Saimme käsiimme HTC ChaCha:n, HTC:n kolmannen Qwerty-näppäimistöllä varustetun Android-puhelimen ja toisen virallisesta Facebook-puhelinkaksikosta. Tutustuimme laitteeseen ja tämän Facebook-integraatioon.

httpvh://youtu.be/6tg5kAnkac4

ChaCha:n muotokieli on samaa kuin muissakin HTC:n laitteissa, tosin leveämpi kuin sirommat sisarensa, jotta näppäimistö ja vaakasuoraan käännetty 2.6-tuumainen 480×320-resoluution näyttö on saatu mahdutettua laitteeseen järkevästi. HTC:n ”leuka” tekee myös paluun, sillä laite taittuu hieman näppäimistön yläreunasta luoden klassisen ”leuan”.

Näppäimistö on yllättävän miellyttävä jopa tällaiselle blackberry-tyyliset näppäimistöt kaukaa kiertävälle henkilölle ja kirjoittaminen, kiitos miellyttävän näppäinvälin ja erillisten näppäimien, oli nopeaa ja sujuvaa. Erityskiitosta näppäimistöstä tippuu nuolinäppäimistä. Valitettavasti ääkköset tulevat fn-näppäimen avulla, eivätkä edes loogisesti A ja O-näppäimien, vaan jostakin ihmeen syystä Y:n ja U:n takaa.  Näppäimistön alapuolella sijaitsee ”maaginen” Facebook-nappi josta hieman lisää myöhemmin. Puhelimessa on myös ”oldschool” vastaus- ja lopetusnäppäimet, jotka varmasti miellyttävät 90-luvulle jääneitä. Näiden yläpuolella on täysi setti kapasitiivisia näppäimiä ja näyttö. Lisäksi näytön yläreunassa pilkottaa VGA-tasoinen etukamera. Takakannesta löytyy 5 Mpix kamera ja LED-salama, 3,5 mm kuulokeliitäntä on laitteen yläreunassa ja mikroUSB-liitäntä vasemmassa reunassa.

Laiteen ytimenä sykkii 800 MHz prosessori joka jaksaa pyörittää ilman yskimisiä ChaCha:n versiota Sense-käyttöliittymästä, joka sisältää mm. Sense 3.0-lukkoruudun. HTC on myös optimoinut widgetit ja omat ohjelmat laitteen vaakaresoluutioon sopivaksi ja lyönyt joukkoon vielä kellostaan ”Facebook”-painoksen joka näyttää sään sijasta  uusimman Facebook-päivityksen kaverijoukosta.

Vaikka laitteessa onkin 512 Mt sekä RAM-, että ROM-muistia, oli testilaitteessa ohjelmille käytössä tilaa vain surkeat 150 Mt, josta vapaana 79 Mt. Toivomme kuitenkin, että kyseessä oli vain keskeneräisen käyttöjärjestelmäversion ongelmia eikä näin ahdasta tule olemaan lopullisessa laitteessa, sillä paluu aiempien mm. Desire ja Nexus One -laitteiden tallennustilaongelmiin olisi hyvin valitettavaa.

Ohjelmistossa mukana seuraavat muutoin kaikki HTC:n vakiot (Peep, Friendstream, HTC Hub, HTC Likes, HTC:n kamera, Kello, Musiikkisoitin, FM-radio, Peili, Viestityökalu, Ääninauhuri ja Henkilöt-kontaktikortisto), mutta valitettavasti ilmaista HTC Locations navigointiohjelmaa ei puhelimesta löydy. Todennäköisesti laitteen muistitila tai muut speksit eivät siihen riittäneet. Näiden lisäksi, sillä kyseessä on Facebook-puhelin, löytyy oma ohjelmansa Facebook-chatille.

Laitteen ”maaginen” Facebook-nappi mahdollistaa eri Facebook-toimintojen pikalaukaisun riippuen mitä puhelimella sillä hetkellä tehdään. Napin taustavalo myös ”sykkii” ilmoittaakseen, että nappi on käytettävissä. Työpöydällä nappia painamalla aukeaa status-ruutu, joka mahdollistaa pikaisen viestin lähettämisen Facebook:iin. Kamerassa Facebook-nappi toimii kameran laukaisimena, jonka jälkeen otettua kuvaa tarjotaan lähetettäväksi Facebook:iin.

Laite ottaa myös videota 720 x 480-resoluutiolla ja sillä on mahdollista lähettää videot Facebook:iin ilman erillisiä lisäohjelmia.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=A6NJNk4vIPA

httpvh://www.youtube.com/watch?v=MJouWyiiJq4

Emme valitettavasti tehneet nopeus- tai akkutestiä sillä testilaitteessa oli vielä keskeneräinen käyttöjärjestelmäversio ja teemme nämä heti, kun saamme lopullisen ohjelmiston käsiimme. Laite oli kuitenkin muutoin ns. feature complete eli kaikki julkaisuversion ominaisuudet olivat jo läsnä.

Kaiken kaikkiaan ChaCha onnistui yllättämään arvostelijan, joka on suhtautunut ”Facebook™”-puhelimeen todella skeptisesti, laadukkaalla rakenteellaan, joka ei natise ja miellyttävällä näppäimistöllä jolla sähköpostien ja tekstiviestien kirjoittaminen oli mukavaa. Palaamme ChaChaa:n vielä uudestaan normaalin testipatteristomme muodossa, kunhan HTC toimittaa meille laitteen julkaisuversion.