Saimme testiimme jo klassikoksi nousseen HTC Desire:n seuraajan Desire S:n. Lunastaako laite suuret odotukset vai jäädäänkö todellista seuraajaa odottamaan vielä.

Ennen kuin päästään itse asiaan: HTC, sovitaanko että tämä S-mallimerkintähölmöily loppuu tämän tuotantosarjan jälkeen? Se ei ainoastaan sekoita kuluttajaa, vaan vaikuttaa vielä äärimmäisen typerältä, sillä hölmömpikin kuluttaja tietää mistä tuo S-liite on apinoitu.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=J3-ZOzh5epY

Sitten asiaan. Pintapuolisesti laite näyttää lähes kopiolta edeltäjästään;  fyysiset napit ovat vaihtuneet kapasitiivisiin, optinen sensori poistettu ja näytön oikeaan yläkulmaan on tullut VGA-tasoinen etukamera. Kameran vieressä sijaitsee myös notifikaatio-LED. Muutoksilla laite on saatu puoli senttiä lyhyemmäksi kuin edeltäjänsä ja 5 grammaa kevyemmäksi. Desire Z:n tavoin puhelimen microUSB-liitäntä löytyy vasemmasta laidasta äänenvoimakkuuden säätimen alapuolelta, jolloin laitteen saa esim. telakkaan vaakasuorassa, antaen enemmän työskentelytilaa laitteen ladattaessa.  Laitteesta löytyy tietenkin myös 3,5 mm kuulokeliitäntä ja 5Mpix kamera salamalla. Keskusmuistin määrää on myös nostettu 768 Mt:uun, vanhan 576 Mt sijasta. Lisäksi applikaatioprosessori on sama toisen sukupolven 1 gigahertsin siru kuin Desire HD:ssa, joten potkua löytyy myös enemmän. Eniten laitteen jouhevaan toimintaan vaikuttaa kuitenkin vapaan keskusmuistin määrä verrattuna vanhempiin laitteisiin. Myös vanhan Desire:n pahin Akilleen kantapää eli ohjelmille tarkoitetun tallennustilan vähyys on korjattu ja Desire S:ssä tätä löytyy 1.1 Gt, kun vanhassa oli murto-osa eli noin 100 megatavua.

HTC on hienosäätänyt myös SenseUI-käyttöliittymää Desire S:ää varten ja ohjelmavalikko on saanut välilehdet ladatuille ja käytetyimmille ohjelmille, joka helpottaa varsinkin niitä jotka pitävät satoja ohjelmia puhelimessaan. HTC on myös lisännyt integraatiota sosiaalisille medioille, ja HTC:n tavaramerkiksi muodostunut Flipclock-kellosta on nyt saatavilla painos jossa sään sijasta näkyy uusin merkintä Twitter:stä tai Facebook:sta.  Myös widgettejä on tullut lisää ja esimerkiksi Friendstream-widget on saanut rinnalleen puolen ruudun kokoisen FriendChannel-widgetin. Paras uudistus kuitenkin on notifikaatio-alueelle tulleet välilehdet joiden takaa löytyvät pika-asetukset mm. langattomalle verkolle ja mobiilidatalle. Myös puheluiden vastausruutu on saanut viilasta ja ennen kesken katkenneet soittajan Facebook-statukset rivittyvät nyt nätisti ja ylipitkät statukset voi lukea painamalla statuksen vieressä olevaa laajennusnuolta.

Ohjelmistona puhelimessa tulevat tietenkin pakolliset Google-tuotteet (Gmail, Latitude, Youtube, Maps, Search, Market, Talk ja Googlen uutis- ja sääsovellus), ja tämän lisäksi HTC:n omat ohjelmat Peep-sovellus Twitter:lle, Friendstream-Facebook- ja Twitter-sovellus, HTC:n oma kamerasovellus, Teeter-labyrinttipeli, HTC Hub, HTC Likes, FM-radio, Reader e-kirjasovellus, SoundHound-biisintunnistussovellus, Taskulamppu, ääninauhuri, DNLA-sovellus, QuickOffice ja Adobe Acrobat.  Lisäksi mukana tulee ilmainen HTC Locations ja sen puheopastuksen sisältävän Premium-navigaattorin 30 päivän testilisenssi. Mukana seuraa myös hauska lisäohjelma, joka tekee etukameraa hyväksi käyttäen puhelimesta peilin.

Puhelimen kamera on kohtalainen ja värit toistuvat paremmin kuin vanhassa Desire:ssä, tosin HTC tyylistä haaleutta on kuitenkin satunnaisesti havaittavissa.  Videokuvauksessa laite pesee vanhalla Desire:llä helposti lattiaa ja 720p-resoluutioisen videon ruudunpäivitysnopeus on aivan eri planeetalta. Kuitenkin pientä nykimistä on havaittavissa, mutta ei niin pahaa että se häiritsisi satunnaisessa käytössä.

Päivänvalo:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vl43LElFPZs

Yökuvaus:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=RMSTLN3Yflk

Akkutestissä Desire S kesti 2h 59min 34s ja Quadrant tuloksena laite ryöpsäytti 1295.

Laite on kaikilta osin edeltäjäänsä parempi ja äärimmäisen hyvä vaihtoehto niille alkuperäisen Desire:n omistajille jotka taistelevat tilaongelman tai tehonpuutteen kanssa, tai Hero:sta päivittäville, mutta mikäli olet ns. ”HighEnd”-käyttäjä, niin suosittelemme odottamaan muutaman kuukauden kunnes HTC Sensation tuplaydinprosessorilla ja SenseUI 3.0:lla tulee markkinoille, sillä lippulaiva Desire S ei ole.