Testipenkistämme löytyy tällä kertaa HTC Sensation, HTC:n uusin lippulaiva ja samalla vihdoin varteenotettava manttelinperijä alkuperäiselle HTC Desirelle.  Selvitämme onko laite Sense 3.0 käyttöliittymän, 1,2 GHz tuplaydinprosessorin ja qHD-resoluution voimin yhtä suuri harppaus teknologiassa kuin alkuperäinen Desire oli Heroon verrattuna.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=5tBMm-NyggQ

HTC Sensationin muotokieli on hyvin lähellä Desireä ja vieläkin enemmän Desire S:ää sillä nykytrendin mukaisesti optinen ohjain ja fyysiset napit ovat saaneet väistyä alati suurenevan näytön tieltä. Muutoin muotoilu on Desirestä lähtenyttä tuttua HTC-”sukkulaa”.  Puhelimen etupuolta koristaa täysi rivistö kapasitiivisia Android-näppäimiä, 4.3” kapasitiivinen qHD-resoluutioinen (960×540) näyttö ja VGA-tasoinen etukamera. Äänenvoimakkuuden säätönäppäimet ja mikroUSB-liitin löytyvät laitteen vasemmasta reunasta ja yläreunasta löytyvät 3,5mm kuulokelähtö ja virtapainike. Laitteen takakannesta löytyvät tupla-LED-salama ja 8 megapikselin automaattitarkennuksella varustettu fullHD (1080p) -videokuvaukseen kykenevä kamera.

Lippulaivamaiseen tyyliin, laitteen sisuksissa sykkii Qualcommin kolmannen sukupolven Snapdragon-perheen MSM8260-järjestelmäpiiri, jossa on mukana HTC:n tähän asti tehokkain prosessori kahdella 1.2 GHz Scorpion-ytimellä sekä vastaavasti nelinkertaisesti vanhaan Desireen verrattuna vääntöä puristava grafiikkaprosessori, Adreno 220.

Sensationin  näyttö on ns. ”contour display”, joten se on kupera näyttöalueen ulkoreunoilta. Tämä muotoilutapa on lähtöisin Googlen nykyisestä referenssilaitteesta Nexus S:tä. Onneksi HTC:llä on ollut hommassa järkeä päässä ja muotoiltu alue on vain näytön reunoilla olevalla ”mustalla” alueella ja itse näyttö on täysin tasainen. Hyvä näin, sillä allekirjoittanut piti tätä lähinnä rasittavana muotokikkana. Sensationissa tällä on kuitenkin looginen selitys miksi näin on tehty ja se liittyy suoraan Sensen ominaisuuksiin, kuten mykistämiseen kääntämällä laite ylösalaisin. Näyttöosa jää hieman alemmaksi kuin sen reunat, joten tällä vältetään kosketuksia pintoihin jotka saattaisivat aiheuttaa naarmuja tai muuta ikävää näyttöön. Ylösalaisin kääntämiselle on Sense 3.0:ssa myös uusia toimintoja, mutta näistä lisää hieman myöhemmin.

Laitteen runko itsessään on varsin mielenkiintoinen ratkaisu, sillä sen ”takakansi” on oikeastaan kelkka josta koko näyttöosa irtoaa avattaessa ja SIM-korttia vaihtaessa. Hauskana yksityiskohtana HTC on valinnut näyttöosan materiaaliksi läpikuultavan muovin jonka läpi voi nähdä vilauksen laitteen sisuksista. Kelkkaosassa on myös hieman enemmän reunaa kameran ympärillä näytön tavoin, joten kameran linssiä suojataan myös ikäviltä naarmuilta.

Kelkkaosa on myös kolmiosainen; ylä- ja alareunassa on kumipinnoitetut alueet joiden materiaali on samaa kuin käytännössä kaikissa HTC:n puhelimissa ja niihin on upotettu puhelimen antennit. Keskiosa lävistää kelkan metallinen runko, joka luo Sensationin uniikin kolmivärisen takakannen, joka on sekä tyylikkään näköinen, että mukava kädessä.

Ensimmäisenä käynnistyksen jälkeen tervehtii käyttäjää HTC Sense 3.0:n uusi lukitusruutu, joka on tullut tutuksi jo mm. Flyerin ja ChaChan yhteydessä. Lukitusruutu mahdollistaa neljän vapaavalintaisen ohjelman pikakäynnistämisen raahaamalla tämän ikoni alareunan kaaren sisään. Ominaisuus toimi yllättäen niin hyvin, että lisättyäni omat käytetyimmät ohjelmani lukkoruudulle, jouduin hyvin harvoin enää avaamaan puhelinta kokonaan. Pikakäynnistysikonien lisäksi ruudulle on mahdollista myös HTC Flyerin tavoin laittaa säätiedot.

Onneksi HTC on tajunnut vääntää Sensationissa nuppia vielä hieman enemmän kaakkoon Flyerin versiosta ja lukkoruutu kykenee nyt tekemään paljon muutakin. Vaihtoehtoina löytyvät valokuvien pyörittäminen vapaavalintaisesta kansiosta, Twitter- ja Facebook-statuspäivitysten näyttäminen, pörssikurssit tai vapaavalintaisen suuren analogisen HTC-kellowidgetin näyttö. Viimeinen vaihtoehto tosin tuntuu turhalta, sillä lukkoruudulla näytetään joka tapauksessa aika ja päivämäärä digitaalisena.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=TX9Ym8kJoKE

Sensen työpöytä on saanut Flyerin tapaan päivityksen 3D:ksi ja kaikkiin HTC:n widgetteihin on lisätty graafinen jippo jonka ansiosta widgetit näyttävät pompahtavan useaan osaan työpöytiä vaihdettaessa Widgetit ovat myös aavistuksen verran läpikuultavampia, mikäli käytössä on live-taustakuva, joka varmasti miellyttänee silmäkarkista nauttivia. Widgetit on myös piirretty uusiksi käyttämään puhelimen täyttä resoluutiota, joten ne myös näyttävät paremmalta kuin koskaan.  Erityisenä suosikkina mainittakoon uusi sää-widget, joka näyttää upealta.

Hyvänä uudistuksena Sensen työpöydät pyörivät Flyerin tapaan ”karusellissa”, joten viimeisestä työpöydästä pääsee vierittämällä nopeasti ensimmäiseen.

Sensation on saanut myös saman yliampuvan sää-ohjelman kuin Flyer, mutta menettää Flyerin kokonaisvaltaisen vaakatasonäkymän, onneksi sentään tästä hyvästä Sensationille tarjotaan jälleen hieman enemmän karkkia kuin Flyerille ja sää-ohjelman kokoruudun sääanimaatiot on mahdollista asettaa laitteeseen live-taustakuvaksi joka reagoi niin auringon nousu ja laskutietoihin kuin paikalliseen säähän (Esim.: auringon laskettua näytetään sateista yömaisemaa).

Notifikaatioalue sisältää uusista HTC:n S-sarjalaisista tutun “pika-asetukset”-välilehden, joka helpottaa esimerkiksi Wi-Fi:n kytkemistä pois ja päälle ilman turhaa hyppimistä työpöydälle tai asetuksiin sukeltamista.

HTC:lta normaaliin tapaan, ohjelmisto on vahvasti tuotteistettu ja mukana saapuvat Googlen ohjelmien (Gmail, Youtube, Latitude, Search, Maps, Picasa) lisäksi HTC:n omat vakio-ohjelmat: Taskulamppu, Mail, Henkilöt, Friendstream, Peep, Galleria, Osakkeet, Laskin, DLNA, Kamera, Teeter-peli, Autopaneeli, Langaton tukiasema, Reader-kirjakauppa- ja lukuohjelma, Ääninauhuri, Kello, Sää, FM-radio, HTC Hub ja HTC Likes.  Mukana tulee myös HTC:n ilmainen Locations-navigaattori ja tämän maksullinen premium versio, josta laitteen mukana tulee tuttuun tapaan 30 päivän testilisenssi (Huom! Tämä tosin on saatavilla VAIN jos et ole käyttänyt kyseistä lisenssiä jo jossain muussa HTC:n laitteessa!) Plussaa on, että Premium navigointi käynnistyy nykyään HTC Locationsin alta eikä entiseen epäloogiseen tapaan ainoastaan autopaneelista. Mukana on myös Peili-ohjelma, joka tekee juuri sen mitä nimestä voi päätellä, eli tekee etukameran avulla laitteesta peilin.

Bloatwarena paketissa ovat ilmaisversio Polaris Officesta, joka ei mahdollista dokumenttien muokkaamista, vaan ainoastaan niiden lukemisen, Adobe Reader, SoundHound-biisintunnistusohjelma, Twitter ja Facebook. Viimeiset kaksi ovat edelleen hieman huvittava lisä, sillä HTC Friendstream hoitaa molempien status-postaukset miltei paremmin ja Sensen oma Facebook-integraatio hoitaa mallikkaammin kuvien lähettämiseen Facebookiin. Onneksi yli vuoden, ja vielä Flyerissäkin turhaan roikkunut Suomessa toimintakyvytön Amazon MP3-kauppa on vihdoin kadonnut.

Lisään vielä yhden bloatwaren puolelle, vaikka se ei suoranaisesti sitä ole, sillä HTC on lisännyt uusimpiin puhelimiin tehtävänhallinnan, joka mahdollistaa taustaprosessien sammuttamisen. Onneksi softa on kuitenkin rajoitettu siten, että sillä voi tappaa vain prosesseja jotka on käynnistetty käyttäjän toimesta (lue: ohjelmia), mutta tämä on silti mielestämme huono menettelytapa ja saattaa aiheuttaa vain Androidin hidastelua ja muistinhallintaongelmia, sillä yleinen käsitys on, että Android hallitsee ohjelmien elinkaaren varsin hyvin. Ajoittain toki jokin ohjelma saattaa jäädä jumiin tai viedä liikaa akkua, mutta allekirjoittaneilla sekin on ollut hyvin harvinaista. Käyttäjät ovat varmasti toivoneet kyseistä ominaisuutta ja HTC haluaa vain tarjota tämänkin toiminnon. Laitteen yleisen toimivuuden kannalta olisi kuitenkin parempi, että näitä ohjelmia ei asennettaisi ollenkaan.

Näiden lisäksi mukana tulee myös HTC Watch -elokuvanvuokrauspalvelu, mutta kuten Flyerin arvostelussa jo totesimme, ei palvelusta ole Suomessa oikein mitään iloa, sillä suomalaiset joutuvat tyytymään tällä hetkellä täysimittaisten elokuvien sijaan pelkkään trailereiden tuijottamiseen. Onneksi Marketista voi nykyään ladata Voddlerin joka tekee saman kuin Watch ja vielä ilmaiseksi.

Kuten aikaisemmin mainitsimme on HTC Sensationissa mukana kaikista HTC-laitteista tuttu tulevan puhelimen mykistys kääntämällä se ylösalaisin. Eleelle on myös uusi toiminto ja puhelun ollessa aktiivisena, voidaan nyt asettaa handsfree-kaiutin käyttöön. Muita mukavia ominaisuuksia ovat taskuntunnistus, joka nostaa puhelimen soittoäänen voimakkuutta laitteen ollessa taskunpohjalla.

Muista laitteista siirtyviä HTC auttaa toimittamalla laitteen mukana työkalun kontaktitietojen siirtoon bluetoothin avulla. Mukava lisä, joka varmasti miellyttää niitä jotka eivät halua siirtää kontaktejaan Googlen pilveen.

HTC on lisännyt puhelimeen myös uuden telakkatilan, joka käynnistyy automaattisesti, kun puhelin kytketään tietokoneeseen, tällöin ruudulla näytetään HTC:n kello, säätiedot, seuraava syntymäpäivä ja viimeisimpiä Twitter ja Facebook-statuksia.

Jatkamme seuraavassa osassa laitteen kameraan tutustumista videoesimerkkien kera, teemme tutun testipatteristomme ja tämän jälkeen siirrymme loppuyhteenvetoon.

Sitä ennen kuitenkin voimme jo nyt todeta jotain minkä iloksemme huomasimme: vihdoin ja viimein HTC on päässyt eroon näytön pystyvieritysongelmasta josta olemme valittaneet tähän asti joka arvostelussamme. Kehitystä tapahtuu siis hieman vähäpätöisemmissäkin asioissa.

Jatka tästä seuraavaan osaan >>