Sony osti Sony Ericssonin jokin aika sitten kokonaan itselleen ja yritys tunnetaan nyt nimellä Sony Mobile Communications. Saimme käsiimme ensimmäisen Sonyn brändillä myytävän lippulaivan, Sony Xperia S:n. Laite on myös samalla pelinavaus uudelle Xperia-sarjalle joka tunnetaan nimellä Xperia NXT (lausutaan Next). Lunastaako laite brändille asetetut odotukset vai onko kyseessä kylmäksi jättävä uudelleenbrändäys

httpvh://youtu.be/GIftX0jkADQ

Laite on selvä Sony-tuote ja se näkyy; ensimmäisenä laitteen käteen ottaessa huomion kiinnittää läpinäkyvään rungon osaan joka kätkee sisälleen myös osan antenneista. Kyseinen ratkaisu tuo vahvasti mieleen Sonyn Bravia-sarjan televisiot joissa on myös samankaltainen design. Kyseinen jippo luo varsin vahvan mielikuvan Sony-laitteesta, varsinkin mustassa Xperia S:ssä. Muotoilultaan laite ei ole niin räväkkä kuin Arc aikoinaan, vaan noudattaa hieman perinteisempää lookkia kuperan takakantensa kanssa.

Läpinäkyvässä osassa on antennin lisäksi myös kuvakkeet Android-näppäimille, mutta ne eivät valitettavasti ole kosketusherkkiä kuvakkeiden kohdalta, vaan niiden yläpuolella olevan mustan reunuksen kohdalla olevista pisteistä. Tämä vaatii hetken totuttelua ja alkuvaiheessa puhelinta yrittää käskyttää läpinäkyvän osan ikoneista eikä suinkaan yläpuolelta. Opettelujakson jälkeen alkaa oikea paikka kuitenkin löytyä jo helposti. Sony on valaissut läpinäkyvän osan tyylikkäästi ja valo johdetaan ikoneihin jotka näyttävät leijuvan ilmassa. Valitettavasti toisin kuin tulevassa Xperia U mallissa, ei läpinäkyvää osaa voi käyttää ilmoitusvalona, vaan se löytyy näytön vasemmasta yläkulmasta.

Näppäimien ja läpinäkyvän osan yläpuolella oleilee 4.3” 1280 x 720 (720p) -resoluutioinen näyttö, joka on tarkempi kuin omenavalmistajan Retina-näyttö ja pitää sisällään 341 pikseliä tuumalle. Toisin kuin Samsungin Galaxy Nexuksessa, tämä tarkkuus on myös todellista, sillä näyttö käyttää aivan tavallista RGB-pikseliasettelua ja Sonyn S-LCD2 -tekniikkaa.  Näytön yläpuolelta löytyy 1.3 Mpix etukamera 720p videokuvauksella.

Puhelimen oikeasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja dedikoitu kameralaukaisin. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden laittaminen samalle sivulle on hyvä ajatus sillä näppäimiä voi käyttää digitaalisen zoomin operointiin.

Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden vierestä löytyy suojaluukun takaa mikroHDMI-liitin jonka kautta on mahdollista peilata puhelimen ruutu isolle näytölle. Vasemmalta reunalta löytyy suojaluukun alta latausta ja tiedonsiirtoa varten mikroUSB-liitin. MikroHDMI:n suojaamisen ymmärrämme vielä, mutta jatkuvasti käytössä olevan mikroUSB:n suojaluukku on lähinnä tiellä. Yläreunasta löytyy virtanäppäin ja 3,5mm kuulokeliitin ja alareunasta mikrofoni.

Laitteen takakannesta löytyy 12 Mpix taustavalaistulla Exmor-R -kennolla varustettu pääkamera, joka kykenee 1080p-videokuvaukseen ja on varustettu digitaalisella kuvanvakaajalla. Kameran alapuolelta löytyy LED-salama punasilmäisyydenpoistolla, handsfree-kaiutin ja kakkosmikrofoni jota käytetään videokuvauksessa stereoäänen nauhoittamiseen.

Puhelin on pinnoitettu nanopinnoitteella joka tuntuu kädessä hyvin lähelle samanlaiselta kuin HTC Hero, pinnoite on myös lian hylkimisessä aivan omaa luokkaansa. Vaikka ostaisikin valkoisen laitteen, ei tarvitse siis pelätä, että pilaa laitteen moottoriöljyllä, sillä pienellä pyyhekumin käytöllä lähtee jopa kestotussi (Toim. Huom: emme kuitenkaan suosittele testaamaan tätä kotona).

Laitteen ytimenä pyörii Qualcommin Snapdragon S3 -perheen 1,5 GHz MSM8260 tuplaytiminen järjestelmäpiiri Adreno 220 grafiikkasuorittimella. Laite ei ole todellakaan mikään luuska ja käyttöjärjestelmä toimii sulavasti ilman nykimisiä. Selaaminen ja sovellusten käyttäminen on miellyttävää ja sulavaa.

Laitteessa on myös 32 gigatavun sisäistä tallennustilaa josta käytettävissä on noin 25 Gt omille tiedostoille ja n. 2 Gt sovelluksille. Tilaa ei valitettavasti voi laajentaa, sillä laitteesta puuttuu täysin mikroSD-korttipaikka.

Käyttöliittymänä toimii vanhoista Xperioista tuttu UX: n uusin iteraatio; Uuden UX:n mukana kaikki elementit ovat saaneet suoraviivaistavan käsittelyn, kaikki näyttää kevyemmältä ja nykyaikaisemmalta.

Suurin ero on vanhan Timescapen muuttuminen hölmöstä päällekkäisestä kortti-widgetistä kahdeksi erilliseksi widgetiksi joissa toisessa näkyy jatkuvat syötteet järkevästi peräkkäin ja toisesta löytyy kavereiden naamat joiden kulmassa on numerolla ilmaistuna päivitysten määrä, ja klikkaamalla kuvaa näkyvät kaverin viimeisimmät päivitykset popup-listassa helposti ilman kahlaamista. Vanha Timescape löytyy kuitenkin vielä sitä kaipaaville erillisenä sovelluksena.

Myös muut widgetit ovat saaneet popup-käsittelyn; esim. tuttu Powerbar-widget on 1×2 kokoinen ja sisältää hyvin pienet statusikonit, ja sitä painamalla aukeavat vaihtoehdot koko ruudulle sormiystävällisessä koossa. Mainio päivitys!

Positiivisena yllätyksenä huomasimme, että ohjelmistovalikosta on mahdollista poistaa joitakin vakiosovelluksia (esim. opetusohjelma), ohjelmat eivät valitettavasti poistu kokonaan vaan pelkkä ikoni poistuu, mutta tämä on monelle app-ähkyiselle jo iso etu.

Puhelimen mukana tulevat esiasennettuina Timescape, Musiikkisoitin,  Galleria, Yhteystiedot, Herätyskello, Sähköposti, Google Play Store, Kalenteri, Maps, Gmail, Talk, Laskin, TrackID -biisintunnistus sovellus, Google+, Selain, Adobe Flash -sekuntikello, DNLA-klientti, Kello, FM-radio, NeoReader -QR-koodilukija, 3D kuva-albumi, Facebook, Update Center -puhelinohjelmiston ja käyttöjärjestelmän päivityskeskus, OfficeSuiten testiversio, Ajastin, 3D-Kamera, Kamera, Telakkakello, PlayNow -ohjelmisto- ja soittoäänikauppa, NFC -etälukuohjelma sekä Virransäästökeskus, joka mahdollistaa erilaisten virransäästöasetusten automatisoimisen akun varaustason mukaan.

Näiden lisäksi mukana tulevat Sony Music Unlimited -suoratoistosovellus musiikille johon tarjotaan lyhyehkö testijakso puhelimen mukana ja LiveWare -profiiliohjelmisto, jolla on mahdollista luoda erilaisia profiileja ja automaattisia sovelluksen käynnistämismakroja riippuen mitä  laitteeseen kytketään. Esimerkiksi kuulokkeet kytkemällä voidaan käynnistää automaattisesti musiikkisoitin ja niin edelleen.

Puhelimen mukana seuraa myös WisePilot -navigointisovelluksen 30 päivän lisenssi maailmanlaajuisilla kartoilla.

Puhelimen musiikkisoitin mahdollistaa levykansien lataamisen suoraan Gracenoten palvelusta. Lisäksi sovelluksesta löytyvän napin avulla on mahdollista etsiä soivaan biisiin liittyen Youtube-videot, tietoa Wikipediasta, biisin sanat ja ostaa biisi PlayNow-musiikkikaupasta (mikäli PlayNow toimisi Suomessa). Samanlainen näppärä integraatio löytyy myös FM-radiosta jossa on mahdollista napin painalluksella tunnistaa soiva biisi TrackID-palvelun avulla.

Positiivisena yllätyksenä huomasimme että soittimessa löytyy myös viisialueinen taajuuskorjain.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=EW80zg5Wk9c

httpvh://www.youtube.com/watch?v=jsBRWx3p-gs

Alkuperäisen kuvan saat auki klikkaamalla yläpuolella olevaa kuvaa.

Kuten aikaisemmin mainitsimme on laitteessa 12 Mpix kamera, jonka rinnalle Sony on laittanut kiitettävän kameraohjelmiston. Perinteisten kuvaustilojen lisäksi löytyy mukana pyyhkäisypanoraama, kuvanvakaaja ja 3D-pyyhkäisykuva, joka tekee otetusta kohteesta pseudo-3D -kuvan jota on mahdollista katsomisen 3D-televisiolla. Erityisen vaikuttavaa on kuvanvakaajan toiminta 1080p-videokuvauksessa. Kamera mahdollistaa myös ISO-, valotus- ja valkotasapainoarvojen säätämisen käsin. Kamera on myös mahdollista asettaa pikakäynnistymään dedikoidusta kameranäppäimestä kahdella tavalla: joko niin, että kamera sovellus avataan ja kamera on valmis kuvaukseen tai vaihtoehtoisesti kuva otetaan napista ja vasta tämän jälkeen avataan kamerasovellus mahdollista jatkokuvaa varten. Nämä parannukset ovat varmasti mieleen kännykällä paljon kuvaaville.

Puhelimen mukana toimitetaan myös kaksi NFC-tagia ja Sony kutsuu niitä nimellä SmartTag. Ideana on, että kyseisillä avaimenperän näköisillä NFC-sirun sisältävällä läpyskällä on mahdollista koodata makroja joilla puhelin asetetaan eri toimintatiloihin. Esim. kun tulet kotiin, voit lukea tagin jonka olet teipannut mukana tulevalla kaksipuolisella teipillä oven pieleen ja puhelin kytkee päälle langattoman verkon, kytkee itsensä värinähälytykselle ja tiputtaa näytön kirkkauden sopivalle tasolle. Vaihtoehtoisesti voit laittaa toisen tagin autoosi, jolla puhelin laitaa päälle bluetoothin, avaa navigointisovelluksen ja sammuttaa langattoman verkon. Makrojen koodaamiseen annetaan hyvät työkalut ja yhdistelmiä ei ole rajoitettu.

Suomalaisen Rightwaren Taiji-testissä Xperia S tuotti 18,08 FPS:n tuloksen, Vellamosta laite sai 1270, joka sijoittaa laitteen referenssilistassa kolmen parhaan joukkoon, uudessa Quadrant-testin moniydinversiossa laite sai 3144 pistetä. Kaiken kaikkiaan laite ei todellakaan ole mikään luuska ja tarjoaa erinomaista nopeutta näytön resoluutioon nähden.

Sony on onnistunut luomaan laitteen jonka ominaisuuksissa ei ole tehty kompromisseja ja joka näyttää oikealta Sony-tuotteelta. Laite erottuu myös erikoisten designratkaisujen ansiosta miellyttävästi siitä ns. ”se sama puhelin”-massasta.  Yksi tämän hetken parhaista Android-kameroista yhdistettynä loistavaan näyttöön, on erinomainen yhdistelmä jota ei kannata ohittaa. Suurin plussa tulee kuitenkin laitteelle hinnasta jonka Sony on saanut painettua alle viidensadan. Motkottamisen aiheet ovat mikroSIM-korttipaikka ja se, että laite tulee Androidin 2.3.7-versiolla, mutta ICS-päivitys on luvassa piakkoin. Suurin miinus laitteelle tippuu kuitenkin Sonyn käyttämästä näytön pinnoitteesta, joka imee naarmuja itseensä kuin magneetti. Saimme kahden viikon testijakson aikana näyttöön muutaman todella julman näköisen naarmun, sillä lasiin ja Gorilla Glassiin tottuneena pidimme puhelinta huoletta taskussa muiden tavaroiden kanssa. Suosittelemmekin näyttöön suojakalvoa tai suojapussia puhelimelle.

Vaikka laite on Playstation-sertifioitu, emme pääseet testaamaan Playstation-ominaisuuksia,  sillä Xperia S:n Playstation Suite ja muut ominaisuudet puuttuivat arvostelukappaleesta ja syyksi ilmoitettiin, että Playstation Suite ei ole vielä saatavilla Pohjoismaissa, mutta tämä lisätään päivityksellä lähitulevaisuudessa.