Testasimme markkinoiden tällä hetkellä kaksi yleisintä 3G-reititintä ja yhden tulokaan, samalla otimme myös ensikosketukset LTE-verkkoihin.

Ja ennen kuin puristisimmat lukijamme huomauttavat, että miten nämä laitteet liittyvät Androidiin, on selitys sille hyvinkin helppo: 3G-reitittimet ovat helppo tapa saada mobiili datayhteys niihin laitteisiin jotka tukevat vain Wi-Fi:ä

Teknisesti Huawei E5830s ja ZTE MF60 eroavat toisistaan hyvin vähän; molemmat käyttävät 1500 mAh akkua, sisältävät näytön josta laitteiden status on helppo nähdä, toimivat niin verkkokovalevynä kuin muistitikuna mikäli niihin on asetettu SD-kortti. Eroja kuitenkin on, sillä E5830 luottaa latauksessa miniUSB-liittimeen, ZTE taas mikroUSB:hen. ZTE tukee ulkoista lisäantennia, mutta ominaisuus uupuu E5830s:stä. ZTE tukee myös DC-HSDPA2+ -yhteyttä, joka mahdollistaa jopa 42Mbit nopeuden. Huomattava kuitenkin on, että Huawei:n malli on poistuvaa sorttia ja sen korvaa pian uusi malli, joka on samalla tasolla ZTE:n laitteen kanssa. Laitteet kykenevät toimimaan niin akkuvirralla, verkkovirralla, kuin myös USB:n kautta virtansa ottamalla. Laitteet pystyivät toimimaan tukiasemana viidelle Wlan-laitteelle joiden kytkeminen onnistuu joko manuaalisesti salasanan syöttämällä tai nykyaikaisesti WPS-toiminnolla. Molemmat laitteet kykenivät jakamaan dataa 4h akkukäytössä, joka on varsin kiitettävä aika tulitikkurasiaa hieman suuremmalle laitteelle.

Uutena tulokkaana esittelemme Huawei Cube:n joka sopii paatuneimmankin sisustuspuristin kotiin, sillä Huawei:lla on ollut ajatuksena tehdä laitteesta sellaisen, että sitä kehtaa pitää esillä. Laitteen ollessa poissa käytöstä se näyttää lähinnä koristelampulta, mutta kun laite yhdistetään 3G-verkkoon syttyy siinä himmeästi palava sininen valo. Laitteen päällä on valaistu Wi-Fi-ikoni jonka ”pallo” on samalla WPS-nappi. Wi-Fi-ikonin ”tolpat” eivät kuitenkaan ilmaise Wi-Fi:n kuuluvuutta, vaan 3G:n. Mukava lisä, joka helpottaa mahdollisten verkko-ongelmia havainnointia yhdellä vilkaisulla. Cube on pääsääntöisesti suunniteltu kotikäyttöön, ja siitä löytyy myös mahdollisuus ulkoisen antennin käyttöön. Cuben tukiasema tukee myös Wlan N-nopeuksia, joka miellyttänee niitä jotka haluavat laitteesta samalla kodin lähiverkkoratkaisun ytimen.

Cube myös irtoaa kuutiostaan jolloin se on helppo piilottaa vaikka sohvan taakse. Huomattava toki on, että tällainen ratkaisu voi heikentää kuuluvuutta huomattavasti.

Yhdistävä tekijä kaikille laitteille oli helppo käyttöönotto, jonka ansiosta laitteet olivat käytettävissä muutamassa minuutissa.

Pääsimme testaamaan myös DNA:n ”4G” / LTE verkkoa kahden viikon ajan ja tulokset olivat todella innostavia. LTE (Long Term Evolution) -tekniikalla toteutettu verkko taipui testeissämme jopa 93 Mbit sisääntulevaan ja 23 Mbit uloslähtevään kaistaan.  Nämä nopeudet saavat odottamaan innolla tulevia LTE-puhelimia. Tietenkin iso kysymys on, millaiseen operaattorihinnoitteluun LTE:n kanssa päästään, mutta aivan taskurahoista ei alkuvaiheessa puhuta.  Vaikka testiverkko olikin testilaitteiden tuen puutteen takia rajattu 100 Mbit maksiminopeuteen, on LTE:llä päästy muualla maailmassa jopa 290 Mbit nopeuksiin.