ES File Explorer (suom. ES tiedostonhallinta) on EStrongs-nimisen yrityksen tekemä ilmainen tiedostonhallinnan monitoimityökalu, jossa riittää ominaisuuksia korvaamaan useammankin erillisen ohjelman.

Käyttöliittymä

Ohjelmassa on siisti ja tehokas käyttöliittymä tiedostojen käsittelyyn; olen käyttänyt ES File Exploreria 2,5″ pikkunäytöltä yli 4″ kokoisiin näyttöihin ja se toimii kaikissa tilanteissa selkeästi. Pääosan käyttöliittymästä täyttää tiedostolistaus, jossa tiedostot voi näyttää listana ja ruudukkona. Listanäkymään voi asetuksista valita näytettäväksi tarkempia tietoja kuten käyttöoikeudet ja tiedostojen koot.

Tiedostolistauksen yläpuolella on tilanteen mukaan vaihtuva työkalupalkki, jossa on pikanappeja yleisiin toimintoihin ja niiden yläpuolella välilehdet eri tiedostolähteille. Tiedostolähteitä on Local, LAN, FTP, Bluetooth ja Net. Localin alla on puhelimen tiedostojärjestelmä sekä puhelimeen liitetty muistikortti.

LAN-välilehdellä on paikallisen verkon levyjaot, joita voi lisätä käsin tai antaa ohjelman skannata verkosta puolestasi. FTP:n alle voi lisätä FTP-palvelimia ja ottaa yhteyttä niihin. Bluetooth-välilehdellä voi skannata ja käyttää Bluetooth-tiedostonjakoa. Välilehden avaus asettaa oman laitteen näkyväksi muille, jos asetukset tiedostojen jakoa varten on laitettu kuntoon asetuksista.

Net-välilehdellä on tällä hetkellä käytettävissä vain Dropbox-asiakasohjelma, mutta tilivalikkoon on todennäköisesti tulossa päivitysten myötä tarjolle muitakin palveluita käytettäväksi.

Tiedostojen käsittely toimii hyvin eri tiedostolähdevälilehtien välillä, joskin esimerkiksi Dropboxiin siirtäessä käyttöliittymässä ei näy suoraan siirron etenemistä. Siirtoa pystyy seuraamaan ilmoituspalkkiin tulevalla normaalilla Android-latausilmoituksella, mikä on selkeä ratkaisu kun sen huomaa ensimmäisen kerran. Ohjelmaa voi käyttää latauksen aikana normaalisti.

Tiedostojen käsittely

Tiedostojen käsittelyyn on tarjolla perinteiset leikkaa, kopioi, liitä, uudelleennimeä, poista ja muita vastaavia toimintoja. Leikepöydälle kopioidut tiedostot näkyvät tiedostolistauksen alareunaan ilmestyvällä tarjottimella, kunnes ne on liitetty toiseen paikkaan. Tarjottimella voi olla useampia tiedostoja, jotka pystyy liittämään nykyiseen hakemistoon tai poistamaan leikepöydältä yksitellen tai kaikki kerrallaan. Tiedostoja voi hakea tiedostojärjestelmästä ja haku toimii yleensä suhteellisen nopeasti.

ES File Explorer tukee pakkaus- ja purkutoimintoja sekä zip-, että gz-pakkausmuodoille. Pakettien sisältöä voi selata kansioiden tapaan ja sieltä voidaan purkaa yksittäisiä tiedostoja. Ohjelma osaa avata puhelimeen asennettuja ohjelmien tukemia tiedostoja suoraan ja tuntemattomien tyyppiset tiedostot voi pakottaa aukeamaan tekstinä, kuvana, äänenä tai videona.

ES File Explorer sisältää perustason soitto-ominaisuudet kaikille tuetuille mediatyypeille sekä yksinkertaisen tekstieditorin. Galleria näyttää kaikki nykyisessä kansiossa olevat kuvatiedostot alareunassa ja ison kuvan yläreunassa.

Asetukset

ES File Explorerin asetuksissa voi muokata ulkoasua ja käyttöliittymän osien toimintaa. Asetuksista ohjelman saa myös toimimaan root explorer -tilassa, jolloin rootatuilla laitteilla saa pääsyn piilotettuihin ja suojattuihin tiedostoihin. Tiedostojärjestelmän juuren voi halutessaan myös asettaa kirjoitustilaan oletuksena.

Asennettavat moduulit

ES File Exploreriin voi asentaa lisäominaisuuksia Estrongs:n kehittämien erillisten managerimoduulien avulla. Ohjelman valikosta käynnistäessä managerin asennusta ehdotetaan, jos sitä ei löydy laitteesta ja hyväksyminen avaa sopivan haun Android Marketista. Asennettavissa on Task Manager, Security Manager ja Bookmark Manager.

Task Manager on yksinkertainen tehtävänhallinta, joka listaa puhelimessa käynnissä olevat ohjelmat. Manager sisältää perustoimintoja, kuten tehtävästä toiseen vaihtamisen ja tehtävien sammuttamisen.

Security Managerissa on kolme osaa, joista App Protectorilla voi asettaa salasana- tai kuviosuojauksen haluamiensa ohjelmien käynnistykseen, Threat Detectorilla voi skannata puhelimen epäilyttävien ohjelmien varalta ja Remote Lockerilla voi asettaa puhelimen lukitsemaan itsensä saatuaan lukitsemistekstiviestin tai SIM-kortin vaihtuessa.

Bookmark Managerilla voi tuoda puhelimen eri lähteistä pikakuvakkeita ja kirjanmerkkejä yhteen paikkaan. Tällä hetkellä tietoja voi tuoda selaimen kirjanmerkeistä, yhteystiedoista, kuvista, videoista, musiikkitiedostoista ja ES File Explorer tiedostokirjanmerkeistä. Kirjanmerkkejä voi järjestellä, muokata ja avata, mutta niitä ei voi varmuuskopioida eikä viedä takaisin ohjelmiin.

Yhteenvetona kolme asennettavaa manageria ovat Security Managerin etälukitsemisomainisuuksia lukuun ottamatta hieman liian yksinkertaisia ja pääasiassa tarpeettomia. Lisämoduulit ovat toisaalta ideana varsin hyvä ja toivoisin Estrongsin keskittyvän tulevaisuudessa kehittämään niitä lisää.

Muut lisäominaisuudet

Asennettavien moduulien lisäksi valikosta voi käynnistää SD Card Analystin ja App Managerin. SD Card Analyst tutkii puhelimen muistikortin ja listaa eniten tilaa vievät kansiot ja kansion avauslistalta näyttää sen alla olevat alakansiot ja niiden viemän tilan.

App Manager listaa asennetut ohjelmat ja sisältää varmuuskopioinnin muistikortille ja palautuksen takaisin. Tila-analysoija ja yksinkertainen ohjelmien hallinta ovat toimivia lisiä tavalliseen tiedostonhallintaan.

Yhteenveto

ES File Explorer on tiivistänyt omassa käytössäni 6 erillistä ohjelmaa yhteen näppärään pakettiin, joka tulee ilmaisuutensa ansiosta olemaan pitkään Android-työkalupakissani ykköspaikalla. Arvosana: 5/5

Lataa: Android Market