Saunalahti toimitti testiimme heille jo tovi sitten tulleen Motorola Defy-puhelimen jonka luvataan kestävän vettä, pölyä ja iskuja. Päätimme testata laitteen ehkä rankimmassa testipenkissämme ikinä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=1JQvKo2-e3I

Vaikka Defy on kohtalaisen isokokoinen, on se kuitenkin yllättävän kevyt painaen vain 118 grammaa. Puhelimen etupuolelta löytyy neljä kapasitiivista Android-näppäintä ja 3,7” Gorilla Glass -lasilla varustettu näyttö jonka resoluutio on 854×480. Oikeasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, vasemmasta reunasta microUSB-liitäntä ja yläreunasta 3,5mm kuulokeliitin ja virtanäppäin. Liittimet on suojattu kumisella suojatulpalla jotka ovat pysyvästi laitteen rungossa kiinni, joten katoaminen ei nouse ongelmaksi irrotellessa. Takakannesta löytyvät 5Mpix kamera LED-salamalla ja koko komeuden kruunaa 1500mAh akku.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.2.1 Motorolan Motoblur-käyttöliittymällä. Ohjelmistopuolella laitteesta löytyy Google-tauhkan lisäksi Motorolan esiasentamana: DLNA-ohjelmisto, tiedostonhallinta, laskin, kalenteri, laskin, bluetooth-tiedostonsiirtotyökalu, Quick Officen kevyt versio,  tehtävänhallinta, to-do lista, kameraohjelmisto ja Motorolan musiikkisoitin. Viimeksi mainittu yhdistää FM-radion, nettiradion, biisintunnistuksen, MP3-soittimen ja musiikkivideopalvelut yhden ohjelman alle.

Kuinka kestävä Motorola Defy sitten on? Erittäin. Upotimme laitteen veteen sen pyörittäessä prosessori-intensiivistä Quadrant-testiä, heitimme sen mutaan, tiputimme sen pään korkeudelta lattialle,  päällystimme sen hiekalla, naarmutimme puhelinta avaimilla, pistimme sen tunniksi pakastimeen ja puhelin jatkaa toimintaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pakastin toki hidasti LCD-näytön toimintaa mutta se palautui normaaliksi, kun puhelin hieman lämpeni. Kaikki nämä testit toki päätyivät talteen ja löytyvät alta. Puhelin ei kuitenkaan kestänyt kädestä lipsahtamista huonokuntoiselle asvaltille, kuva ironisen onnettomuuden aiheuttaneesta asvaltista tämän linkin takaa. Puhelin sai naarmuja rasvaa hylkivään pinnoitteeseen, mutta naarmut eivät kuitenkaan näy kun näyttö on päällä ja ne eivät ole uponneet puhelimen lasiin saakka, joten kyseessä on vain kosmeettinen haitta.

Huom! Älä tee näitä testejä kotona, sillä vaikka puhelin kestääkin väärinkäyttöä eivät välttämättä takuuehdot tai vakuutuksesi.

Vedenalainen Quadrant-testi:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ud85O6Y3Nlo

Mutaa, vettä ja hiekkaa:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=XbgYj__Ucjs

Tunti pakastimessa:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vSO390hPN_g

Naarmutustesti avaimilla:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ClyC8_Y4w2o

Pudotustesti:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vHoK8Qn8K20

Vaikka puhelimen näyttö onkin kestävä, ei kosketusherkkyys ole kärsinyt varotoimenpiteistä ja komennot menevät perille miellyttävän herkästi ja tarkasti. Puhelimen 800Mhz prosessori nappasi Quadrant testistä 1258 pistettä, joka on keskikastia, mutta riittää mainiosti useimpien pelien pelaamiseen ja yleisimpien toimenpiteiden pyörittelyyn. Valitettavasti akkutestiä emme pystyneet ajamaan,  sillä testiohjelmisto kaatuili jatkuvasti.

Kaiken kaikkiaan laite on todella hyvä vaihtoehto, jos haluaa kosketusnäytöllisen laitteen joka kestää oikeaa, aktiivista elämää. Tämän laitteen kanssa ei tarvitse turhia hienostella. Tosiasia myös on, että Defy on tällä markkina-alueella vailla yhtään Android-kilpakumppania joten valinta on siinä mielessä helppo. Ainoan miinuksen laite saa videokuvauksen maksimiresoluutiosta (VGA), vaikka 5mpix sensori pystyisi parempaankin.