Saimme testiimme Huawei U8300:n, qwerty-näppäimistöllisen puhelimen, joka alle 200 € hinnallaan on halvin markkinoiden edullisin qwerty-Android ja samalla selviää mitä tuolla hinnalla kaupasta oikein saa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=A4lsh087s-g

U8300 sisältää 2.6″ näytön, joka kykenee 320×240-resoluutioon, 3.15 Mpix kameran salamalla ja Android 2.1-käyttöjärjestelmän sekä A-GPS- ja Wi-Fi N -tuen. Ytimenä on hieman ikääntynyt Qualcommin MSM7225-järjestelmäpiiri, jonka sovellusprosessori pyörii 528 MHz kellotaajuudella ja keskusmuistia on 256 MB. Laitteen muotoilu sai allekirjoittaneelle hymyn naamalle, sillä se toi mieleen vanhat Game & Watch-pelit kiitos näytön ja näppäimistön erottavien syvennyksien. Laitetta saa myös kahdessa pirteässä (keltainen ja purppura) ja kahdessa latteammassa värissä (valkoinen ja harmaa).

Laitteen etupuolelta löytyy näytön lisäksi nelirivinen qwerty-näppäimistö, trackball sekä menu-nappi ja yhdistetty koti- ja takaisin-nappi. (pitkä painallus  vie kotiruudulle, kertapainallus toimii takaisin-toimintona). Laitteessa on myös retro-lookkia tukemassa puhelun aloitus- ja lopetuspainikkeet. Laitteen näyttö on resistiivinen, mutta tästä huolimatta tarpeeksi herkkä, että kapasitiiviseen näyttöön tottuneelta ei lähtenyt ärräpäitä laitetta käyttäessä. Vasemmasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, oikeasta suojaluukun alta microUSB-liitin, 3,5 mm liitin löytyy poikkeuksellisesti pohjasta ja virtanäppäin on totuttuun tapaan yläreunassa. Takakannesta löytyvät salama, kamera ja handsfree-kaiutin.

Vaikka laitteen akku on vain ”mitättömät” 930 mAh, se jaksaa kuitenkin pyörittää laitetta yli vuorokauden normaalissa käytössä. Laitteen näppäimistö on miellyttävä kirjoittaa, jopa suurilla sormilla pienen totuttelun jälkeen, vaikkakaan Xperia mini pro:n tasolle ei päästä. Plussaa laitteelle heruu mahdollisuudesta kytkeä salamavalo taskulamppukäyttöön ilman erillistä ohjelmaa painamalla funktionäppäintä ja välilyöntiä samaan aikaan.

Vaikka aikaisemmin mainitsimme, että näyttö on resistiivisenäkin niin herkkä ettei se kiristä hermoja, niin tämä ei pidä aivan täysin paikkansa. Vakiona tuleva työpöytäohjelma kannattaa vaihtaa toiseen, esimerkiksi  Launcher Pro:hon, sillä se tuntuu raskaudellaan aiheuttavan ongelmia näytön kosketuksentunnistukseen, onneksi Launcher Pro:hon vaihtamalla miltei kaikki ongelmat katosivat.

Ohjelmistopuolella puhelimen mukana tulevat perinteisen Google-paketin lisäksi: FM-radio, tiedostonhallinta, sähköpostiohjelma, Facebook, Twitdroid, Nimbuzz-IM-sovellus, Roadsync-Exchange-sovellus, sanelin, Richpad-muistiinpano-ohjelma , Wifi-tether ja Documents to go:n testiversio.

Laite on hinnaltaan miellyttävä vaihtoehto niille, jotka tekstaavat tai kirjoittavat muuten vain paljon puhelimella ja tarvitsevat täyttä qwerty-näppäimistöä. Huomattava kuitenkin, että puhelin ei sisällä suomenkielistä käyttöjärjestelmää, joten joko toinen kotimainen tai englanti kannattaa olla hanskassa. Niille, joille Angry Birdsin toimivuus ongelmitta on tärkeintä, suosittelemme etsimään unelmien qwerty-laitetta muualta.