Mahdollisesti viime viikkoisen tietoturvakohun kiirehtimänä, Google päätyi paljastamaan Android Marketin haittaohjelmia vastaan taistelevan “Portsari”-palvelunsa.

Android-laitteiden aktivointien kasvaessa 250% vuosivauhtia ja market-latausten ylittäessä 11 miljardin rajan, Googlen on luonnollisesti pakko pitää huolta myös tietoturvasta. Android Marketin tietoturvassa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta ohjelmien helpossa levityksessä on myös haittapuolensa, sillä haittaohjelmat leviävät muiden niiden ohella. Kaikessa hiljaisuudessa jo kuukausia sitten Google on aktivoinut Portsariksi koodinimetyn haittaohjelmia vastaan taistelevan palvelunsa, joka tarkistaa jokaisen lisätyn ohjelman automaattisesti – ilman kehittäjien aikaa hukkaavaa ennakkotarkistusta ja Marketin käyttökokemusta häiritsemättä.

Palvelu ajaa ja analysoi jokaisen ohjelman kehittäjän siirtäessä sen Marketiin; ohjelmat tutkitaan haittaohjelmien, troijalaisten sekä vakoiluohjelmien varalta. Ohjelmat tarkistetaan myös epäilyttävän käytöksen puolesta ja haitallisia ohjelmia levittävät kehittäjätilit tutkitaan. Googlen mukaan Marketin haittaohjelmien määrä on pudonnut 40% viime vuoden ensimmäisen ja toisen puoliskon vertailussa. Eron julkisuuteen nousseiden tapausten määrään selittää ehkä juuri se, että suuri osa haittaohjelmista jää Googlen omaan haaviin. Jopa käyttäjien laitteisiin asti ulottuvilla keinoilla saadaan poistettua haitalliset ohjelmat Marketista sekä niitä ladanneilta laitteilta. Osa haittaohjelmista tulee luonnollisesti myös virallisen Marketin ulkopuolisten ohjelmien latausten kautta.

Portsarin julkistuksen ajankohta on varsin mielenkiintoinen, koska tietoturvayhtiö Symantec raportoi vastikään jopa viiteen miljoonaan laitteeseen levinneestä haittaohjelmasta ja globaalisti ilmoitukseen tarttuivat lähes kaikki mahdolliset mediat, kunnes kilpaileva tietoturvayhtiö Lookout julkisti oman huomattavasti lievemmän analyysinsä Android.Counterclank -“haittaohjelmasta”. Lopulta se päätyikin olemaan vain hyvin aggressiivista mainontaa sisältävä ja Googlen käyttöehtojen mukainen niistä huolimatta. Myös Symantec muutti lopulta kantaansa, vaikka yrittikin saada ko. ohjelmia poistettua Android Marketista, tuloksetta.

Ajoitus saa julkistuksen vaikuttamaan hieman Googlen yritykseltä kirkastaa imagoaan parjatulla tietoturvan osa-alueella, mutta on kuitenkin hyvin mielenkiintoista tietää, että moinen palvelu on jo aktiivisesti käytössä. Nähtäväksi jää lannistaako tämä julkistus haittaohjelmien kehittäjiä entisestään.

Lähde:

https://plus.google.com/104629412415657030658/posts/1tDA25WX8zx