BooxTV.fi on suomalainen yritys, joka tarjoaa kaikkien ilmaiskanavien ohjelmien jatkuvan tallennuksen ja toiston mobiililaitteilla. Androidin lisäksi mobiilisovellus löytyy sekä iOS:lle, että useille Nokian laitteille. Hyvää vauhtia sohvaperunoituva toimitus nappasi Android-sovelluksen testiin ja lukittautui vessaan katsomaan Simpsoneita.

Sovelluksen päävalikko

Muokattu: 5.9.2011 klo 21:05

BooxTV tarjoaa kaikki ilmaiskanavien ohjelmat tallennettuna kahden viikon ajalta. Ohjelmat alkavat näkyä sen hetken jälkeen kun sovellus on otettu käyttöön. BooxTV on aluksi melko vaatimattoman oloinen esimerkiksi Elisa Viihteeseen verrattuna, mutta kuitenkin varsin toimiva. Tallenteet-kansiosta (Recordings) löytyvät kaikki tallennetut ohjelmat, joita voi voi kelailla vain päivä kerrallaan eteen- tai taaksepäin. Päivänäytön ohjelmia voi suodattaa kanavien mukaan ja erillisellä haku-toiminnolla taas hakea tarkemmin nimen mukaan.

Live-valikossa näkyi testiaikaan jostain syystä vain Ylen kanavat, sekä Voice. Lähetyksen katselu sujuu nopeiden 3G/HSDPA- ja WLAN-verkkojen yli yllättävänkin hyvin., mutta hitaammassa 3G-verkossa kuvan laatikoituminen oli häiritsevää. Kuvanlaaduksi voi valita oletuksena näkyvän lisäksi erikseen hyvän rastista valitsemalla. Hyvällä laadulla kuva oli puhelimen näytöltä aivan katsottavaa ja selvästi parempaa kuin Yle Areenan kuva, jos satunnaisia artefakteja ei oteta lukuun. Tavallinen laatu taas oli Youtuben ja mobiilin Yle Areenan tasoista höttöä, jota kyllä hätäpäissään pystyy katsomaan.

Tallennetut ohjelmat voi katsoa suoraan, merkitä suosikkilistalle tai ladata laitteeseen. Sovelluksen suosikkilista toimittaakin omien tallenteiden virkaa. Saman sovelluksen useammat jaksot sijoitetaan automaattisesti omiin kansioihin, jolloin ne eivät täytä koko tilaa. Sovelluksen käyttäminen on kauttaaltaan yksinkertaista ja käyttäjää on säästetty turhilta valinnoilta. Parin illan kokeilun aikana sovellus kaatui yllättävän usein ja jos verkkoyhteyttä ei löytynyt, käynnistäminen jätti näkyville pitkäksi aikaa mustan ruudun ja puolitajuttoman puhelimen. Testissä paljastui vain pari varsinaista yksi käytettävyysongelmaa: sovelluksen valikko ei käänny puhelimen mukana vaakatasoon ja vahingossa aloitettua jakson latausta ei pysty keskeyttämään. Latauksen pystyy keskeyttämään painamalla latausnäytön roskakori-kuvaketta. Satunnaisista ongelmista huolimatta sovellus toimi hyvin ja sitä on helppo käyttää.

 

Android-sovellus on ilmainen ja rekisteröitymisen jälkseen saa 30 päivän käyttöoikeuden. Käyttöoikeutta voi ostaa sovelluksen kautta jaksoittain. Yhden kuukauden lisenssi maksaa 5,49 euroa ja 3 kuukauden lisenssi 14,49 euroa. Palvelu ei ole ainakaan hinnalla pilattu ja sopiikin varmasti hyvin kausittaiseen käyttöön.

BooxTV on hyvin pelkistetty sovellus, mutta tarpeelliset toiminnot löytyvät ja se on mukavan helppokäyttöinen. Itse palvelusta ei lyhyellä kokeilulla vielä voi paljon sanoa, mutta kaikki tuntui toimivan varsin mainiosti. Sovellus on hieman rajoittunut aktiivikäyttöä ajatellen, jos on tottunut digiboksin tai muiden tallennepalveluiden tasoon. Toisaalta, sovelluksella voi tehdä kaiken olennaisen yksinkertaisesti. Satunnaisessa käytössä, kuten matkoilla tai mökillä, BooxTV on varmasti mainio keksintö, jos ei malta pysyä erossa armaasta televisiostaan. Voisin hyvinkin nähdä itseni tilaamassa palvelun, jos joutuisin edes muutamaksi päiväksi jonnekin sivistyksen ulkopuolelle.

Testilaitteena oli Samsung Galaxy S2. Sovelluksen voi ladata täältä.