Google I/O 2011 -kehittäjäkonferenssi alkoi 10.5. Androidia käsittelevällä keynote-esityksellä, jossa käsiteltiin Androidin nykytilannetta, julkaistiin uusia palveluita ja katsottiin alustan tulevaisuuteen. Esityksellä oli kolme pääteemaa: Momentum, Mobile ja More.

Momentum

Esityksen alussa Momentum-osassa käytiin läpi lyhyesti läpi Androidin nykytilannetta. Alustan päivittäisten aktivointien määrä on noussut 400 000:een, mikä on auttanut nostamaan kokonaisaktivointien määrän 100 miljoonaan. Osan lopussa pantiin myös merkille Android Marketissa olevien ohjelmien rikkoma 200 000 kappaleen raja ja ohjelmien asennusmääräkin on ylittänyt 4,5 miljardin rajan.

Mobile

Seuraavaksi vuorossa oli Mobile-osa, jossa julkaistiin uusia palveluja ja päivityksiä. Android-tableteille suunnattu Honeycomb-versio saa päivityksen versionumeroon 3.1 ja se tulee jakeluun Motorola XOOM:lle jo esityspäivänä.

Käyttöliittymä saa päivityksiä kuten uuden listatyylisen tavan siirtyä ohjelmasta toiseen ja widgetien koon muuttaminen. Androidiin lisätään myös USB Host -tuki, jolloin laitteet tukevat erilaisia tallennusvälineitä, kameroita ja syöttölaitteita. Esityksessä oli tarkoitus esitellä laitetukea pelaamalla tabletilla peliä XBox 360 -ohjaimella, mutta esittelyn yli hypättiin ongelmien takia. Myös Google TV tulee saamaan 3.1-päivityksen ja sen mukana Android Marketin sekä ohjelmat.

Androidin seuraava versio koodinimellä “Ice Cream Sandwich” julkaistaan vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä. Painotus on termillä “choice” eli valinnanvapaus ja se tulee yhdistämään puhelimille suunnatun Gingerbread- sekä tableteille suunnatun Honeycomb-haarojen parhaat palat yhdeksi järjestelmäksi. Ohjelmistokehittäjien API päivittyy tukemaan ohjelman skaalausta erilaisten laitteiden välillä. Esityksessä mainittiin myös että Ice Creamin lähdekoodi julkaistaan AOSP:n kautta.

Ice Creamin uusia API-muutoksia esiteltiin kolmen kameraohjelman avulla. Ensimmäisessä ohjelma seurasi esittelijän päätä ja käänsi tabletin näytöllä 3D-mallia liikkeiden mukaan, toisessa tabletin etukameran kuvasta valittiin jokin osa esittelijän kasvoista ja korvattiin toisella suoraan live-kuvaan. Kolmannessa esimerkissä kaksi esittelijää puhui vuorotellen tabletin edessä ja kamera tunnisti automaattisesti puhujan zoomaten kuvan häneen.

Esityksessä oli myös kaksi suurta julkaisua: Google Movies -videovuokraus Marketista ja Google Music beta. Yli 3000 HD-tasoisen elokuvan kokoelmasta voi vuokrata ja katsoa sekä Marketin verkkosivulta että mobiililaitteilta. Katsominen tapahtuu joko suoraan streamaamalla tai lataamalla video laitteeseen videolistan “pin”-toiminnolla. Vuokrauksen jälkeen video pitää katsoa 30 päivän sisällä ja videon aloituksen jälkeen katsomisaikaa on 24 tuntia.

Vuokrattujen videoiden katsomiseen käytetty uusi Movies-ohjelma julkaistaan ensin Androidin 3.1-version mukana tableteille. Tuki puhelimille on luvassa myöhemmin. Movies-ohjelmassa on katsomisen lisäksi käyttöliittymä Marketiin ja lista vuokratuista videoista.

Toinen suuri julkaisu oli Google Music ja sen siirtyminen beta-asteelle. Palveluun voi ladata omaa musiikkia omalta koneelta Music Manager -ohjelmalla ja hallita sekä kuunnella sitä web-käyttöliittymän kautta.

Huomattavimpia ominaisuuksia järjestelmässä on “Instant Mix”, joka analysoi musiikkiasi ja luo yhteensopivista kappaleista soittolistoja. Lisäksi Android tulee saamaan uuden musiikkisoitinohjelman, jossa on tuki Google Music:ille. Streamauksen lisäksi uusi soitin osaa Movies-ohjelman tapaan ladata taustalla valitut kappaleet tai soittolistat puhelimeen yhteydetöntä käyttöä varten. Google Music:n beta on tarjolla vain kutsulla USA:n kansalaisille ja tarjoaa tilaa 20 000 kappaleelle.

Mobile-osan lopuksi ilmoitti tiiviimmästä yhteistyöstä suurimpien laitevalmistajien ja operaattorien kanssa uusien Android-versioiden tuomisesta nopeammin loppuasiakkaan käyttöön.

More

Seuraavaksi esityksen More-osassa käytiin läpi Androidin lisälaitteita ja tulevaisuutta. Uusien laitteiden ja ohjelmistojen lisäksi Google panostaa nyt myös lisälaitteiden helppoon kehittämiseen.

Tärkeimpänä oli Android Open Accessory -järjestelmä, jossa micro-USB:llä mobiililaitteeseen liitettävä lisälaite pystyy toimimaan yhdessä Android-järjestelmän kanssa. Järjestelmää esiteltiin liittämällä puhelin kuntopyörään ja kontrolloimalla puhelimessa pyörivää peliä polkemalla. Kehittäjien API-tuki tulee Gingerbreadiin ja Honeycombiin eikä tarvitse toimiakseen tukea USB Host -tilalle. Järjestelmä kommunikoi lisälaitteen kanssa toistaiseksi vain micro-USB:n kautta, mutta Bluetooth-tuki on tulossa myöhemmin.

Android-laiteelle tulevan osan lisäksi esiteltiin myös Android Open Accessory Development Kit -alustan, jolla omien lisälaitteiden kehittäminen on kenen tahansa ulottuvilla. Alusta pohjautuu elektroniikkaharrastajien suosimaan Arduino- mikrokontrollerialustaan, jolle löytyy jo nyt paljon lisäosia ja ohjeita omien laitteiden luomiseen helposti. Laitekehittäjät voivat ostaa kehitysalustan valmiina Googlen yhteistyökumppanilta tai halutessaan myös rakentaa sen itse osista.

Toinen iso julkaisu oli Android@Home-järjestelmä, joka yhdistää Androidiin kodin laitteiden automatisoinnin. Suunnitelmissa on luoda uusi vähävirtainen langaton protokolla laitteiden väliseen kommunikointiin sekä API, jolla ohjelmistokehittäjien on helppo luoda laitteita käyttäviä sovelluksia puhelimiin ja tabletteihin. Google on tuomassa yhteistyökumppanien kanssa myyntiin vuoden loppuun mennessä ensimmäiset Android@Home-yhteensopivat valolaitteet.

Android@Home liittyen esillä oli myös Project Tungsten -koodinimellä tunnettu laatikko, joka toimii järjestelmää tukevien laitteiden keskuksena. Väriään vaihtavilla LED-valoilla koristeltu Tungsten-laatikossa on Android-käyttöjärjestlemä, internet-yhteys Googlen pilvipalveluihin ja audio-ulostulo. Esimerkkinä laitteen käytöstä puhelimesta laitettiin soimaan toisen Tungstenin kautta musiikkia Androidin musiikkisoittimen kautta ja vaihdettiin se sitten kesken kappaleen kuulumaan toisen laitteen kautta.

Pikaisella esittelyllä näytettiin myös hyvin varhaista prototyyppiä järjestelmästä, joka liittää CD-laatikossa olevan NFC-sirun avulla levyn kappaleet kiinni Googlen pilveen NFC-lukijan ja Tungstenin kautta. Levyn napautus laitteeseen mahdollistaa sen tunnistamisen ja toinen napautus käynnisti levyn sisältämän musiikin toiston kaiuttimista. Järjestelmä vaikutti olevan vielä kehityksessä ja Google lupasikin lisää tietoa muutamien kuukausien sisällä.

Esitys päätettiin jakamalla kaikille 5000 osallistujille Galaxy Tab 10.1 -tabletti.

Android-julkaisut ja muut tulevat Google I/O -julkaisut löytyvät täältä: http://www.google.com/events/io/2011/announcements-archive.html