarpeeksi kova. Onneksi peli kuitenkin tukee moninpeliä sekä lähiverkossa, että “Gameloft-LIVE” palvelun kautta. Kovaa peliseuraa on siis tarjolla sitä kaipaaville. Peliä voi pelata myös moninpelinä yhdellä laitteella, vuoropohjaisesti, mutta mielestäni tämä ominaisuus vie parhaan terän UNO:n hektisestä tunnelmasta. Mikäli peruspeli alkaa kyllästyttää, on yksinpeliin tarjolla  turnausmoodi, ja mahdollisuus pelata muokatuin säännöin. Lisää arvoa joillekin tuovat myös Gameloftin “achievementit”, eli saavutukset, jotka kertyvät “Gameloft Live”-profiiliin samaan tapaan kuin Xbox Livessä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=wll9x-pxUHQ

Pelin hinta vaihtelee 1e-5e. Halvimmillaan ostosta voi suositella, ja kalleimmillaan ei. Aivan fyysisen korttipelin tunnelmaan ei päästä, mutta ainakin tätä versiota voi pelata yksinkin. Lopuksi täytyy mainita, että Gameloft on kehittänyt peliä eri alustoilla jatkuvasti eteenpäin, sen sijaan, että olisi rahastanut ja julkaissut “UNO 2”-jatko-osan. Tämä on varmasti pitänyt asiakkaat tyytyväisinä. Toivottavasti Gameloftin linja pitää jatkossakin.

Arvosana 3/5

Lyhyesti: Kokoperheen perinteinen UNO-peli.