Saimme pikavilkaisuun Amazonin Kindle Fire -tabletin. Valitettavasti pintavilkaisuksi katsaus jääkin, sillä suurin osa ominaisuuksista ei ole käytettävissä Suomessa.

Laitteen etupuolta koristaa 7” näyttö ja musta reunus, näppäimiä ei ole, ja hyvä niiin. Yläreunasta löytyvät kaiuttimet ja alareunasta mikroUSB-liitin lataamista varten ja 3,5 mm kuulokeliitäntä. Näiden vierestä löytyy virtanäppäin näytön sammuttamista ja avaamista varten. Takakantta koristaa sorvattu Kindle -teksti.

Kun laite käynnistetään ensimmäistä kertaa, kysytään Amazon.comin Kindle-käyttäjätunnus ja langattoman verkon salasana, eikä muita asetuksia tarvita. Amazon-tunnuksen perusteella käyttäjälle luodaan @kindle.com sähköpostiosoite, jota voidaan käyttää sähköpostin lähettämiseen laitteella. Laite tukee tietenkin myös muita sähköpostipalveluita, mutta valitettavasti Exhcange-tuki on kuitenkin revitty laitteesta pois todennäköisesti Microsoftin lisenssimaksujen välttämiseksi.

Käyttöliittymänä toimii myös Kindle for Androidista tuttu kirjahyllynäkymä; ylin hylly näyttää viimeksi luetut kirjat, avatut kotisivut ja käytetyt ohjelmat. Ylähyllyltä nämä on mahdollista tiputtaa alemmille hyllyille suosikeiksi. Hyllyn yläpuolelta löytyvät pikavalinnat kategorisoiduille hyllyille, jotka järjestyksessä ovat: lehtihylly, kirjat, musiikki, video, dokumentit, ohjelmat ja web. Jokaisen alta löytyy tietenkin myös linkki vastaavaan kategoriaan Amazonin kaupassa. Web-näkymä poikkeaa näistä sillä, että se näyttää vain selaimen suosikit kuvankaappauksina.

Ruudun yläreunasta löytyy kaksitoiminen ilmoitusalue ja alueen oikeaa reunaa painamalla aukeavat pika-asetukset ja vasemmalta puolelta ilmoitukset.

Web-selain tukee yllättäen myös Flashia ja välilehtiä ja selaaminen on yllättävän sutjakkaa.

Ohjelmistopuolella mukana tulevat Sähköposti, Audible äänikirja-ohjelma, IMDB, Pulse RSS-lukija, Quickofficen kevytversio (vain luku), Kontaktikortisto, Amazonin kauppapaikka – joka valitettavasti ohjaa Amazon.com -kauppaan, eikä suomalaisille parempaan vaihtoehtoon eli Amazon.co.uk:hon – X Comics -sarjakuvakaupa, ESPN-pistepörssi, Facebook, The Weather Channelin sääohjelma, Galleria ja Pandora-nettiradio, joka valitettavasti ei myöskään toimi Suomessa. Valitettavasti näihin on tyydyttävä, sillä yrittäessä ladata lisäsisältöä, ilmoittaa Amazon App Store, ettei tämä ole vielä käytettävissä Suomessa ja Android Markettia ei laitteessa ole.

Laitteen mukana toimitetaan myös kuukauden ilmainen Amazon Prime -tilaus, joka mahdollistaisi TV-sarjojen ja elokuvien suoratoiston ilmaiseksi Amazonin kaupasta. Valitettavasti myös näissä törmätään samaan ongelmaan kuin ohjelmien kanssa.

Onneksi sentään kirjakauppa toimii kuten pitääkin ja kirjat latautuvat Wi-fi:n yli suoraan laitteelle ja ovat luettavissa helposti. Tämä ei sinänsä yllätä, sillä mihin tahansa Android-laitteeseen on ladattavissa Kindle-ohjelma suoraan Android Marketista.

Värillisenä Kindle-lukulaitteena Fire on ehdottomasti hinta-laatusuhteeltaan parhaimmasta päästä. Android-tablettina halvasta hinnasta huolimatta laite on suomalaiselle käyttäjälle vain aavistuksen parempi kuin halpa kiinatabletti. Laite vaatii myös roottaamiskykyä, jotta siihen saadaan Android Market. Jenkeissä hinta pyörii 200 dollarin hujakoilla ja Suomeen tuotuna tulevat postikulut, tullimaksut ja alv päälle, joten aletaan olla jo sellaisella hintatasolla, jolla Suomesta saa hankittua käytettynä Galaxy Tab 7”:n, joka myös sisältää 3G-tuen.

Kiitos HTML5-talo SC5:lle laitteen lainasta.