Saimme testiimme LG:n uutuuden Optimus 3D:n johon saimme jo ensikosketuksen keväällä MWC2011-messuilla ja pidimme näkemästämme. Kantaako puhelimen 3D-ominaisuus WOW-efektiä pidemmälle vai onko kyseessä pienen kohderyhmän niche-tuote?

LG mainostaa laitetta ”tri-dual”-teknologialla, joka käytännössä tarkoittaa tuplaydinprosessoria, kaksikanavaista muistiohjainta ja kaksoiskameraa. Tuplaydinprosessori yhdistettynä mobiililaitteissa uuteen muistitekniikkaan tuo selvää nopeusetua, joka on tarpeen varsinkin raskaammassa käytössä, esimerkiksi 3D-videota kuvattaessa. Laitteen sydämenä sykkii Optimus 2X-sisaren Tegra2:n sijaan Texas Instrumentsin 1Ghz OMAP4430. Valinta on hyvä ja tuntuu että Optimus 3D jaksaa raskasta käyttöä pidempään kuin 2X. Laiteen etupuolta koristaa 800×480-resoluution 4.3” SLCD-näyttö ja tämän alta löytyvät 2X:stä tutut LG:n tyylittelemät kapasitiiviset Android-näppäimet.  Näytön yläreunasta löytyy VGA-tasoinen etukamera. Laitteen vasemmasta reunasta löytyvät mikroUSB- ja mikroHDMI-liitännät, joista jälkimmäinen tukee 1.4-standardia, jolla 3D-videot ja pelit saadaan myös isolle ruudulle.  Oikealta reunalta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja 3D-pikapainike, jolla vaihdetaan lennossa laitteen tilaa 3D:n ja 2D:n välillä. Yläreunasta löytyvät 3,5 mm kuulokeliitäntä ja virtanäppäin. Takakannessa huomion keskipisteenä ovat 5 Mpix tuplakamerat, jotka kykenevät kuvaamaan 3D-videota 720p-tarkkuudella ja 2D-videota 1080p-tarkkuuella, kameroiden keskeltä löytyy myös LED-salama.

LG on tehnyt parannuksia työpöytäsovellukseensa sitten 2X:n ja sen arvostelussamme huomaamamme nykimiset vaakavierityksen yhteydessä ovat poissa ja työpöytä vierittyy juuri niin nopeasti kuin moniydinlaitteelta voi toivoa. 2X:stä tuttu ohjelmistovalikon kategoria-ominaisuus, joka mahdollistaa omien ohjelmien ryhmittämisen halutulla tavalla, on myös mukana ja uusimmat asennetut ohjelmat tulevat omaan ryhmäänsä josta ne on helppo siirtää haluamaansa paikkaan. Ohjelmistovalikkoa pystyy myös muokkaamaan omien mieltymysten mukaiseksi ja tavallisten lista, pystyvieritysnäkymien lisäksi löytyy myös aiemmin mainittu vaakavieritysnäkymä. Vaakavieritystä käytettäessä kuitenkin menetetään mahdollisuus käyttää ryhmittelyä. Valitettavasti sääsovellus on saanut myös uudelleenkäsittelyn; se on muuttunut astetta rumemmaksi ja 2X:n reunaton widget on väistynyt perinteisempään laatikoituun painokseen, joka on sääli, sillä 2X:n widget on edelleen parhaimmasta päästä. Widgetistä puuttuvat myös 2X:n kokoruudun animaatiot, mutta itse sääohjelma sisältää HTC Sense 3.0-tyyliset animaatiot jotka ovat, toisin kuin Sense:ssä, kaikkea muuta kuin sulavia ja vaikuttavat enemmän gif-animaatioilta, kuin superpuhelimeen sopivilta silmäkarkeilta.

Positiivisena yllätyksenä huomasimme, että LG:n omat widgetit ovat muokattavissa samaan tapaan kuin esim. Samsung Galaxy S II:n vastaavat.

Ohjelmistopuolella tulevat mukana Googlen vakio-ohjelmistojen (Youtube, Gmail, Maps, Search jne.) lisäksi Laskin, Kalenteri, Sähköposti, Talous-pörssikurssiohjelmisto, Galleria, Uutiset, Äänitallennin, Sää, Twitter, Facebook, Richnote-muistio, SmartShare DNLA-ohjelmisto, Remotecall-etätukiohjelmisto, jolla LG voi antaa teknistä tukea puhelimelle, testiversio Polaris Office-sovelluksesta, jolla voi lukea ja avata Office-dokumentteja (mutta ei muokata niitä). Mukana tuleva videosoitin tukee Divx ja Xvid-formaatteja, joka varmasti miellyttänee monia. Lisäksi LG on paketoinut mukaan oman LG World-ohjelmistokanavansa josta on mahdollista ladata soittoääniä yms. puhelimeen. Se on kuitenkin hieman ristiriidassa toisen vastaavan ohjelman, LG Sovellusneuvojan, kanssa jonka ominaisuudet löytyvät LG Worldista paremmin ja näppärämmin. LG on myös paketoinut mukaan sovellushallintatyökalun joka on yhdistetty tehtävänhallinta ja asennettujen ohjelmien hallintaan ja poistoon tarkoitettu ohjelma.

httpvh://youtu.be/EefIcddTaz0

Kameraohjelmisto on käytännössä sama kuin Optimus 2X:ssä, mutta valitettavasti 2X:n kuvanvakaaja on saanut kokonaan väistyä ja sitä ei löydy edes still-kuvia varten. Ohjelmisto on sama kuin 2X:ssä, joten ongelmatkin ovat käytännössä 2D-videossa samat. 1080p-videon kuvaus on sujuvaa, mutta digitaalinen zoom toimii edelleen töksähtävin askelein. Suurin ero kameraohjelmistossa on tietenkin tuki 3D-videolle ja kuville. Laitteen kyljessä olevan 3D-pikanäppäimen avulla stereokuvan ja tavallisen 2D-kuvaustilan välillä on nopeaa hyppiä. 3D-materiaalia kuvattaessa näyttö käynnistää Parallax barrier-moodinsa jonka ansiosta kameran ruudulla näkymä on myös 3D:nä, mutta tästä hieman lisää tuonnempana. Kamerassa on myös kiitettävä makro-moodi jolla lähikuvat onnistuvat näppärästi.

Galleria-sovelluksesta löytyy myös työkalut kuvien editointiin, jotka mahdollistavat simppelin kuvankäsittelyn. Sovellus toimii hyvin, mutta ei ole kuitenkaan yhtä monipuolinen kuin esim. Samsung Galaxy S II:n vastaava.

LG Optimus 3D käyttää autostereoskoopiaan perustuvaa Parallax barrier eli suunnanestonäyttöä (myöhemmin Parallax barrier), tekniikka perustuu vertikaalisiin aukkoihin jotka estävät silmiä näkemästä samaa kuvaa. Tällä tavoin pystytään näyttämään stereokuvaa molemmille silmille ilman laseja. Ongelmaksi tosin muodostuu resoluution kärsiminen sillä Parallax barrierin ollessa aktiivinen kuvaan tulee mustia pystyviivoja. Parallax barrier on käytössä vain puhelimen ollessa 3D-tilassa, joten normaalikäytössä häiritseviä pystyviivoja ei joudu katselemaan. Suurin ongelma tekniikassa on vaakaresoluution puolittuminen, sillä joka toinen pikseli näytetään eri silmälle, joten aktiivinen resoluutio 3D-tilassa on 480×400. Tämän lisäksi laitteessa ärsyttää vaatimattomat katselukulmat; 3D-efekti pätkäisee laitetta sivuttain liikutettaessa, kun siirrytään katselukohdasta toiseen. Onneksi laitetta voi katsoa kahden kaverinsa kanssa niin, että jokainen näkee 3D-efektin siedettävästi.

LG Optimus 3D:n WOW-efekti saadaan, kun laitteen 3D-käyttöliittymä käynnistetään ensimmäistä kertaa, joko tämän ikonista tai pitämällä 3D-pikanäppäintä pitkään pohjassa. Käyttöliittymän osat antavat hyvän syvyysvaikutelman ja tuntuu, että jotain uutta ja erilaista on käsissä. Silmät tosin vaativat muutaman minuutin tottumisen efektiin, ja emme suosittele ensimmäisenä päivänä kovin pitkää sessiota laitteen kanssa, sillä allekirjoittaneella ainakin pään jomotus oli taattu. Toisena päivänä oireita ei enää tullut ja silmät löysivät oikean katselutavan suoraan ilman totuttautumisia.

3D-ohjelmistopuolella tulevat mukana 3D-käyttöliittymän, Gallerian ja Kameran lisäksi 3D-versiot Gameloftin Novasta, Asphalt 6:ta ja Lets Golf 2:sta. Lisäksi näiden mukana toimitetaan Gulliverin Retket 3D-kuvakirja ja kymmenkunta demovideota joilla voi ällistyttää kavereitaan.

3D-käyttöliittymän kautta on löytyy lisäksi opetustyökalu, joka käy läpi 3D-kuvien ja videon perustoiminnot, optimit kuvausetäisyydet, katseluetäisyydet ja mahdolliset epilepsiakohtausriskit, kuvien ja videoiden jakamisen ja laitteen yhdistämisen 3D-TV:hen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=URl9lqeN57w

(Klikkaamalla videota voit katsoa tämän käyttäen viher-puna-laseja, mikäli tällaiset sinulta kotoa löytyy)

Youtube on myös päivitetty tukemaan 3D-videota videota ja käytimmekin suuren ajan katsellessamme 3D-elokuvien trailereita Youtubesta. Tuubi tukee myös 3D-videoiden lähettämistä Wi-Fin yli omaan Youtube-tiliin, joten omien tuotosten jakaminen on helppoa.  Youtubeen siirretyt 3D-videot näkyvät kahtena kuvana rinnakkain mikäli katsojalla ei ole mahdollisuutta katsoa videota stereoskooppisena.  Kun kuvia lähetetään esimerkiksi Facebook:iin, tarjoaa laite valikkoa, jossa on mahdollista lähettää kuva joko 2D- tai 3D-muodossa.

Suurin ilo 3D-näytöistä pidemmällä tähtäimellä oli 3D-peleissä, jotka näyttivät varsin mainioilta ja olivat hauskoja pelata, ja varsinkin Asphalt 6:n sai kolmannesta ulottuvuudesta kivaa lisäpotkua normaaliin verrattuna. Jo mukana tulevien pelien lisäksi Gameloftin sivuilta on saatavilla lisää LG:lle optimoituja pelejä. Tietenkin ne, joilla löytyy kotoa 3D-TV ja 3D-materiaalin katsomiseen tarvittavat lasit, varmasti innostuvat mahdollisuudesta kuvata lomavideoita ja kuvia 3D:nä naapurien ja kavereiden ällistyttämiseksi.

Nopeustesteissä laite pärjäsi mainiosti ja oli aavistuksen HTC Sensationia nopeampi, TI OMAP4430:sta pitäisi löytyä enemmänkin potkua ja hidastelun syyksi veikkaamme laitteen Android 2.2.2-käyttöjärjestelmää, onneksi tähän on tulossa tulevaisuudessa korjauspäivitys.

Kokonaisuutena laite on todella mielenkiintoinen avaus 3D-teknologiaan ja muutenkin miellyttävän nopea ja korjaa monia LG Optimus 2X:n puutteita. Olisimme kuitenkin toivoneet, että laitteesta olisi löytynyt palvelu 3D-elokuvien ostoon tai vuokraukseen. Tämä olisi varmasti lisännyt laitteen haluttavuutta entisestään, sillä nyt 3D-ominaisuuden potentiaalia hukataan hieman. WOW-efektin hiipuessa käyttäjät varmasti avaavat 3D-näkymää vähemmän ja vähemmän, silloinkin lähinnä pelatakseen 3D-pelejä, jotka nekin voi käynnistää 2D-näkymästä. Muuten Optimus 3D on todella varteenotettava superpuhelin ja varsinkin jos kotona on jo 3D-TV ja lasit, on tämä laite hyvä pari näiden seuraksi.