Testasimme Samsungin SmartTV:n etäkäytön ja kuvansiirron mahdollistavan Smart View-sovelluksen. Onko kyseessä hyvä lisäarvo-ominaisuus laitteille, vai jääkö toteutus puolitiehen?

Samsung on lisännyt kaikessa hiljaisuudessa SmartTV-laitteisiin etäkatselu- ja ohjaustoiminnon Android-laitteille. Ominaisuutta hehkutettiin toki Galaxy Tab 10.1:n julkaisun yhteydessä, mutta ohjelma tuli vasta hetki sitten saataville Android Markettiin. Smart View on saatavilla Galaxy Tabin lisäksi myös Samsung Galaxy S II ja Galaxy Player-laitteille. Pyysimme Samsungilta vielä selvitystä toimiiko laite myös 8-sarjan televisioiden mukana toimitetulla Galaxy Wifi 5.0-laitteella, ja palaamme asiaan, kun saamme tuohon selvyyden. (Vahvistettu. Kiitos nimimerkki Pale!)

Testasimme laitetta tämän vuoden 46-tuumaisella 7-sarjan SmartTV-laitteella (UE46D7000) ja Galaxy Tab 10.1:llä. Ohjelman käyttöönotto on helppoa; se asennetaan Marketista tablettiin tai puhelimeen,  laite kytketään samaan lähiverkkoon kuin SmartTV ja ohjelma käynnistetään. Ohjelma listaa verkosta löytyvät SmartTV-laitteet, ja kun haluttu laite on valittu, sallitaan etäkäyttö vielä television päästä. Onneksi edellä mainittu on vain paritustyyppinen kertaluontoinen hyväksyntä. Valmista, laite on nyt valmis etäkäytettäväksi.

Ohjelma mahdollistaa SmartTV:n toimimisen kaukosäätimenä ja homma toimiikin todella hyvin. Näytöllä näkyy vastaavat painikkeet kuin kyseisen tv:n kaukosäätimessä on. Myönnettäköön, että tablet-versio näyttää huomattavasti paremmalta, kuin aavistuksen 90-luvulle jäänyt 7-sarjan kaukosäädin. Puhelinversio mahdollistaa myös SmartTV:n käynnistämisen bluetoothin yli, mutta valitettavasti tablet-versiosta ominaisuus puuttuu, joka tietenkin hieman vähentää mielenkiintoa tabletin käyttämiseen kaukosäätimenä laitteelle. Onneksi sammuttaminen onnistuu ongelmitta myös tabletilla. Kaukosäädin toimii myös SmartTV-osiossa näppärästi ja asennetut SmartTV-sovellukset löytyvät listana, josta näiden käynnistäminen ja käyttäminen on huomattavasti miellyttävämpää kuin kaukosäätimellä näppäily.

Ohjelman mielenkiintoisin osa on Dual View-moodi jolla TV-kuvan saa lähetettyä lähiverkon yli etäkäyttölaitteeseen. Ominaisuus toimii hyvin ja viive on vähäisempi kuin aikaisemmin testaamamme Slingbox-laitteen. Valitettavasti kuvanlaatu jättää toivomisen varaa, varsinkin tabletilla, sillä kuva on selvästi optimoitu kännykällä katsottavaksi ja olisi ollut mukava lisä, jos Samsung olisi mahdollistanut kuvanlaadulle myös omat asetukset sekä tabletille oman high quality -vaihtoehdon. Nyt varsinkin HD-kanavat kärsivät liiallisesta pakkauksesta. Näin tiukka pakkaus on outo valinta myös sen takia, että kuvaa ei voi lähettää oman lähiverkkonsa ulkopuolelle. Olisimme toivoneet myös mahdollisuutta katsoa eri HDMI-lähtöä tabilla, kuin TV:llä, joka olisi ollut hyvä tapa vähentää hellasäröä yhden television perheissä, joissa esimerkiksi konsoli on kovassa käytössä.

Kolmantena ominaisuutena laite tarjoaa mahdollisuuden käyttää tablettia tai puhelinta SmartTV-pelien pelaamiseen. Tavallisten kontrollien lisäksi ohjaamiseen on mahdollista käyttää myös laitteen gyroskooppia, mikäli peli tukee sitä. Testasimme tätä muutamalla pelillä ja ominaisuus toimi todella hyvin, tosin 10.1 Tab tuntui hieman liian isolta pelkkänä peliohjaimena, mutta Galaxy S II toimi sitäkin paremmin.

Kaiken kaikkiaan Smart View on kiva lisäominaisuus uusissa Samsungin televisioissa ja vaikka pieniä ohjelmistopuutteitakin löytyy, eivät ne kuitenkaan ole mitään mitä Samsung ei pystyisi korjaamaan päivityksillä. Toivottavasti Samsung mahdollistaa ohjelman asentamisen myös muihin laitteisiin, sillä nyt tuettujen laitteiden lista on liian lyhyt.

Android Market: Smart View Tab | Smart View