iOS-maailmassa suuren suosion saavuttanut ja palkittu Zeptolabin indie-peli Cut the Rope on ilmestynyt Androidille. Peli julkaistiin kesäkuun lopussa Android Marketissa maksullisena sovelluksena. Getjar taas tarjoaa ilmaisen mainoksilla höystetyn version.

Alkuvalikko

Peli kuuluu Angry Birdsin sukuisten äly- tai ajanvietepelien sarjaan, joissa on panostettu näyttävään ulkoasuun, näppärään fysiikkakoneeseen, hurttiin huumoriin ja koukuttavaan pelikokemukseen. Eli kaikkeen, mitä tämän kaltaiselta peliltä voidaan vaatia.

Pelin ideana on taiteilla karkki Om Nomin suuhun. Alkupäässä peliä karkki roikkuu yhdestä tai useammasta narusta, joita sopivassa järjestyksessä katkomalla karkin saa heilautettua enemmän tai vähemmän haluttuun suuntaan Newtonia ilahduttavilla tavoilla. Myöhemmin laatikoista alkaa löytyä myös muita liikuteltavia juttuja, karkkia ylöspäin kiikuttavia saippuakuplia, vipupyöriä tai taljoja, karkkeja ahmivia vihulaisia ja teräviä palkkeja, jotka virhearvioinnin jälkeen tuhoavat karkin Om Nomin suureksi harmiksi. Gnöööö! Erilaiset veivattavat ja väännettävät vipukeksinnöt, puhaltavat palkeet ja muut esteet tai avitukset tuovat ongelmiin aivan uusia ulottuvuuksia.

Kenttiin (tai laatikoihin) on siroteltu kolme tähteä, jotka keräämällä oma tähtivarasto karttuu. Kenttiä löytyy tällä hetkellä seitsemän laatikollista,  joista aina seuraavan saa avattua keräämällä riittävän suuren määrän tähtiä. Seitsemäs Pelikuvaalaatikko esimerkiksi aukeaa 350 tähdellä. Kustakin laatikosta löytyy 25 kenttää ja uusia laatikoita on tulossa.

Cut the rope on erinomaisen nätisti toteutettu, sekä erinomaisen koukuttava. Angry Birdsissä fysiikalla oli merkittävä rooli, mutta tässä pelissä heilurin mahti on vieläkin merkittävämpi. Alkupeli on helppoa, mutta lopulta karkkiheilurin liikeratoja melkeinpä joutuu piirtämään, jotta onnistuu saamaan herkun Om Nomin kitaan. Metacritic tarjoaa pelille 93 pisteitä, peli myös kahminut ainakin viisi mobiili- ja älypelipalkintoa ja kiilannut itsensä Appstoressa kärkeen.

Arvosana: 4,5/5 – Muuten peli saisi viisi pinnaa, mutta joissakin tapauksissa kontrollit tuntuvat pettävän tai tekevän jotain epämääräistä ja pelaajan keskushermostoparka joutuu turhan koville karkin karatessa. Kaikkea kolmea tähteä jahdatessa aikaa saa kulumaan ja useimmiten kentistä on myös helpoin tie onneen – Om Nomin onneen ainakin.

Peli vie sovellusmuistia noin 14 Mt (asennettavissa SD-kortille) ja maksaa noin 0,67 euroa Marketissa. Getjarissa on ilmainen mainosrahoitteinen versio.

Katsokaa vielä trailerikin: