Teimme Samsungin uusista 10.1- ja 8.9-tuumaisista tableteista jo aiemmin kattavan esikatselun, mutta laitteissa oli vielä keskeneräinen ohjelmisto. Palaamme nyt myyntiversion pariin tarkastelemaan, mitkä ominaisuudet päätyivät lopulliseen ohjelmistoon ja onko laitteeseen ilmennyt ongelmia tai jäänyt puutteita. HUOM! Ennen kuin jatkat, lue esikatseluartikkelimme tämän linkin takaa! Nojaamme vahvasti tuohon artikkeliin.

Myyntiversion ohjelmisto on lähes sama kuin esikatseluyksilössämme ja valitettavasti siitä puuttuvat Tab 8.9:stä löytyneet hallittava palomuuri ja AllShare DLNA-ohjelma. Jälkimmäinen on hieman kummallinen puute, sillä tämä oli yksi niistä ominaisuuksista, joita Samsungin edustajat meille hehkuttivat esim. MWC2011-messuilla. AllShare on kuitenkin tietojemme mukaan tulossa laitteeseen päivityksenä.

Ainoa suurempi ongelma, jonka testimme aikana huomasimme, on laitteen selaimessa oleva bugi, joka estää tämän pakottamisen työpöytätilaan, joten osa sivustoista aukesivat joko mobiiliversioina, tai kuten ruutu.fi, eivät tunnistaneet Flashia, vaikka tämä oli asennettuna Flash on kytkettävä erikseen päälle selaimen asetuksista sallimalla laajennukset, jonka jälkeen Flash toimi kuten pitää. (Kiitos Miksu vinkistä). Työpöytätilaan pakottaminen ei onnistunut edes kirjoittamalla osoitekenttään ”about:useragent” ja valitsemalla ”desktop”. Tämä on valitettava kauneusvirhe muutoin onnistuneessa selaimessa.  Vika on Samsungilla tiedossa ja tullaan korjaamaan ohjelmistopäivityksellä.

Onneksi hätä ei ole kovin suuri, sillä Android Marketista löytyy Dolphin for Pad -vaihtoehtoselain, joka ottaa Honeycombista kaiken irti ja käyttöliittymä on paljon ”tablettimaisempi” ja tukee Flashin lisäksi myös koko ruudun selaamista.

Kuten esikatselussamme mainitsimme, on Tabilla pieniä teknisiä ongelmia joidenkin mkv-videotiedostojen kanssa riippuen käytetystä äänikoodekista tai pakkausprofiilista. Ongelma on edelleen läsnä lopullisessa käyttöjärjestelmäversiossa. Tämäkin onneksi korjautuu Marketista löytyvällä DicePlayer:llä, joka on ensimmäinen vaihtoehtoinen soitto-ohjelma, joka tukee suoraan Tegra2-kiihdytystä. DicePlayerillä pyörivät nätisti myös ne videoklipit, joita vakiosoitin ei kyennyt toistamaan. Suosittelemme DicePlayeriä myös siksi, että tämä toimii komeasti ES File Explorer -tiedostonhallintaohjelman kanssa yhteen, jolloin videoiden suoratoisto, esimerkiksi jaetulta verkkolevyltä, onnistuu näppärästi.

Esikatselussamme moitteita saanut videoeditorin puute on valitettavasti edelleen läsnä, mutta Google Movie Studio on asennettavissa manuaalisesti tiedostonhallintaohjelmalla suoraan .apk-tiedostosta laitteeseen ja se toimii miellyttävän hyvin. Canonin SX20-kameralla kuvatut HD-pätkät, jotka siirsimme laitteeseen Samsungin lisävarusteena myymällä SD-kortinlukijalla, suostuivat myös aukeamaan kun .mov tiedostopäätteen vaihtoi .3gp:ksi. Valitettavasti suositun GoPro-videokameran tuottama HD-materiaali mp4-muodossa ei auennut Movie Studiolla, vaikka vakio videosoitin sen toistaakin moitteetta.  Tämä ei ole tosin laitteen rajoite, vaan ongelma lienee Movie Studiossa. Movie studion APK:n löydät XDA-Developersin sivuilta tämän linkin takaa (asentaminen ei vaadi root-oikeuksia, vaikka XDA:lla näin sanotaankin). Toivottavasti Samsung tuo tulevissa päivityksissä Galaxy S II:n videoeditorin myös Tabille.

Kuten mainitsimme jo esikatselussa, oli laitteen akkukesto erinomainen, mutta emme osanneet odottaa lyhyen testijaksomme aikana kuinka hyvä se on oikeassa käytössä. Laite kykeni helposti 20 tunnin toiminta-aikaan ilman suurempia yskimisiä normaalissa käytössä johon sisältyi videoiden katselua, kevyttä nettisurffaamista, Flash-sisällön selaamista, pelaamista ja musiikin suoratoistoa spotifystä.

Laitteen tulokset suosituimmissa nopeustesteissä olivat:

Vellamo: 989
Linpack Pro: 30.529 / 57.585
Quadrant 2208
Total Benchmark 3D: 5244
AnTuTu: 4646
Caffeine Mark: 7317

Valitettavasti ohjelmistossa olevat pienet bugit ja puutteet tiputtavat WOW! -efektin vain wow-efektiksi, mutta onneksi ohjelmistossa ei ole kuitenkaan alkuperäisen 7-tuumaisen Tabin kaltaista kompastuskiveä ja nykyisetkin tulevat toivottavasti korjatuksi Samsungin toimesta hyvinkin pian. Voimme vain toivoa tämän tapahtuvan ennen kuin laitteen myynti pääsee kunnolla alkamaan. Pikkuvirheet kuitenkin kalpenevat muun laadukkaan toteutuksen ja loistavan akunkeston varjossa.

Lisäkiitosta laite saa myös ohuudestaan joka saa näyttämään Motorola Xoomin sadan tonnin keijukaiselta, kuten yläpuolella olevasta kuvasta voi huomata.

Muutamista kauneuspilkuista huolimatta on Samsung Galaxy Tab 10.1 mielestämme edelleen paras puhdas Android-tabletti ,mitä rahalla saa, tabletin perusominaisuuksiin kuuluvan helppokäyttöisyyden, keveyden, akunkeston ja tehon yhdistelmän vuoksi. Toimituksemme odottaa tilaamiaan yksilöitä kuumeisesti ja toivomme, että Applen ja Samsungin viimeaikainen nokittelu loppuisi, jotta laitteita saisi pian hyllystä myös Suomessa.

Pidimme:

+ohuus
+keveys
+akunkesto
+näyttö
+hyvin tuotteistetut lisätarvikkeet
+kuvaeditori
+samsung Mini-apps

Emme pitäneet:

-osittain viimeistelemätön ohjelmisto
-ei (micro)SD-korttipaikkaa
-ei videoeditoria