Jatkamme Xperia Play:n arvostelua ja tällä kertaa tutkimme hieman puhelimen perusominaisuuksia ennen paneutumista sen erikoisalueelle eli peleihin ja pelituntumaan. Artikkelin ensimmäisen osan voit lukea tämän linkin takaa.

Xperia Play jakaa muiden Xperia-serkkujensa kanssa vaihtoehtoisen työpöytäsovelluksen ja tämä toimii Play:ssä yhtä sulavasti kuin Arc:ssakin, joka on todella miellyttävä huomata. Peliohjainosuuden avaaminen käynnistää automaattisesti Xperia Play-sovelluksen, joka lainaa vaikutteita Playstation-konsoleista tutusta XMB-valikosta. Automaattisen käynnistyksen voi halutessaan myös kytkeä pois, mutta toisaalta pelinäppäimistöä harvemmin avataan muuta kuin pelaamista varten, joten ”peliystävällinen”-valikko on miellyttävä lisä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=H_D5ENql9cQ

Vaikka Play lainaakin käyttöliittymäänsä pääsääntöisesti muilta Xperia-laitteilta pl. pelaamiseen liittyvät ominaisuudet, erojakin löytyy, huomattavimpana ja ehkä myös ikävimpänä on Sony Ericssonin erittäin onnistuneen kamera-ohjelman puuttuminen. Tilalla on Androidin, rehellisesti sanoen, surkea vakio kameraohjelma. Myös muista uusista laitteista poiketen laitteessa on 5Mpix kamera, joka ei kykene HD-videon kuvaamiseen. Tämä on hieman kummallista, sillä laitteesta ei kuitenkaan puutu siihen vaadittavia tehoja. Onneksi videon laatu ei ole kuitenkaan huonoimmasta päästä niinkuin alla olevista esimerkkivideoista voi huomata. Ikävänä suunnitteluvirheenä huomautettakoon myös siitä, että puhelimesta löytyviä liipaisin-nappeja ei ole mahdollista käyttää kameran laukaisimena, joka tuntuu hieman oudolta ratkaisulta. Toivomme, että Sony Ericsson lisää oman kameraohjelmansa vakion tilalle ja mahdollistaa liipaisimien käytön kameran laukaisimena tulevissa ohjelmistopäivityksissä. Puhelimessa on myös VGA-tasoinen etukamera, mutta vakio-ohjelmisto ei tue videopuheluita, onneksi tämä puute ei ole vakavimmasta päästä ja Android Market tulee apuun tässä ongelmassa.

Päivänvalo:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Qyl1u71uCwo

Yökuvaus (Huom: todella sumuinen yö):

httpvh://www.youtube.com/watch?v=tod7KhF3JQA

Akunkestollisesti Xperia Play sijoittuu kirkkaasti kaikkien testaamiemme laitteiden kärkeen, mutta huomionarvoista on, että Play:n taustavalo on kirkkaimmillaan yhtä kirkas kuin esimerkiksi Arc:n 50 % kirkkaudella. Play on silti kirkkaampi kuin esimerkiksi alkuperäinen PSP ja on suunnilleen samalla tasolla PSP slim:n kanssa. Ratkaisu ei ole välttämättä kaikkien mieleen, mutta kirkkaus on kuitenkin täysin riittävä normaalikäytössä ja mahdollistaa Play:n luvatun 4-5h pelikeston. Laite kesti testissämme täydellä kuormalla 3h 35m 49s, joka oli vajaa puolitoista minuuttia pidempään kuin LG:n Optimus 2X.

Esiasennettuina puhelimesta löytyy Google-ohjelmien lisäksi: FM-radio, Facebook, DLNA-mediapalvelin, Hanashi-pikaviestin, Officesuiten kokeiluversio, Touchnote-postikorttiohjelma ja Liveware-profiiliohjelma, jolla voi määrittää toiminnon tai ohjelman, joka ajetaan esimerkiksi kuulokkeet kytkettäessä.  Lisäksi mukana tulevat myös Sony Ericssonin oma mediatoistin ja Timescape-infopaneeli. Kyseessä ovat siis käytännössä samat kuin Arc:ssakin. Esiasennettujen pelien lisäksi laitteesta löytyy Playstation Pocket ja Xperia Play-pelikauppa- ja valikkosovellukset, mutta näitä käymme läpi tarkemmin seuraavassa artikkelimme osassa.

Peliohjain ei onneksi ole turhan panttina normaalikäytössäkään, vaan esimerkiksi nettiselain tukee peliohjaimen nuolinäppäimiä joilla sivun selaaminen on näppärää ja ne vastaavat pöytäkoneen page up ja page down-näppäimiä, lisäksi niillä on myös näppärä liikkua linkistä toiseen, joten aivan pelkästään peleihin niiden käyttöä ei ole sidottu.

Testiemme yhteydessä ikäväksi asiaksi todettiin muista Xperia-sarjan laitteista löytyvän mikroHDMI-liitännän puute, joka olisi täydentänyt mukavasti taskupleikkarin ominaisuuksia ja olisi mahdollistanut pelien pelaamisen suurella ruudulla. Liitännän pois jättäminen tuntuu myös siksi hassulta, että PSP on kyennyt videon ulos työntämiseen PSP slim:stä lähtien.

Erityiskiitosta Play:lle kuitenkin tippuu taustahälinän poistoon kykenevästä kaksoismikrofonista, joka parantaa selvästi puheluiden äänenlaatua vastaanottajapäässä.

Mitä Xperia Play sitten tekee erinomaisesti? Pelien pelaamisen. Jatkamme tästä aiheesta seuraavassa osassa arvostelua ennen loppuyhteenvetoa.

Jatka tästä artikkelin kolmanteen osaan >