Sony Ericsson on julkaissut jo jokin aika sitten Xperia X10 Mini ja Xperia X10 Mini Pro:lle seuraajat, jotka lupaavat korjata ne pienet puutteet mitä X10 Mini-sarjassa oli. Täyttävätkö laiteet niille asetut odotukset?

Xperia Mini Pro:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=UQWWKUjngZk

Molemmat laitteet ovat saaneet kaivatun päivityksen prosessoritehoon ja laitteiden ytimenä sykkii MSM8255-mallinen 1 Ghz Snapdragon, Adreno 205 GPU:lla höystettynä eli sama paketti kuin Sony Ericssonin Arc, PLAY, Neo-puhelinmalleissakin, mutta pienemmän resoluution vuoksi ne saavat Mineissä aikaan hieman lisäpotkua. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3.3 Gingerbread ja molempien näytöt ovat kasvaneet kolmen tuuman luokkaan, joten nyt näytön käyttäminen on myös isosormiselle miellyttävämpää. Näytöt ovat käytännössä samoja Reality display-malleja joita isommat puhelimet käyttävät, mutta pienoiskoossa. Myös resoluutio on noussut ja on nyt 320×480, joka on huima parannus entiseen 240×320-resoluutioon.  Näytön pinta-alan kasvattamisella on suuri vaikutus varsinkin Miniin, sillä entisen laitteen näyttö oli todella ahdas, nyt vaaka-qwertyä pystyy käyttämään isompinakkinenkin. Näytöt tukevat myös monikosketuseleitä, joten peruskauraa olevat nipistys-zoomit onnistuvat vihdoinkin.

Xperia Mini:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=q3uo573E82o

Lukuun ottamatta Pro:n fyysistä näppäimistöä, laitteet muistuttavat hyvin vahvasti toisiaan ja suurin ero tuleekin sekä Pro:n paksuudessa, että mikroUSB- ja kuuloliitännän sijoituspaikoissa. Minissä edellä mainitut ovat laitteen alareunassa, Pro:ssa yläreunassa. Molemmat laitteet sisältävät 5 Mpix kameran, joka kykenee 720p HD-videokuvaukseen ja mukana on Arc:stä tuttu kuvanvakaaja. Tämän lisäksi löytyvät VGA-tasoinen etukamera, LED-salama, fyysinen koti-näppäin, kapasitiiviset takaisin- ja menu-näppäimet, dedikoitu kameran laukaisin, äänenvoimakkuudensäätöpainikkeet.

Laitteet ajavat Android 2.3.3-versiota, joka on teemoitettu uusimmalla versiolla Sony Ericsson UX-käyttöliittymästä joka on tullut tutuksi jo X10:stä lähtien. Laitteissa oleva versio on käytännössä sama kuin Sony Ericsson Xperia Arc:ssa. Laitteiden UX:ään on myös päätynyt Arc:sta tuttu paneelinäkymä; sen sijaan, että ruudulla näytettäisiin kaikki työpöydät rinnakkain, kutistetaan kaikki widgetit näkyviin kerralla ja painamalla haluttua widgettiä hypätään työpöytään, jossa ko. widgetti on.  Ratkaisu toimii periaatteessa yhtä hyvin kuin Arc:lla, mutta valitettavasti ruudun pienemmän koon takia tulee huitaistua harmillisen usein epähuomiossa väärä widgetti aktiiviseksi.

Onneksi Sony ei ole tyytynyt vain lätkäisemään laitteeseen päivitettyä UX:ää ja myymään näitä Arc-mineinä, vaan Mini-sarjasta tutut aktiiviset kulmat ovat myös kuvioissa mukana, mutta tällä kertaa jokaiseen neljään kulmaan voi laittaa jopa neljä pikakuvaketta eniten käytetyille ohjelmille, entisen yhden vaihdettavan sijaan. Kulmaa painettaessa se pompahtaa auki ja tämän jälkeen voidaan haluttu ohjelma käynnistää.

Iso muutos on myös widgettien määrä per ruutu, sillä siinä missä edeltäjät kykenivät näyttämään yhden widgetin per ruutu, on niille nyt tilaa kokonainen 4×4 ruudukko. Käytännössä ruudukosta menevät kuitenkin kulmapaikat aktiivisille kulmille, ellei Sony Ericsson olisi ennakoinut tätä, kulmat nimittäin vetäytyvät mikäli niiden tilalle tarjotaan widgetiä. Ongelmana tosin on, että vetäytynyttä kulmaa ei pysty käyttämään kyseessä olevalla ruudulla, vaan halutessasi päästä käsiksi näihin ohjelmiin, on mentävä joko edelliselle tai seuraavalle kotiruudulle.

Ohjelmistopuolella laitteista löytyvät Googlen vakio-ohjelmiston lisäksi: Viestinvälitys, Kalenteri, Yhteystiedot, Selain, Timescape-infopaneeli, Sonyn musiikkisoitin, Puhelin, Kello, Update Center, Herätyskello, Kamera, Sähköposti, TrackID-biisintunnistustyökalu, Adobe Acrobat Reader, DLNA-ohjelmisto, FM-radio, Wisepilot-navigointisovellus, Officesuiten testiversio, NeoReader QR-koodien lukuohjelmisto, PopCap Gamesin pelien testiversiot (mm. Plants vs. Zombies), Liveware-profiiliohjelma, UEFA.com jalkapallo-ohjelma ja Sony Ericsson Xperia Hot Shots.

Molemmissa tulee myös mukana Data Monitor-sovellus, joka auttanee sitä vähemmistöä joilla on käytössä rajoitettu datapaketti. Ohjelma näyttää lähetetyn ja vastaanotetun 3G-datan erikseen sekä näiden yhteenlasketun määrän. Kaikille arvoille on mahdollista asettaa hälytys, jolloin puhelin ilmoittaa rajan tulleen täyteen.

Kaikkien edellä mainittujen lisäksi tulee Xperia Pro:ssa yrityskäyttäjiä silmällä pitäen vielä laadukkaaksi todettu Moxier Mail Pro -Exchange-sovellus, McAfee-antivirus ja kätevä McAfee Wavesecure-etälukitus, -seuranta ja -pyyhintäohjelmisto.

Siinä missä Mini on ehdottomasti täysin onnistunut parannus edeltäjästään, ei aivan samaa voida sanoa Mini Pro:sta. Syyllinen tähän on laitteen näppäimistö ja sen suurin miinus on ääkkösten levittäminen jokaiselle riville. Siinä missä edeltäjässä ö ja ä olivat sentään peräkkäin tyypilliseen tapaan, mutta väärällä rivillä m-kirjaimen vieressä ja å oli nuolinäppäimen vieressä, on näppäimet nyt oksennettu päällekkäisille riveille lomittain. Lopputulos on se, että å löytyy l-kirjaimen vierestä, ä löytyy m-kirjaimen vierestä ja ö on päässyt välilyöntinäppäimen viereen. Kyseessä on toki tottumiskysymys, mutta varsinkin vanhasta Mini Pro:sta päivittävälle v-käyrän nostattava asia.

Näppäimistöstä löytyvä palloikoni ei ole pikanäppäin Internet-selaimen avaamiseen, vaan kyseessä on näppäimistön asetukset avaava painike joka on asetettu taktisesti enter-näppäimen alapuolelle niin, että siihen osuu aika ajoin vahingossa varsinkin uuteen näppäimistöön totutellessa. Ko. funktion tarve olla omassa näppäimen alla on jokseenkin kyseenalainen, sillä tämän olisi voinut toteuttaa jollain fn-näppäimen yhdistelmällä ja samalla olisi jäänyt tilaa pitää ö ja ä omilla paikoillaan.

Xperia X10 Mini Pro:n hyvä näppäintuntuma on onnistuttu heikentämään sillä, että näppäimistä on tehty tasaisempia entisten hieman kohollaan olevien sijaan. Mutta muutoksissa on myös hyvääkin, sillä näppäimistön shift-näppäin on vihdoin oikealla paikallaan ja näppäimistön nuolinäppäimet ovat saaneet seurakseen myös ylös- ja alas-näppäimet ja ovat nyt standardissa nipussa.

Mikäli suunnittelet päivittäväsi vanhan X10 Minin tai X10 Mini Pro:n näihin uusiin laitteisiin, on päätös hyvin perusteltu, sillä laitteet ovat aimo harppaus eteenpäin vanhoihin laitteisiin verrattuna. X10 Mini Pro-omistajien, jotka pitävät nykyisen laitteen näppäimistöstä, kannattaa kuitenkin käydä kokeilemassa näppäimistön tuntumaa ennakkoon välttyäkseen pettymyksiltä.

Pidimme:

+kameran kuvanvakain
+paranneltu näyttö
+uudet aktiiviset kulmat
+täysipainoinen widget-tuki

Emme pitäneet:

-Mini Pro:n näppäimistön tasaisuus
-Minin alareunassa sijaitseva kuulokeliitin
-suojaläpät mikroUSB-liittimen edessä

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Hcn8JX6DUwQ