Saimme tänään myyntiin tulleen uutuuden, Samsung Galaxy S II:n, arvosteluumme ja päätimme selvittää onko laite arvoisensa seuraaja alkuperäiselle myyntihitille, Samsung Galaxy S:lle. Arvostelun ensimmäisessä osassa käymme läpi hieman ensitunnelmia ja laitetta peruspiirteitä yleisesti ennen tarkempaa paneutumista toisessa osassa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=_HdSG5zAnOI

Ohut, ohuempi, Galaxy S II

Samsung Galaxy on Euroopan markkinoiden ohuin puhelin, eikä syyttä, sillä laite on niin ohut, että se saa lähimmän kilpailijansa, Sony Ericsson Arc:n näyttämään paisuneelta ja Arc ei tosiaan ole paksuimmasta päästä. Laite on kuitenkin yllättävän leveä, mutta ei liian, sillä ohuuden ansiosta sitä on mukava käyttää yhdellä kädellä, Samsung on kasvattanut selvästi näytön kokoa enimmäkseen vain reunojen kustannuksella. Puhelimen etuosaa koristaa Samsungin koti-näppäin ja kaksi kapasitiivista Android-nappia (menu ja takaisin) joiden taustavalo on pois päältä, mikäli niihin ei ole koskettu hetkeen. Kyseessä on Samsungin puhelimen minimalistiseen tyyliin sopiva valinta, mutta puhelimen käyttöä opettelevalla menee hetki muistaa kummin päin napit olivatkaan. Suurimman osan tilasta vie luonnollisesti 4,3” Super AMOLED Plus-näyttö, joka näyttää todella hyvältä, palaamme siihen vielä hieman myöhemmin artikkelimme jatko-osissa. Yläreunasta löytyy lisäksi 2Mpix kamera jota voi käyttää videopuheluihin.

Ohuudesta huolimatta on Samsung saanut 3,5 mm kuulokeliittimen laitettua järkevimpään paikkaan eli puhelimen yläreunaan, virtanäppäin löytyy puhelimen oikeasta reunasta ja vasemmasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet. Micro-USB löytyy iloksemme alareunasta ja sieltä löytyy myös mikrofoni. Huomasimme myös toisen vastaavan reiän 3,5 mm liittimen vieressä ja epäilemmekin, että laitteessa on siitä sekä äänenlaadusta päätellen aktiivinen taustamelunpoisto, vaikka tätä ei mainosteta erikseen. Takakannesta löytyy 8 Mpix automaattitarkenteinen kamera ja  LED-salama. Takakansi on myös kuvioitu miellyttävästi ja sen ansiosta sormenjäljet eivät näy yhtä ikävästi kuin edeltäjässä. Takana alareunassa on myös pieni paksumpi kohta jossa sijaitsee handsfree-kaiutin.

Puhelimen ensimmäinen käynnistys on myös todella miellyttävä kokemus, laite käynnistyy todella nopeasti ja käyttöönotossa ei kestä kuin hetki. Kun työpöydälle vihdoin päästään selviää näytön laatu, Samsung on onnistunut yhdistämään Super Amoled Plus näytössään SLCD:n tarkkuuden AMOLED:n kontrastiin ja näyttö on todella miellyttävä, edeltäjän pienet epäterävyydet pikselien asemoinnista johtuen ovat kadonneet ja värit ja kuvat toistuvat juuri niin kuin pitääkin.

Samsung on myös uusinut oman TouchWiz-työpöytäsovelluksensa jonka suurin ja positiivisin muutos allekirjoittaneen mielestä on ikonien pastelliväristen taustalaatikoiden poistuminen kokonaan, ulkoasu on nyt hillitympi ja tyylikkäämpi. Ohjelmavalikossa on uutuutena mahdollista kansioida ohjelmia, joka on varsinkin paljon ohjelmia rohmuaville mukava uudistus. Seuraavana muutos joka pistää silmään, on työpöydän paikkaa ilmaisevan pallukkarivistön siirtyminen yläreunasta neljän perustoiminnon yläpuolelle. Tämä uudistus helpottaa työpöydältä toiselle hyppimistä yhdellä kädellä. TouchWiz tuo myös mukavana uudistuksena skaalattavat widgetit työpöydille, valitettavasti skaalattavissa ovat vain Samsungin omat widgetit.

Positiivisena yllätyksenä on todettava, että Samsung on selvästi oppinut virheistään ja he pystyvät nyt päivittämään osia ohjelmistosta modulaarisemmin, sillä pian ensimmäisen käynnistyksen jälkeen puhelin tarjosi Samsung Appsin kautta kameran Firmware-päivitystä, toiminto joka on ennen vaatinut käytännössä koko käyttöjärjestelmän päivittämisen. Myös ohjelmiston OTA-päivitykset ovat mahdollistettu SGS II-puhelimeen, joten Apple-käyttäjät eivät ole pulassa mikäli hankkivat laitteen. (EDIT: Vaikka puhelin tukee OTA-päivityksiä, Suomessa näitä ei ole mahdollistettu, joten päivitykset on tehtävä edelleen Kies-ohjelmistolla.)

Kaiken kaikkiaan ensifiilikset laitteesta ovat todella positiiviset ja laite tuntuu oikeasti tämän hintaluokan laitteelta.

Jatka tästä artikkelin seuraavaan osaan >