Samsung Galaxy Y tuo matalaan hintaluokkaan korkeamman luokan ominaisuuksia, mutta jättää lopulta ristiriitaisen vaikutelman.

Perustuntuma

Myyntipakkauksen mukana tulee puhelimen lisäksi USB-laturi, USB-kaapeli tietokoneelle, 2 Gt mikroSD -muistikortti ja adapteri tavalliseksi SD-kortiksi. Pakkauksessa ei ollut mukana kuulokkeita.

Samsung Galaxy Y antaa ensikosketuksesta lähtien jämäkän tuntuman. Arvostelussa ollut laite oli väriltään “metallic gray” ja siinä oli pitävä, timanttikuvioitu, tausta. Muissa myytävissä väreissä on sileä tausta, joka liukuu kädessä himan liikaa.

Laitteisto

Laitteen TFT-näyttö on tarkkuudeeltaan varsin alhainen, 240 x 320 pistettä, ja kooltaan 3 tuumaa. Näyttö on kapasitiivinen monikosketusnäyttö, jonka pinta on säästösyistä muovia lasin sijaan. Lasin puute ei haittaa käyttöä, vaikka lasipintoihin tottunut huomaa eron sormea liikutellessa.

Puhelimen vasemmalla sivulla on äänenvoimakkuuden säädöt ja oikealla virta/lukko-näppäin. Yläreunassa on 3,5 mm kuulokeliitäntä ja kannellinen mikroUSB-liitin latausta ja tiedonsiirtoa varten. Laitteen etupuolella näytön alla on kotinäppäin ja kapasitiiviset takaisin- ja menu-näppäimet. Etunäppäimissä ei ole taustavaloa ja niiden käyttö on aluksi hankalaa tuntuman ja valon puutteen takia. Ajan kanssa näppäimiin tottuu ja käyttö alkaa sujua.

Galaxy Y:ssä on 832 MHz yksiytiminen prosessori, joka on hintaluokassaan poikkeuksellisen tehokas. Nopean prosessorin hyöty jää kyseenalaiseksi, koska puhelimessa on vain 256 Mt RAM-muistia. Toinen puhelinta rajoittava ongelma on laitteen sisäinen tallennustila, jota on käyttäjälle vapaana vain 180 Mt.

Tilaa voi laajentaa mikroSD-kortilla 32 gigatavuun asti, mutta joidenkin valmistajien korttien kanssa on ollut muutaman keskustelupalstan käyttäjien mukaan ongelmia. Mukana tullut Kingstonin valmistama mikroSD-kortti toimi moitteetta ja ongelmat toivottavasti korjataan tulevaisuudessa.

Laitteessa on 2 megapikselin kamera, joten kuvien maksimikoko on 1600 x 1200 pistettä ja videon koko on 320 x 240 pistettä. Puhelimessa ei ole salamaa, mutta muuten kuvat ovat riittävää tasoa hintaluokkaan nähden.

Samsung Galaxy Y tukee WLAN 802.11 b/g/n -standardeja ja HSDPA-3G-tekniikkaa enimmillään 7,2 Mb/s nopeudella. Puhelimessa on kohtuullisen hyvin toimiva FM-radiovastaanotin. Laitteen akku on kapasiteetiltaan 1200 mAh, joka takaa valmistajan mukaan 350 tuntia 3G-valmiusaikaa.

Omassa käytössäni olevassa laiteessa tuntui olevan jonkinlainen GSM/3G-radio-ongelma, jonka johdosta puhelin oli ladattava kahdesti päivässä kevyelläkin käytöllä akun jatkuvan tyhjenemisen takia. WLAN-yhteydessä ja pelkällä 2G-yhteydellä puhelimen akku kesti helposti 2 päivää. Nettikeskustelujen perusteella ongelma ei onneksi kuitenkaan ole kovin yleinen.

Ohjelmisto

Galaxy Y:ssä on Androidin versio 2.3.6, jota on muokattu Samsungin TouchWiz-käyttöliittymällä. Muokkaukset ovat huomattavasti vähäisemmät kuin valmistajan kallimman luokan puhelimissa, todennäköisesti tallennustilan puutteen vuoksi. Yleisesti laitteen käyttöliittymä on selkeä ja käytettävä näytöstä huolimatta.

 

Laitteessa on asennettuna Androideista löytyvät Googlen vakiosoftat kuten Gmail, Maps ja Galleria. Laitteen mukana tuli vanhempi versio Android Marketista, joka kuitenkin päivitti itsensä tuoreeseen versioon puolen tunnin sisällä käynnistyksestä. Vanhempi versio toimi paremmin laitteen pienen näytön kanssa, vaikka uudemmallakin versiolla saa asiat hoidettua.

Näytön koosta johtuen Marketin sovellusvalikoima on rajoittuneempi kuin suurempinäyttöisissä puhelimissa. Lisäohjelmia voi Android Marketin lisäksi etsiä laitteen mukana tulevasta Samsung App Store:sta, mutta tarjonta on mitättömän pieni Marketiin verrattuna. Samsungin Storesta löytää yleensä Samsungin tarjoamat alennusohjelmat ja pelit. Googlen ohjelmien lisäksi laitteessa on lähes kaikista Samsungin Android-laitteista löytyvät perusohjelmat ja tarjolla ovat mm. muistikirja, sanelin, tehtävälista ja musiikkisoitin.

 

Galaxy Y:n mukana tulee Samsungin Social Hub -ohjelma, joka yhdistää käyttäjän sähköpostit ja yhteisöpalveluiden viestimet yhteen ohjelmaan. Yhteisöpalveluja ovat tällä hetkellä Twitter, Facebook ja LinkedIn. Pikaviestimiä on tuettuna Live Messenger, Google Talk ja Yahoo! Messenger. Tuettujen sähköpostipalvelujen listalla on muutaman suositun palvelun lisäksi Microsoft Exchange.

Ohjelman käyttö vaatii Samsung-tilin luomisen, jonka avulla Samsung tallentaa tilit palvelimilleen. Käyttäjälle tallennuksesta on hyötynä vain yksi kirjautumistunnus ja push-tyyliset ilmoitukset, jotka säästävät puhelimen akkua, mutta itseäni ei miellytä antaa tunnuksiani ulkopuoliselle palvelulle tällaisten etujen takia. Tilien poistaminen ohjelmasta/palvelusta on hankalaa eikä Social Hub pysty kilpailemaan Marketista saataville erillisille ohjelmille palvelujen käytössä.

 

Laitteessa on kolme näppäimistöohjelmavaihtoehtoa: Swype, Samsungin oma näppäimistö ja Android:in oma perusnäppäimistö. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja näytön koon takia, joskin näistä Swype oli paras. Näiden lisäksi testasin myös SwiftKey X -näppäimistöä, joka toimi suhteellisen hyvin sanakirjan kouluttamisen jälkeen.

Galaxy Y:n esittelyssä Samsungin sivuilla on mainostettuna ominaisuutena tuki SamsungDive-etähallinta- ja seurantapalvelulle, mutta en huomannut testata sitä ennen kuin laite piti jo palauttaa. Yllättävästi Galaxy Y:tä ei löydy Dive-sivuston laitelistalta.

Käyttö

Puhelimen pieni koko, nopea prosessori ja pieni muistimäärä aiheuttavat ristiriitaisen käyttökokemuksen. Ohjelmien käyttö ja toiminta hidastelee jatkuvasti, mutta käyttöliittymän osat pyörivät sulavasti. Käyttöliittymän ongelmat olisivat selkeämmin havaittavissa, jos laitteen näytön koko ei olisi sen käyttöä eniten rajoittava tekijä. Tekstiviestien ja sähköpostien kirjoittelu alkoi sujua, kun pienen näytön kanssa oppi elämään ja näppäimistön sanakirjaan oppi luottamaan.

 

 

Androidin tarjoama internet-yhteyden jako WLAN-verkon kautta toimii hienosti ja laite voisi ajaa joissain tilanteissa samaan hintaluokkaan päätyvien langattomien mokkuloiden virkaa. Galaxy Y on toimiva peruskäytössä, jos tilaongelman kiertää siirtämällä vähemmän käytetyt ohjelmat SD-kortille ja mahdollisiin akkuongelmiin osaa varautua.

Yhteenveto

Ongelmista huolimatta Samsung Galaxy Y:tä voi suositella hinta-laatu -suhteensa ansiosta. Puhelin sopii ensimmäiseksi älypuhelimeksi, mediasoittimeksi tai varakännykäksi.