Toimitukseen rantautui Googlen tuorein referenssipuhelin, Samsungin kanssa tuotettu Galaxy Nexus, johon on asennettu suomenkielinen esiversio Ice Cream Sandwich:stä. Päätimme ottaa hieman ensituntumaa kotimaiseen versioon ja samalla käymme läpi Android 4.0:n tuoreet ominaisuudet.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=cGGWOx9zfqQ

Galaxy Nexuksen silmiinpistävin ominaisuus on miltei koko etupuolen kattava 4,65” 16:9-kuvasuhteen omaava kaareva HD Super AMOLED-näyttö 1280×720-resoluutiolla. Näytön koosta huolimatta puhelin ei ole kuin 3 mm leveämpi kuin Samsung Galaxy S II. Tämä on aikaansaatu kaventamalla reunusta näytön ympärillä, joka saa näytön näyttämään siltä kuin se jatkuisi reunasta toiseen. Puhelin on kuitenkin sentin pidempi kuin SGS II.  Kiitos Android 4.0:n, ei puhelimessa ole ainuttakaan fyysistä tai kapasitiivista Android-toimintanäppäintä ja puhelimen etupuoli näyttää lähinnä mustalta levyltä näytön ollessa pois päältä. Näytön yläreunasta löytyy 720p videokuvaukseen kykenevä 1,3 Mpix webcam.

Näytön alareunasta löytyy piilossa oleva notifikaatio-LED, joka on täysin huomaamaton sen ollessa pois päältä.

Puhelimen vasemmasta reunasta löytyy äänenvoimakkuudensäätökytkin. Oikealta reunalta löytyvät virtanäppäin ja pinnit lataustelakkaa varten. MikroUSB-liitin ja 3,5 mm äänilähtö löytyvät puhelimen alareunasta ja syynä kuulokeliitännän outoon paikkaan on lähinnä puhelimen muotoilu, joka tekee puhelimen yläreunasta todella ohuen.

Takakannesta löytyy 1080p videokuvaukseen kykenevä 5 Mpix kamera ja LED-salama.

Android 4.0 on saanut massiivisen päivityksen ja tuo puhelinkäyttöliittymään vihdoinkin vahvasti ominaisuuksia Android 3.0 Honeycombista. Selkein muutos on fyysisten näppäinten poistuminen ja niiden siirtyminen näytölle. Tämä mahdollistaa näytön koon kasvattamisen ja Galaxy Nexuksen näyttönä toimiikin 16:9 kuvasuhteella oleva HD Super AMOLED, jonka resoluutio on huimat 1280×720 (720p). Virtuaaliset näppäimet vetäytyvät pois ruudulta esimerkiksi videoita katsottaessa, joten koko näyttötila on myös käytettävissä.

Kotiruutunäkymä on myös saanut kasvojenkohotuksen ja alareunaan on saatu paikat neljälle pikavalinnalle (vakiona: Puhelin, Henkilöt, Viestit ja Selain) ja näiden keskeltä löytyy ohjelmavalikon avaava painike. Puhelimiaan paljon virittäviä miellyttänee tieto siitä, että pikavalintaohjelmat voi luonnollisesti vaihtaa haluamikseen.

Työpöydälle luotavat kansiot ovat myös saaneet lisäilmettä ja kansioiden työpöytäikoni näyttää kolme ensimmäistä ikonia kansion sisältä. Kansioiden luominen on myös entistä helpompaa; siihen riittää ikonin raahaaminen toisen päälle jolloin niistä muodostuu kansio automaattisesti. Kansion voi poistaa myös samalla tavalla, raahaamalla kahden ohjelman kansiosta toinen takaisin työpöydälle.

Ohjelmavalikko on myös kokenut Honeycombista tutun muutoksen ja yläreunasta löytyy ohjelmien lisäksi välilehti widgeteille ja pikakuvake Android-markettia varten.

Ohjelmien siirtäminen työpöydälle on myös graafisempaa ja Honeycombista tuttu työpöytien esikatselu ruudukkoineen löytyy Android 4.0:sta. Ohjelmien poistamista on tehty astetta helpompaa ja Honeycomb-tyylisesti ohjelmaikonin voi nyt raahata ohjelmavalikossa poisto-kuvakkeen päälle jolloin ohjelman poistoprosessi käynnistyy.

Tehtävienhallinta noudattaa samaa linjaa Honeycombin kanssa ja ohjelmien välillä on helppo hyppiä pienen esikatselukuvakkeen avulla, ohjelmien sammuttaminen toimii nyt pyyhkäisemällä esikatselukuvaa joko oikealle tai vasemmalle.

Puhelin-ohjelmaa on myös graafisesti virtaviivaistettu ja tämän alta löytyy nyt etsi-työkalu kontaktien nopeaa hakua varten ja tietenkin lista kontakteista. Valitettavasti muista puhelimista tuttua numeroiden näpyttämistä kontaktin löytämiseksi ei ole vieläkään perus-androidiin saatu. (vt. 35462 = Elina, jonka jälkeen näytetään vaihtoehdot Elina-nimisistä kontakteista tai puhelinnumeron osittainen syöttö)

Google on luonnollisesti apinoinut röyhkeästi muiden valmistajien kontaktisovelluksia uuteen Henkilöt-sovellukseensa, ja kuten esikuvansa, se kykenee nyt näyttämään kontaktikortilla henkilön viimeisimmän Google+ postauksen, Talk-statuksen ja muut aktiiviset sosiaalisen median syötteet. Henkilöt-ohjelma toimii todella hyvin ja on miellyttävän virtaviivainen, vaikka ei aivan samalle tasolle päästä vielä kuin esikuvissa, mutta kehityksen suunta on oikea.

Internet-selainta on myös hieman uudistettu ja se on nyt ulkonäöllisesti samaa sarjaa kun muut ohjelmat laitteessa, kaupan päälle on selain saanut myös vihdoin tuen välilehdille. Myös selaimen työpöytätilaan vaihtamista on helpotettu ja tämä löytyy nyt yhden näpäytyksen takaa. Valitettavasti Flashiä Android 4.0 ei vielä tue, vaan se on tulossa päivityksenä lähitulevaisuudessa.

Piheille vanhemmille ja eräiden operaattorien ”rajoittamatonta” dataa käyttäville on miellyttävä lisä; uusi dataseuranta ja rajoitustyökalu. Kyseisellä työkalulla on mahdollista määrittää itselleen hälytys ja lukkoraja tietylle ajanjaksolle. Lukkorajan tullessa täyteen ei puhelin anna käyttää mobiilidataa toiminnon ollessa käytössä ennen kuin määritetty kausi päättyy tai sitä säädetään uudelleen.

Sovellus kykenee näyttämään myös eriytettynä ohjelmien datakäytön ja mahdollistaa yksittäisten ohjelmien pakottamisen käyttämään vain Wi-Fi -verkkoyhteyksiä mobiilidatan sijasta.

Ilmoitusalueelle on tullut pikapainike asetuksia varten, joka vie suoraan asetusvalikkoon. Pieni parannus, mutta varmasti miellyttävä niille joiden tarvitsee käydä säätämässä esimerkiksi Wi-Fi -asetuksia usein. Valitettavasti puhelinversio 4.0:sta ei ole saanut ilmoitusalueelleen Honeycombista tuttuja pikavalintoja Wi-Fi:lle ja näytön kirkkaudelle, mutta ne löytyvät kuitenkin Android 4.0:n tablettiversiosta.

Tallennustila on nyt Honeycombista tutulla tavalla jaettua tilaa kaikkien tiedostojen kesken, olivat ne sitten ohjelmia, videoita, kuvia tai muita käyttäjän tiedostoja. Tämä varmasti miellyttänee niitä, jotka saavat jopa nykypuhelimien ohjelma-osion täyteen.

Puhelimen lukitusruutu on myös saanut kirjaimellisesti kasvojenkohotuksen ja perinteinen ruutu tarjoaa nyt pikavalinnan kameraa varten. Perinteisen liu’utus-ruudun lisäksi löytyvät vanhat tutut PIN-koodit, salasanat ja kuviot.

Google on lisännyt yhden avaustekniikan lisää; Face Unlockin, ja kuten nimi antaa ymmärtää, toimii ominaisuus kasvojentunnistuksella. Ohjelma tallentaa kasvosi samaan tapaan kuin ne on tallennettu biometriseen passiin. Parhaimmillaan ominaisuus toimii niin hyvin, että kasvojentunnistusruutua ei ehdi edes huomata, kun ruutu on jo auki ja työpöytä tervehtii saman tien käyttäjää. Valitettavasti valaistus näyttelee suurta roolia ominaisuuden toimivuudessa ja huono valaistus tai kameran outo kulma vaikuttavat tarkkuuteen. Puhelin tarjoaa muutaman sekunnin ihmettelyn jälkeen joko PIN- tai kuviolukitusta kasvolukituksen tilalle. Ominaisuus kuitenkin on yksi WOW-efektin aiheuttajista ja tällä on kiva kiusata omenatuotteita omistavia. Ensisijaiseksi turvatoiminnoksi siitä ei kuitenkaan vielä ole.

Lukitusruudulle on nyt mahdollista myös lisätä omistajan tiedot, tämän ansiosta puhelimen voi saada helpommin takaisin mikäli se katoaa.

Yrityskäyttäjiä miellyttänee Honeycombista siirtynyt ominaisuus jolla voi salata koko puhelimen ja täten estää luvattoman käynnistyksen mikäli oikeaa tunnusta ei syötetä. Salausta ei myöskään pystytä purkamaan ilman sen luonnin yhteydessä annettua salasanaa tai PIN-koodia.

Puhelimen mukana tulee tietenkin myös uusin versio Musiikkisoittimesta, joka tukee Google Music -pilvipalvelua, mutta valitettavasti ko. palvelu ei ole vielä tuettuna Suomessa, mutta tullessaan se mahdollistaa omien biisien siirtämisen Googlen pilveen ja suoratoiston tätä kautta ilman puhelimeen tallennusta.

Soitin lisää kontrollit myös lukkoruudulle helppoa biisinvaihtoa varten.

Youtube-ohjelma tukee HD-videoiden toistoa ja Android 4.0:n virtuaalinäppäimet poistuvat jolloin videot toistuvat koko komeudessaan 16:9-formaatissa täydellä ruudulla.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Rkms0fe5xVg

Laitteen kameraohjelmisto on kokenut myös ison muutoksen ja ensimmäisenä huomattavissa on sovelluken kallistuksen mukaan kääntyvät ikonit. Ohjelma tukee 1080p videokuvausta pääkameralla ja 720p videota webcamilla, kiitettäviä lukuja 5mpix ja 1.3Mpix sensoreille.

Videokuvaukseen on lisätty myös tehosteita hassuttelua varten jotka kasvojentunnistuksen avulla suurentavat kuvattavan kohteen silmiä, suuta yms. samaan tapaan kuin linnanmäen peilit.

Kameran suurin uutuus on kuitenkin ns. Sulkimen nollaviive, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kamera ehtii tarkentamaan ja ottamaan kuvan niin nopeasti, että kuvien välissä menevää aikaa on vaikea havaita. Lopputuloksena kameran suljinnappia voi rämpyttää niin nopeasti kuin sielu sietää ja kuvat ovat pääsääntöisesti aina kohdistettuja ja onnistuneita, mikäli laite määrittää valotusajan oikein ja laitetta ei heiluteta liikaa. Mikäli kohde on todella nopeasti liikkuva, saattaa haamukuvia tietenkin tapahtua em. syystä. Tämä kuitenkin helpottaa tunnetusti hankalien kohteiden, kuten eläimien, kuvaamista.

Kamera tukee myös Honeycombista tuttua timelapse-kuvausta, jolla kamera määritetään ottamaan kuva halutuin väliajoin ja tämän jälkeen kuvasarjasta koostetaan automaattisesti video.

 

Viimeisenä ominaisuutena kameraan on lisätty Sony Ericssonin puhelimista tuttu pyyhkäisypanoraama, joka mahdollistaa laajan panoraamaotoksen luomisen vain liikuttamalla kameraa vaakasuunnassa ja puhelin luo näkymästä automaattisesti panoraamakuvan.

Kameraohjelmisto on saanut myös kumppanikseen Honeycomb-laitteista tutun videoeditorisovelluksen jolla kameralla otetuihin videoihin saadaan helposti lisättyä tekstityksiä, efektejä ja liitettyä monia otoksia yhdeksi suureksi videoksi.

Puhelin tukee myös NFC-ominaisuutta jonka avulla puhelin on helppo parittaa NFC:tä tukevien bluetooth-kaiuttimien kanssa ja tiedostojen siirto toiseen yhteensopivaan laitteeseen on helppoa Android Beam-toiminnon avulla, tarvitsee vain tönäistä laitteet yhteen ja tiedosto siirtyy laitteesta toiseen.

Quadrant-tulokseksi puhelin riipaisi 1734 pistettä, joka on varsin kiitettävä tulos kun otetaan huomioon, että testit ajetaan puhelimen natiiviresoluutiolla, 1280×800. Niitä ei siis voi verrata suoraan muihin puhelinmalleihin. Vellamo-testistä puhelin nappasi 704 pistettä, joka on aavistuksen parempi kuin Samsung Galaxy S II:n tulos. Huomattava myös on, että kyseessä ei ole 4.0:n julkaisuversiolla varustettu yksilö, vaan vielä keskeneräinen kehitysversio eli työsarkaa varmasti vielä löytyy.

Galaxy Nexus ja Android 4.0 nostavat Androidin uudelle tasolle, ja vihdoin Android on valmis myös tavallisen käyttäjän käsiin ilman valmistajien omia käyttöliittymä muokkauksia. Odotamme innolla mihin Android 4.0 tulee kehittymään.

Testaamamme laite oli suomenkielisen ohjelmiston esiversiolla varustettu ja pyrimme lisäämään myös vaikeimmin testattavaan aiheeseen eli akunkestoon liittyen vielä lisätietoa, kun saamme laitteen uudelleen testiin, tällä kertaa lopullisella Suomiversiolla.  Tuolla toisella kierroksella otamme myös testikuvat kamerasta.