Sygicin GPS Navigator on usealle alustalle kehitetty navigointisovellus, joka löytyy myös Androidille. GPS Navigator, aiemmin Aura, on tällä hetkellä edennyt versionumeroon 11.0.1 asti. Kartta-aineistona ovat TomTomin kartat (TeleAtlas). Muut tuetut alustat ovat iPhone, Symbian ja Samsung Bada. GPS Navigator tarjoaa kaikki tarvittavat herkut, kuten reittipisteet, 3D-kartat, yhteisöpalvelut ja suomenkielisen ääniopastuksen.

Sygic on selkeästi sovellus, joka siirretty lähes sellaisenaan eri sovellusalustojen välillä. Sygic ei ole varsinaisesti Android-sovellus, sillä se käyttää omia navigointikontrollejaan ja omaa näppäimistöään. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Androidin Takaisin-painikkeen lisäksi näytöllä on oma Takaisin-painike. Tästä ei kuitenkaan ole merkittävää haittaa, sillä Androidin peruspainikkeet (Takaisin, Koti, Haku, Asetukset) on asetettu järkevästi oikeisin toimintoihin. Sygic piilottaa myös Androidin normaalin ilmoitusikkunan omallaan, jossa näkyy kellonaika, GPS:n tila ja akun varaus.

GPS Navigator tarjoaa normaalien navigointiominaisuuksien lisäksi myös jonkin verran maakohtaisia tietoja kohdemaasta. Maakohtaisista tiedoista saa selville nopeusrajoitukset eri tieosuuksilla (perusrajoitus, moottoritie, taajama), yleisen hätänumeron, promillerajan sekä pientä perustietoa maasta (asukasluku, ajopuoli, aikavyöhyke, valuutta ja mittayksikön). Sovellus toki näyttää myös sääennusteen kohteesta ja välietapeista.Zoomaus maapalloperspektiivistä

Yhteisöpalvelutkin on huomioitu, sillä sovelluksesta voi jakaa paikkatietonsa Facebookissa ja Twitterissä tai lähettää sijainnin puhelinkontaktien kautta tekstiviestinä. Facebookiin tuupattu sijainti näkyy tietenkin seinällä kuvineen ja kommentteineen, ja viestistä löytyy linkki Sygicin sivuilta löytyvälle kartalle. Oman paikka- ja reittitiedon jakaminen onnistuu myös sovelluksesta käsin helposti Sygic-ystäville. Sovellus tarjoaa myös omaa yhteisöllistä palvelua, mutta sen käyttöä ei tämän testin aikana testattu tarkemmin. Myös tavallisille kontakteille voi asettaa paikkatiedot, jolloin kavereiden luokse navigointi on helppoa. Kotiinkin löytää kun asettaa oman kotinsa sijainnin.

GPS Navigator on helppo asentaa. Marketista löytyy testiversio seitsemän vuorokauden lisenssillä. Sygicin verkkokaupasta taas voi ostaa lisenssin ja kartta-aineistoa isommissa tai pienemmissä erissä. Kallein pakkaus maksaa 79,90 euroa sisältäen Euroopan, Yhdysvallat, Afrikan ja eteläisen Aasian. Pelkkä Eurooppa on 49,90 e ja Pohjoismaat 19,90 euroa. Toisin kuin useimmissa muissa sovelluksissa, kartta-aineiston (aineisto, POI-pisteet, kadunnimet ja numerot) päivitykset ovat ilmaisia. Lisäpalveluina voi ostaa liikenteen ruuhkatiedot noin kympillä vuodeksi. Sovelluksen mukana tulee PDF-muotoinen englanninkielinen suppea 43-sivuinen ohjekirja, josta kuitenkin kaikki perusasiat käyvät selville – ja sen voi lukea suoraan ruudulta. Ohjekirjan voi toki ladata sivuiltakin, mutta vähääkään kokeneempi käyttäjä tuskin ohjekirjaa tulee tarvitsemaan.

Kehittäjiä saattaa kiinnostaa, että Sygic tarjoaa myös navigointi-API:n, joka on käytettävissä Windowsin mobiili- ja sulautetuilla alustoilla, Linuxilla ja Androidilla.

Kartta, kiinnostavat kohteet ja navigointi

Ajonäkymä lintuperspektiivistäKarttasovellus näyttää ensinäkemältä arkaaiselta, etenkin jos on tottunut Google Mapsin tai Nokia Mapsin siloiteltuun ulkonäköön. Graafinen ilme tuo lähinnä mieleen ensimäiset Navicoren sovellukset vanhalla Symbianilla. Ulkonäkö pettää, sillä sovellus tarjoilee runsaasti toimintoja. Karttanäkymää voi käyttää joko suoraan ylhäältä päin, lintuperspektiivistä tai lintuperspektiivistä kolmiulotteisilla rakennuksilla. Kolmiulotteisuus vain ei ole aivan yhtä hyvän näköistä kuin Google Mapsissa. Suomesta kolmiulotteiset rakennukset löytyvät toistaiseksi vain Helsingistä. Kartta kuitenkin toimii loogisesti: sitä voi zoomata nipistämällä (pinch) ja perspektiivin kääntely on helppoa kompassin avulla. Asetuksista voi valita onko kartan näkymä menosuuntaan vai pohjoiseen. Tärkeintä kuitenkin on, että kartta toimii varsin nopeasti ja suorituskyky kärsi lähinnä lähelle zoomatessa, kun kaikki mahdolliset POI-pisteet ovat näkyvillä.

Reitin haku

Navigointikohteen valinta tehdään kolmessa vaiheessa. Ensin valitaan maa, sitten kaupunki ja lopuksi lähiosoite. Kun lähiosoite on valittu, erillisestä painikkeesta nähdään myös sen lähellä olevat POI-kohteet. Myös katuosoitteella voi hakea suoraan *). POI-kohteiden käsittely onkin toteutettu varsin hienosti. Esimerkiksi ravintoloista näytetään www-sivujen osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, joita klikkaamalla pääsee joko suoraan ravintolan sivuille tai saa soitettua ravintolaan. Maamerkeistä taas saadaan lyhyt kuvaus sekä linkki Wikipediaan, jota klikkaamalla pääsee surffaamaan lisätietoja.Katuosoitteen valinta

Reitin suunnittelu valitsemalla reittipisteitä on helppoa ja miellyttävää. Kun ensimmäinen kohde on valittu, näytetään reitti kartalla ja Vaihtoehdot-painikkeesta pääsee lisäämään uusia reittipisteitä. Reittipisteitä voi lisäillä ennen reitin kuittaamista, sen jälkeen reitin asetuksista sekä “longpressillä” navigointinäkymästä. Sovellus näyttää reitin varrelta oleelliset tiedot, kuten matkat, matka-ajat, tapahtumat ja säätiedot. Näytetyn reitin pystyy ajamaan virtuaalisesti läpi demotilassa. Näppärä toiminto on viimeisen toimivan sijainnin valinta aloituspisteeksi jos GPS ei jostain syystä toimikaan esimerkiksi sisätilaoissa.

Reittivalintoja tehdessään reitin voi tehdä kävelyä, pyöräilyä tai autoilua varten. Pyöräreitit tuntuivat toimivan hieman oudosti – ainakin Turussa – mutta autoillessa ja kävellessä ei ollut ongelmia. Sygiciin voi tallentaa oman kodin sijainnin, suosikkireitit sekä sovellus säilyttää myös historian vanhoista valinnoista.

Navigointi

3D-navigointia HelsingissäEnsimmäinen yritys navigoidessa oli pettymys. Vajaan viiden kilometrin matkalla ääni pätki, karttaohjeet tulivat myöhässä välillä toistuivat. Tämä saattoi johtua myös puhelimen satunnaisesta masennuksesta, sillä myöhemmillä kerroilla ei ollut mitään ongelmia. Selostajan lausunta on selkeää ja kartasta saa hyvin selvää. Moottoripyöräillessä auringonpaiste tekee kartasta vaikeasti nähtävän, mutta se on vain puhelimen näytön ongelma. Yönäkymä saattaa toimia paremmin, mutta toivoisin myös yksinkertaista suurikontrastista näkymää pelkille suuntaohjeille ilman karttaa.

Ajonaikainen navigointinäyttö on selkeä ja siinä näytetään kaikki oleellinen: nykyinen ajonopeus, ajosuunta, kaista, etäisyys seuraavaan käännökseen, tulevan tien numero

Ajonäkymä lintuperspektiivistä

ja voimassa oleva nopeusrajoitus. Ajotilassa näytettävät tiedot on muokattavissa halutuiksi erikseen vaaka- ja pystytasoa varten sekä eri kulkumuodoille, mikä onkin varsin mainiota. Tai opasteet voi vain kytkeä pois päältä, sillä kävellessä tuskin esimerkiksi ajonopeus on kovin merkityksellinen tieto. Sovelluksessa löytyvät kaikki perusherkut, kuten varoitukset nopeuskameroista ja liikenneonnettomuuksista. Jälkimmäisten toiminta Suomessa on kuitenkin täysi arvoitus, koska en sellaisia onnistunut testin aikana löytämään.

GPS Navigator osaa vaimentaa soivan musiikin reittiohjeita annettaessa ja myös puhelut käsitellään varsin sujuvasti. Toimiva ääniohjaus miellyttänee ainakin pyöräilijöitä ja motoristeja. Toiminnoista löytyy myös urheilureittien tallennus, mutta se ei näyttänyt ainakaan satunnaisen juoksijan silmään erikoiselta, sillä tarkoitukseen on parempiakin sovelluksia.

Yhteenveto

Käyttökokemuksena Sygic on hieman ristiriitainen. Käyttöliittymä ei muistuta tyypillistä Android-sovellusta, mutta se on silti kohtuullisen käytettävä – jos esteettinen elämys ei haittaa. Osoitteen valinta ja reittipisteiden suunnittelu kuitenkin toimivat mainiosti. Suomennettua käyttöliittymää käytettäessä osittain suomentamatta olevat valikot häiritsevät onneksi vain vähän, käännöskukkaset sen sijaan jopa hämäävät käyttäjää.

Perusasiat, eli navigointi ja reitinsuunnittelu kuitenkin toimivat lähes moitteettomasti. Tuotteen edullinen hinta ja maakohtaisesti ladattavat kartat ovat varmasti joillekin selvä etu, kuten myös ilmaiset päivitykset kartta-aineistoon. Ohjelma testattiin HTC Desirellä, jossa se toimikin lähes moitteettomasti. Sygicin asennus tarvitsee tilaa sovellusmuistista noin 22 Mt (asennuspaketti on 4,9 Mt), jonka jälkeen sovelluksen voi siirtää muistikortille. Karttapaketteja ei tarvitse ladata kokonaisina, vaan ostetuista paketeista kartat voi ladata kännykkään maakohtaisesti. Tämä on hyvä juttu etenkin käyttäjille, joilla on pienempiä muistikortteja. Esimerkiksi Suomen kartan lataus on noin 70 Mt. Koko Euroopan kartta-aineisto taas vie tilaa gigatavuja. Hieman oudosti kartta-aineiston lataamiseen on oma Android-sovelluksensa, mutta ainakin sen saa erikseen taustalle.

Hyvät puolet:

 • hinta, ilmaiset karttapäivitykset
 • informatiivinen navigointiosuus
 • monipuoliset asetukset ja toiminnot
 • sujuva käyttö
 • hyvä reitinhaku ja helppo reittipisteiden lisääminen
 • pienissä paloissa ladattavat kartat
 • yhteisölliset toiminnot

Huonot puolet:

 • epä-androidmaisuus
 • takerteleva suomennos (jos suomennosta haluaa käyttää)
 • arkaainen ulkoasu
 • satunnainen hidastelu – sekä navigoinnissa että näytön skrollauksessa

Arvosana:

 • Ulkoasu: 3
 • Käytettävyys: 3,5
 • Ominaisuudet: 4,5
 • Hinta-laatusuhde: 4,5
 • Yleisarvosana: 4-

Sovellus ei suinkaan ole huono, kaikki keskeiset toiminnot toimivat hiotusti. Yleinen käyttökokemus vain kärsii epäjohdonmukaisuuksista ja ei-niin-siloitellusta käyttöliittymästä. Käyttökokemus Google Mapsiin ja Nokia Mapsiin on varsin erilainen – pääsääntöisesti visuaalisesti. Ominaisuuksiensa puolesta GPS Navigatorin ei tarvitse hävetä. Parin versiopäivityksen jälkeen sovellus lienee jo täysin eri planeetalta Androidillakin, sillä iPhone-versio näyttäisi saaneen kehuja nimenomaan ulkoasunsa takia.

 

*) Täydennetty 03.07.2011, 23.31