Saimme testiimme Googlen uusimman referenssipuhelimen, Nexus S:n. Onko tässä täydellinen joka paikan höylä vai propellihattujen märkä päiväuni?

Kun Nexus S:n ottaa käteensä, yllättää laitteen paksuus  nykyisien ohuttakin ohuempien puhelinten keskellä. Isokätiselle tämä ainakin on piristävä poikkeus ja puhelinta on miellyttävä käyttää. Puhelimen nelituumainen näyttö on ns. ”contour display” eli se kaareutuu molemmissa päissä, markkinamiesten mukaan lisäten laitteen käyttöergonomiaa, mutta esimerkiksi pelattaessa tästä oli lähinnä enemmän harmia kuin hyötyä. Varmasti joukostamme löytyy useampia jotka pitävät kaarevuutta kivana asiana ja allekirjoittaneen käytössä tästä ei ollut suoranaisesti haittaa tai hyötyä. Laitteen oikeaa reunaa koristaa virtanäppäin, vasenta äänenvoimakkuuden säätöpainike. MicroUSB-liitin löytyy laitteen pohjasta, jonka vierestä löytyy myös kuulokeliitäntä. Takakantta koristavat 5Mpix kamera ja Galaxy S:stä poiketen myös salama. Etupuolta koristavat näytön lisäksi täysi patteri Android-näppäimiä ja VGA-tasoinen etukamera. Laitteessa ei massasta poiketen ole SD-korttipaikkaa vaan pelkkä sisäinen 16Gt flash-muisti. SD-korttipaikan puuttuminen on hieman outo veto, sillä Nexus S:n sisarlaite Galaxy S:stä se kuitenkin löytyy.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=7rZkFbUpQLI

Puhelin on Googlen referenssipuhelin, mutta mitä tämä tarkoittaa? Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puhelimen mukana tulee täysin muokkaamaton, ns. “Vanilla” Android-käyttöjärjestelmä. Tämä on sekä hyvä, että huono asia. Hyväksi asian tekee se, että puhelin saa ensimmäisenä Android-päivitykset ja niin pitkään kuin se on referenssilaitteena tulevat päivitykset huomattavasti ennen muita laitteita. Positiivista on myös valmistajakohtaisten päivitystyökalujen (esim. Samsung Kies) tarpeettomuus, sillä päivitys tulee huomattavasti nykyaikaisemmalla tavalla eli OTA-tekniikalla langattomasti. Myös valmistajakohtaisten työpöytäteemojen ja/tai “launcherien” (esim. HTC SenseUI) poissaolo miellyttänee monia. Huonoina puolina mainittakoon ensinnä lokalisaatiot eli suomen kielen puute, koska valmistajien kustomointeja ei sallita referenssilaitteelle, joten Samsungin kiitettävä kielipaketti ei ole päässyt laitteeseen. Toisena negatiivisena asiana todettakoon tuotteistuksen puute; siinä missä Galaxy S tarjoaa suoraan laatikosta laadukkaan kameraohjelmiston ja muut standardit lisäohjelmat (esim toimisto-ohjelmisto) joutuu Nexus S:n kanssa tyytymään Googlen vakio-ohjelmiin. Tämä ei ole mitenkään huomattava ongelma, sillä ohjelmia löytyy Android Marketista, mutta Nexus S:n ostajan kannattaa varata ilta tai pari puhelimen virittämiseen omaan käyttöön sopivaksi.

Perus Google-tauhkan (Market, Gmail, Earth, Maps, Talk, Voice, Youtube, Calendar) lisäksi laitteesta löytyy yksi uutuuskin eli “Tags”, joka on suunniteltu puhelimessa olevan NFC-lukijan kanssa käytettäväksi. Sen avulla on mahdollista lähettää toiseen NFC:tä tukevaan laitteeseen esimerkiksi kontakteja tai lukea NFC-tageja mainoksista tms. Tieto Oyj demosi MWC-messuilla NFC-pohjaista kuponkijärjestelmää jossa puhelimella pystyi skannaamaan esimerkiksi bussipysäkin mainoksesta alekoodin puhelimeen ja tämän jälkeen syöttämään koodin kassalla NFC-lukulaitteeseen, tekniikka joka varmasti yleistyy lähitulevaisuudessa. USA:ssa ja Japanissa NFC:tä käytetään jo korvaamaan korttimaksuja kaupoissa ja mm. Foursquare-yrityksen aulassa on NFC-tagi johon puhelinta koskettamalla voi kirjautua rakennukseen sisään Foursquare-ohjelmalla.

Vaikka puhelimessa on sama 5Mpix kamera kuin Galaxy S-mallissa, on videokuvauksen resoluutio vain aneeminen 720 x 480, mutta tämä todennäköisesti johtuu Googlen omasta kameraohjelmasta, koska Galaxy S kykenee 720p-tasoiseen videoon.

Päivänvalo:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=GPXtzpBfOz8

Yökuvaus:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=WTy0rG97aHI

Yhteenveto

Nexus S soveltuu hyvin sinulle jos:

  • haluat uusimmat Android-päivitykset heti kun ne julkaistaan, eikä 6-12kk:n kuluttua
  • suomen kielen puute ei haittaa
  • sinua ärsyttävät valmistajien omat muutokset Android-käyttöjärjestelmään
  • olet valmis uhraamaan hieman aikaasi sopivien lisäohjelmien etsimiseen

 

Normaalisti tässä kohtaa olisivat akkutestin tulokset, mutta valitettavasti testikappaleemme oli päivitetty jo Android 2.3.3-versioon, jossa oleva bugi esti akkutestin ajamisen onnistuneesti loppuun asti. Quadrant testistä laite vetäisi 1397 pistettä.