Saimme testiin Verkkokauppa.comin oman ProCaster-brändin alla myytävän Android Pad 7:n ja päätimme testata mistä tämä alle 200 euron laite on kotoisin.

Laitteen muotoilu on piristävä poikkeus ja se on miellyttävä kädessä, kiitos pyöristettyjen kulmien. Laitteen etupuolta koristaa 7” 800×480-resoluution näytön lisäksi 2 Mpix kamera ja kapasitiiviset toimintonäppäimet.  Laitteen oikeasta reunasta löytyy liitäntäpatteristo joka saa kalliimmatkin sisaret kalpenemaan kateudesta ja latausliittimen lisäksi laitteesta löytyy 3.5 mm kuulokeliitäntä, mini-HDMI, microSD-korttipaikka ja miniUSB-liitännät.  Liitäntöjen keskeltä löytyy myös reset-painike ja vierestä virtanäppäin.  Takakannen kaiutinaukkoja lukuun ottamatta laitteesta ei löydy muita kummallisuuksia ja äänenvoimakkuuden säätö on toteutettu laitteessa kosketuskontrolleilla.

Positiivisena yllätyksenä MiniUSB:tä varten mukana toimitetaan USB-host kaapeli jolla laitteeseen on mahdollista kytkeä esimerkiksi hiiri, näppäimistö tai USB-tikku tiedostojen siirtoa varten.

Laitteen sydämenä sykkii 1.2 Ghz Cortex-A8 joten tässä on hintaansa nähden yllättävän paljon potkua. Se tuleekin tarpeeseen, sillä laite tukee mukana tulevan ES File Managerin videosoittimella jopa 1080p-resoluution MKV-tiedostoja.  Valitettavasti monikanavaäänet eivät toistuneet soittimella edes HDMI-lähdön läpi.

Adobe Flash ei tule laitteessa esiasennettuna, mutta asentuu ongelmitta Android Marketin kautta. Flashin asentaminen mahdollistaa esim. ruutu.fi:n käyttämisen ongelmitta ja allekirjoittanut oli rehellisesti yllättynyt, että näin halpa laite kykenee Flash-videon sulavaan pyörittämiseen koko ruudulla.

Laitteen valmistaja AOCOS lupaa kotisivuillaan Honeycomb-päivitystä, joka on hyvä lisäarvo näin halvalle laitteelle. En kuitenkaan pidättäisi hengitystä päivitystä odotellessa, sillä Verkkokauppa ei mainitse asiasta laitteen tuotetiedoissa.

Valitettavasti jostakin on jouduttu hinnan takia tinkimään; ensimmäinen ja ärsyttävin asia on kosketusnäytön ongelmat. Näyttö tai kapasitiiviset näppäimet eivät meinaa välillä reagoida mitenkään kosketukseen ja näyttöä saa hakata kuin resistiivistä näyttöä ennen kuin komento menee perille. Toinen ikävä asia on säälittävä akunkesto; Verkkokauppa on ilmoittanut akunkestoksi 3h, mutta onneksi tämä oli käytössämme aavistuksen parempi eli 4h, mutta tämä toki vaihtelee käytön mukaan.

Onko kyseessä sitten unelmien halpis-pad? Kyllä ja ei. Laitteen hinta-tehosuhde on erinomainen ja mediatoistimena laite on myös onnistunut. Valitettavasti 4h akunkestolla laiteen käyttö rajautuu hyvin helposti vain kotioloihin tai lyhyille matkoille.

Verkkokauppa.com – Procaster Pad 7