Saimme testiimme Acerin 7” A100 ja 10.1” A500-laitteet, jotka tarjoavat Honeycombia huokeaan hintaan. Ovatko alkaen 329,90 € ja 399,90 € hintaiset laitteet unelmien budjettitabletit vai jäädäänkö Honebycombilla varustettua budjettiluokan voittajaa edelleen kaipaamaan?

 

Laitteiden sydämenä sykkii lähes tablet-standardiksi muodostunut NVIDIA Tegra 2-järjestelmäpiiri ja Android-versio A500:ssa on 3.1, kun taas A100 käyttää 3.2, johtuen pienemmästä resoluutiosta. Molemmissa laitteissa on mikroUSB, mikroHDMI, 3,5 mm kuulokeliitäntä, latausliitin ja Acerin epästandardi 40-pinninen liitin. Laitteiden sisäinen muisti on myös laajennettavissa mikroSD-kortin avulla. A500 lisää soppaan vielä täysikokoisen USB-liittimen, joten muistitikkujen ja peliohjainten käyttäminen onnistuu ilman lisäadaptereita.

Kaiuttimet on sijoitettu A500:ssa takakanteen ja A100:ssa yhteen reunaan yhdessä muun liitinpatteriston kanssa. Molemmista laitteista löytyy 5 Mpix LED-salamallinen kamera ja 2 Mpix etukamera.

Ainoat näppäimet laitteissa ovat latausvalona toimiva virtanäppäin ja äänenvoimakkuuden säätönäppäin. Acer on apinoinut kuitenkin laitteisiin iPadista tutun ruudunkääntökytkimen, joka on varsin mielenkiintoinen valinta, sillä Honeycombissa ominaisuus on helposti käytettävissä ilmoitusalueen kautta.

A100:aan on myös eksynyt Honeycomb-maailmassa outo näky, valaistu kapasitiivinen Koti-näppäin. Kyseinen näppäin oli ergonomisesti todella hölmössä paikassa varsinkin laitetta vaakatasossa käytettäessä, sillä siihen osui aivan liian usein vahingossa. Koska sama ominaisuus on kuitenkin kokoajan saatavilla Honeycombin alapalkista, on fyysinen näppäin käytännössä turha.

A500:

A100:

Acer Iconia Tab A500 käyttää paneelinaan 1280×800-resoluution LCD:tä, kun A100 taas luottaa 1024×600-resoluutioon, kiitos  Honeycomb 3.2:n. Kiitos pienemmän resoluutionsa on A100 selvästi “ahtaampi” ja elementtejä on vähemmän ruudulla, kuten ylläolevista kuvista voi huomata.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8iSP7hPYwQw

Näytöt ovat kuin yö ja päivä; siinä missä A500:n näyttö on kiitettävää tasoa ja katselukulmat hyvät,  on A100 parhaimmillaankin keskinkertainen. Näytön katselukulmat heikkenevät todella nopeasti alareunaan päin vaakatasossa käytettäessä. Mikä kummallisinta, näin ei käy kuitenkaan laitetta ”väärinpäin” käytettäessä, aivan kuin paneeli olisi asennettu ylösalaisin laitteeseen, kuten yllä olevasta videosta voi huomata. Samaa on havaittu muissakin tablet-laitteissa, mm. Toshiban ensimmäisen sukupolven Folio 100:ssa. A100:ssa on kuitenkin aavistuksen parempi kontrasti kuin A500:ssa, joka miellyttänee varsinkin valokuvia ja sarjakuvia harrastavia.

 

Acerin laitteiden ollessa kyseessä ei tule kovinkaan suurena yllätyksenä, että ohjelmistopuoli on hyvin hoidettu. Honeycombin vakio-ohjelmistojen lisäksi mukana tulevat Acer Sync -synkronointityökalu, Aupeo!-Nettiradio, Clear.fi -DLNA-palvelin- ja asiakasohjelmisto, Documents to Go -tekstinkäsittelyohjelmiston täysversio, Kobo ja Lumiread -ekirja-ohjemistot, Nemopalayer-mediatoistin, MusicA-biisintunnistusohjelma, Nvidia TegraZone, Gameloft-pelikauppa ja SocialJogger -Facebook- ja twitter-ohjelma. Näiden lisäksi A100:n mukana tulee HW Solitaire SE -pasianssi ja Acer Planner -ajanhallintasovellus.

A500 taas luottaa lisäohjelmina NFS Shift HD-, Hero of Sparta HD- ja Let’s Golf HD-peleihin, Hoto browser Galleria -sovellukseen ja Zinio eLehti-sovellukseen.

Kaikkien näiden lisäksi molemmista laitteista löytyy vielä eReading, Games, Multimedia ja Social-hubit jotka toimivat ryhmittelytyökaluina ohjelmia varten ja kaikkiin on mahdollista lisätä omia ohjelmia.

Mukana tulee myös muutama Honeycomb-widget; digitaalinen ja analoginen kello, My location, Sää, SosialJogger ja Nemoplayer.

Iso plussa A500:lle tippuu sulavuudesta; allekirjoittanut ei törmännyt minkäänlaisiin hidasteluihin testin aikana, ei edes Honeycombin Akilleen kantapäässä eli työpöytien vaakavierityksessä. Sama pätee myös A100:een mikä toisaalta ei tule yllätyksenä, sillä laitteessa on käytössä alhaisempi resoluutio.

A100:ssa on huomattavan paljon potentiaalia, mutta valitettavasti heikot katselukulmat yhdistettynä edellisen tablettisukupolven resoluutioon karsivat laitteen viehätystä reippaasti. Näistä puutteista huolimatta laite on hyvä vaihtoehto pienikokoista Tegra 2-tablettia etsivälle. Heikkojen katselukulmien vuoksi suosittelemme kuitenkin testaamaan laitteen sopivuuden omaan käyttöön kaupassa.

A500 tarjoaa erinomaisen hintalaatu-suhteen ja laitteessa olevat liitännät tekevät tästä kädenkäänteessä mukana kulkevan pelikonsolin tai mediasäilön. Laitteen näyttö saa meiltä kiitosta ja pesee vertailussa mennen tullen 200 € kalliimman Motorola Xoomin.

A500:n ~70 € lisäsijoitus A100:n ostoa miettivälle on suositeltava, ellet välttämättä tarvitse juuri 7” laitetta.

Suurin nipotuksen aihe molemmista laitteista tulee pakollisesta Acerin käyttäjärekisteröinnistä, joka häiriköi 7 päivän välein ellei sitä suorita loppuun.

Alla vielä videoesimerkit laitteista:

A100

httpvh://youtu.be/ruLakt4aO-U

A500

httpvh://youtu.be/iDb7GPdaRL8