Saimme käsiimme hetki sitten ZTE Bladen isoveljen ZTE Skaten. Onko kyseessä samanlainen budjettiluokan valloittava laite kuin edeltäjänsä vai jääkö tähdenlento lyhyeksi?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=UWXwkx_McMY

Heti alkuun voidaan todeta, että kyseessä ei ole budjettiluokan, vaan vajaan 300 euron hintainen keskiluokan laite. ZTE Skate yhdistää 4,3 tuuman 800×600 resoluution näytön 800 MHz kellotaajuudella pyörivään prosessoriin.

Puhelimen etupuolella näytön lisäksi majailevat fyysiset android-painikkeet, mutta etsi-painike puuttuu kokonaan. Laitteen takaisin -painike toimii myös ilmoitus- ja latausvalona, vilkuttaen vihreää valoa kun laitteessa on kuittaamaton ilmoitus ja punaisena kun laitetta ladataan. Laitteen vasemmassa reunassa on äänenvoimakkuuden säätöpainike, oikeassa virtanäppäin ja MicroUSB-liitäntä. Yläreunasta löyty 3,5 mm kuulokeliitäntä ja takakantta koristavat 5 Mpix kamera, salama ja handsfreekaiuttimen ritilä.

Laitteen käyttöjärjestelmänä pyörii puhdas Android 2.3.4 ja mukana tulevat Androidin perusohjelmistot (Gmail, Youtube, Kello,  Laskin, Kalenteri, Maps, Haku, Selain, Sähköposti, Musiikkisoitin, Talk), mutta mukaan on laitettu myös pari lisäohjelmaa. Esiasennettuna löytyvät tehtävänhallinta, videosoitin, muistio, FM Radio ja tiedostonhallinta.

Voisi luulla että 4.3” näyttö ja 800 MHz prosessori halpaan hintaan olisi unelmien täyttymys, mutta valitettavasti näin ei ole. Laite kärsii vanhasta prosessoriarkkitehtuurista, joka perustuu vanhentuneeseen ArmV6 käskykantaan ja täten laitteella ei pysty esimerkiksi selaamaan Adobe Flash-sisältöä. Myös ruudunpäivitys tahmailee, mikä on harmittavan nähtävää näin isolla ruudulla.

Myös kamera on alisuoriutuja ja videokuvauksessa maksimiresoluutio on VGA (640×480), joka on nykymittapuulla hyvinkin alimitoitettu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=NtWNDzHZjQc

Laitteen 299 euron hinta ja vanhentunut prosessori valitettavasti saa ostajan helposti kääntymään muihin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi samanhintaiseen Motorola Defy+:aan, jonka sydämenä tikittää 1 GHz prosessori nykyaikaisella käskykannalla ja 3.7” ruudulla. Mikäli laite olisi tullut markkinoille keväällä olisi kyseessä mielenkiintoinen vaihtoehto. Mutta nyt valitettavasti aika on ajanut tämän laitteen ohitse.

Laitteesta on kuitenkin tulossa vuoden lopulla 4.3H-malli jossa on 1 Ghz prosessori, joka tukee ArmV7-käskykantaa ja joka tuo mm. Flash tuen laitteeseen. Suosittelemme siis odottamaan loppuvuoteen. Mikäli tietomme pitää paikkansa on tuo 4.3H malli se, mikä kiinnostaa operaattoreita.