Sony Ericsson toi vuoden 2011 aikana markkinoille puhelimen, joka on suunniteltu vähän rankempaan käyttöön. Kyseessä on siis laite, joka on tullut markkinoille jo ennen kuin Sony osti kumppaninsa Ericssonin ulos ja yrityksen nimestä tippui tuon perinteikkään ruotsalaisen toimijan osuus kokonaan pois. Laite on IP67-standardin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, joka tarkoittaa sitä, että laitteen voi pulauttaa veteen huoletta puoleksi tunniksi jopa metrin syvyyteen. Näyttö on myös varustettu hyvin kulutusta kestävällä mineraalilasilla. Kestävyyden pitäisi olla aivan eri tasolla kuin normaaleilla älypuhelimilla ja kosketusnäytön pitäisi valmistajan mukaan toimia myös märillä sormilla. Johtuen Sony Ericssonin lupauksista Xperia Activen kestävyydelle, oli laitteen normaalin testaamisen lisäksi aivan pakko heittäytyä hieman villimmäksi. Puhelin pääsi kokemaan hieman karumpaa kohtelua ja erikoisempia testejä kuin monet muut testaamamme laitteet.

Ensimmäinen ajatus Xperia Activesta paketin avauduttua on yksinkertaisesti se, että onpas todellakin pieni puhelin. Laitteen etuosaa hallitsee 3″ näyttö, mutta kehykselläkin on enemmän kokoa kuin monilla muilla laitteilla. Kyseessä on nykymittapuun mukaan paksu, mutta muuten pieni laite. Kestävyyden ehdoilla tehtyyn koteloon tulee pakostakin hieman paksuutta, mutta muuten kompakti koko ja kuoren takaosan muotoilu tekee siitä hyvin käteen istuvan. Puhelin pysyy mukavasti isommassakin kourassa ja pienempikätinenkin käyttää sitä sujuvasti. Alkujärkytys on ilmeinen ja totutteluun menee hetken, jos on tottunut käyttämään suurempia luureja joiden näytön koko on yli neljän tuuman. Jos puhelimen kokoa pitää verrata johonkin muuhun laitteeseen, tulee siitä ainakin allekirjoittaneelle mieleen Nokia N96. Puhelimet ovat hyvin saman kokoisia, joskin N96 oli varustettu liukuvalla näppäimistöllä ja Xperia Active on puhdas kosketusnäyttölaite.

Puhelimen mukana tulee kaksi takalevyä, musta ja valkoinen, joita voi mielensä mukaan vaihdella. Takakannessa on kiinni kuuloke- ja USB-liitäntöjen suojakannet, eli kun vaihtaa kannen, vaihtuu suojakansienkin väri samalla sopivaksi. Takakannen alla on vielä toinen kansi, joka toimii vedeltä ja pölyltä suojaavana osana. Eli jos puhelimen pulauttaa lammikkoon, pääsee ulommaisen takakannen sisälle vettä. Tästä ei kannata kuitenkaan huolestua, koska sisempi kansi pitää haitalliset nesteet ulkona. Takakansien rakenne on tehty vielä niin hyvin, että vaikka sisempi kansi olisi jäänyt vähän auki, niin ulomman takakannen kiinnittäminen painaa sisemmän tiiviisti kiinni.

Paketissa tulee myös kuulokkeet joissa on handsfreetä varten myös mikrofoni. Kuulokkeet ovat ns. ear-plug -malliset, eivätkä luvattoman usein puhelimien mukana tulevat korvanapit. Tästä johtuen Xperia Activen kuulokkeet ovat äänenlaadultaan hieman paremmat ja jos tällaisia kuulokkeita ei inhoa jo valmiiksi, ovat ne myös miellyttävämmät korvissa. Paketissa tulee myös vaikkapa käsivarteen kiinnitettävä kotelo, jossa puhelin asustaa mukavan tiukasti lenkkeillessä. Miinuksena täytyy mainita se, että kosketusnäyttöä ei tietenkään voi käyttää ja siten puhelinta ohjata sen ollessa kotelossaan. Myös kuulokkeiden johto on jokseenkin häiritsevästi  heilumassa kotelon kanssa, mutta jokainen varmaan löytää omat konstinsa piuhahässäkän kanssa.

Puhelimen rungon oikeassa alareunassa on leveä lenkki, josta puhelimen saa mukavasti roikkumaan vaikka mihin; kokonsa puolesta Xperia Active matkustaa mukavasti vaikka kaulassa hihnan päässä roikkuen. Rungon oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuden säätämiseen kaksi nappia sekä kameranlaukaisin. Vasemmassa reunassa on virtanappi, joka toimii myös ns. näppäinlukkona perinteiseen Androidilaiseen tapaan. Takakannessa on syvälle upotettuna kameran linssi ja sen vieressä pieni LED-salama. Näiden vieressä on vielä pieni aukko handsfree-kaiutinta varten. Etupuolella on perinteiset Androidin koti-, takaisin- ja valikkonäppäimet hipaisunappäiminä, sekä etupuolen kamera ja valaistusanturit.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=yJg2PsnHqwM&list=UU-meyNt6ZTAiGyWkuOKWi0A

Pienestä koosta huolimatta näyttö on kohtuullisen miellyttävä, sen kirkkaus ja tarkkuus ovat riittävät tekemään näytöstä käyttömukavuudeltaan ihan mainion. Lisäksi Sony Ericssonin oma käyttöliittymä on selvästi suunniteltu juuri tätä puhelinta varten. Käyttöliittymä on varustettu näytön kulmiin sijoittuvilla pikavalinta-alueilla, joihin voi tarvittaessa itse valita sovellukset jotka niistä haluaa käynnistää. Oikeassa yläkulmassa olevalle alueelle saa liitettyä useampia pikakuvakkeita niin, että kun aluetta täppää aukeaa se suuremmaksi täyttäen noin neljänneksen näytön pinta-alasta. Alhaalla keskellä on kuvake josta pääsee sovellukset-valikkoon. Keskelle näyttöä mahtuu yhteensä 12 kuvaketta ristin malliseen kokonaisuuteen. Vaihtoehtoisesti näkymiin voi liittää myös widgettejä. Kotinäytössä on yhteensä viisi sivua joita voi täyttää kuvakkeilla ja widgeteillä. Sivuja selaillessa kulmien pikavalinta-alueet pysyvät paikallaan, eikä niiden sisältö vaihdu.

Sony Ericsson on myös ladannut puhelimeen valmiiksi muutamia omia sovelluksiaan, jotka on suunnattu aktiiviselle ja liikkuvaiselle ihmiselle. iMapMyFITNESS ja WalkMate molemmat ovat sovelluksia joilla käyttäjä voi seurata omaa liikuntaansa.

WalkMate on yksinkertaisesti askelmittari, joka laskee puhelimen liikesensorin avustuksella askeleitasi. Sovellus on siis koko ajan taustalla päällä ja siten kuluttaa akkua hieman. Testin aikana puhelin oli muutenkin aika kovassa käytössä, mutta näppituntumalla WalkMaten käyttö ei vähentänyt latausvälin tunteja kuin parilla päivän aikana. WalkMate näyttää statistiikkoja kävellyistä askeleista, kun sitä on käyttänyt pidempään. Ominaisuus on mukava lisä verrattuna perinteisiin askelmittareihin, mutta valitettavasti puhelimen ja sovelluksen tarkkuus ei riittänyt samalle tasolle kuin kunnollisilla askelmittareilla. Tästä huolimatta WalkMate antoi riittävän tarkkaa tietoa ja kun sen sai näppärästi näkymään statistiikkoina, on sovellus kohtuullisen kätevä sellaista tarvitseville.

iMapMyFITNESS on taas monipuolisempi urheilevan ihmisen sovellus. Käyttäjä luo ensin käyttäjätilin itselleen, johon lisätään tärkeimpinä tietoina ikä (syntymäaika), pituus ja paino. Näistä sovellus laskee suositellun päivittäisen kalorimäärän. Sovellukseen voi lisätä Workouts-osiossa treenejään, joiden edistymistä ja säännöllisyyttä käyttäjä voi päivittää ja seurata. Sovellus seuraa myös juostuja tai pyöräiltyjä vakioreittejä, joiden matkaa ja aikaa sovellus tallentaa. Näin käyttäjä voi helposti katsoa miten eri kertojen välillä on tapahtunut kehitystä, tai sitten ei. Sovellus tuntui sopivan monipuoliselta ja kohtuullisen helpolta käyttää, eli sellaista tarvitseva ihminen pärjää hyvin sen kanssa.

Xperia Active on myös ANT+ yhteensopiva; tämä tarkoittaa sitä, että puhelimen voi liittää ko. standardia tukeviin laitteisiin kuten askelmittareihin, sykemittareihin, polkupyörätietokoneisiin jne. Puhelimesta saa siis urheilun ja kuntoilun statistiikkaa varten hubin, johon muut laitteet lähettävät dataa. Tietysti käyttäjä tarvitsee puhelimelle sopivan sovelluksen, mutta edellä mainittujen puhelimeen esiasennettujenkin lisäksi tarjolla on paljon sovelluksia suoraan Androidin sovelluskaupassa. Xperia Activen ANT+ yhteensopivuus on toteutettu niin, että laitteessa on sisäänrakennettuna “ANT+ siru”, eli kyseessä ei ole mikään kevyt ohjelmallisesti toteutettu ratkaisu. Puhelimella voi siis korvata vaikkapa polkupyörätietokoneen keskusyksikön kokonaan, riippuen siitä miten kokee saatavilla olevien sovellusten täyttävän tarpeensa.

ANT+ sensorit ja laitteet liitetään Xperia Activeen sovelluskohtaisesti niin, että ne jäävät sovelluksen muistiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä lähtee vaikkapa lenkille, ottavat laitteet ja sensorit automaattisesti yhteyden toisiinsa käynnistyttyään. Tämän lisäksi puhelin tukee myös monia bluetoothin kautta liitettäviä sensoreita ja laitteita, joskin myös käytettävän sovelluksen tulee tukea ominaisuutta.

Puhelimen mukana saa myös kuudenkymmenen päivän kokeilun Wisepilot navigointi-ohjelmaan. Wisepilot on hyvä navigaattori, joskin Xperia Activen ruutu on hieman pieni sen tehokasta autonavigaatiokäyttöä silmällä pitäen.

Lisäksi puhelimessa on muiden valmistajien tapaan oma sosiaalisen median kaikki palvelut alleen kokoava sovellus, Timescape. Tässä tapauksessa kaikki tarkoittaa tietysti Facebookia, Twitteriä ja Foursquarea. Sovellus näyttää jokaisen päivityksen “korttina”, joita voi selata skrollaamalla listaa ylös ja alas tai puhelin vaaka-asennossa oikealle ja vasemmalle. Sovellus sopii hyvin rauhallisen uutisvirran seuraamiseen, mutta esimerkiksi omalla kohdalla sovelluksen käyttöliittymä oli lähinnä rasittava, koska erittäin nopealla tahdilla päivittyvä twitter-virta on hankalasti seurattavissa korttipakan kautta. Sovellus on kuitenkin kaunis ja toimii jouhevasti.

Xperia Activessa on automaattisella tarkennuksella varustettu viiden megapikselin kamera. Kuten mainittua, kameran linssi lepää aika syvällä ulommaisen takalevyn sisällä, mutta tämä ei aiheuta hyvissä olosuhteissa kuviin minkäänlaista efektiä. Kameralla saa hyviä peruslaatuisia kuvia, mutta monella muulla saman pikselimäärän omaavalla laitteella saa parempiakin kuvia, joskin myös huonompia suorituksia on tullut nähtyä. Hämärämmissä olosuhteissa kuvaan tulee huomattavasti kohinaa ja tarkkuus kärsii. Tähän ei salamakaan auta suuremmissa tiloissa. Kameran aukolle luvataan arvoa f/2.6, mutta tuntuisi, että optiikka ja kuvakennon valoherkkyys eivät riitä kaikissa olosuhteissa.

Kamerassa on digitalinen zoom, joka venyy hurjiin sfääreihin. Valitettavasti vaan kuvan tarkkuus alkaa kärsimään nopeasti, samoin kohina lisääntyy hurjasti mitä pidemmälle zoomia täpäyttää. Tappiin asti zoomattuna kuvista saa ehkä selvää jotenkin, mutta niitä ei voi edes hyvällä tahdolla kutsua laadukkaiksi. Parhaimmillaan zoom on siis kuvan rajaamisen säätämistä varten. Muillakaan valmistajilla zoom ei ole kovin kummoinen verrattuna pokkareihin, mutta on mielenkiintoista että Xperia Activeen on nähty tarpeelliseksi laittaa näin rankka zoomaus, koska käytetty kameratekniikka ei kuitenkaan anna sitä myöden.

Valmistajan mukaan kamera kuvaa myös teräväpiirtoista kuvaa, 720p-tarkkuudella ja 30 ruutua sekunnissa. Videota kuvatessa edellä mainitut ominaisuudet hämärässä kuvatessa pätevät yhtä lailla, joskin videossa kohina ei haittaa aivan yhtä paljon. Videokuva on laadultaan sopivaa reissulla kuvaamiseen ja liike tallentuu soljuvan sujuvana. Video ei pätki ja toistuu myös laitteen omalla näytöllä jouhevasti.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=DNrUuvOKjPQ

Perinteisen kamerasovelluksen lisäksi Xperia Activessa on 3D Camera -niminen sovellus, joka ottaa nimensä mukaisesti 3D-kuvia. Tämä on mielenkiintoinen ominaisuus, koska laitteessa itsessään ei ole 3D-näyttöä. Kuvat otetaan hyvin samalla tavalla kuin panoraamakuvat, eli puhelimella pyyhkäistään kohteen editse kuvanlaukaisunappia pohjassa pitäen. Kamera tallentaa pyyhkäisyn ja sovellus parsii tästä kasaan 3D-kuvan.

3D-kamerasovellus käyttää samaa tekniikkaa kuvan ottamiseen kuin panoraamaohjelmakin, joskin lopputulos parsitaan hieman eri tavalla erilaisen lopputuloksen saamiseksi. Panoraama-ohjelmalla kamera ottaa kuvan niin, että kameran laukaisinta pidetään pohjassa ja laitteella pyyhkäistään tasaisella nopeudella maisemaa. Tämän jälkeen luuri tekee omia laskelmiaan ja tuottaa pyyhkäisyn aikana kuvatusta pätkästä yhtenäisen panoraamakuvan. Jostain syystä muutamalla kerralla kuva ei tullut ns. koko matkalta, vaan sovellus parsi panoraaman kasaan ilman viimeistä neljännestä.

Kun laitteen pienestä koosta on päässyt yli, on se tosiaan kohtuullisen miellyttävä kädessä. Puhelimen voi kokonsa puolesta sujauttaa vaikka farkkujen taskuun, ilman että se pullottaa siellä arveluttavasti tai että siitä olisi haittaa normaaliin liikkumiseen. Myös kestävyytensä ja naarmuuntumista kestävän näytön ansiosta sen voi sujauttaa taskuun kuin taskuun sen kummemmin miettimättä. Muutaman viikon kestäneen testijakson aikana puhelin kulki taskun pohjalla eikä näyttöön tuntunut tulevan kummoisempaakaan kulumaa. Yhtään suurempaa naarmua ei ilmestynyt, vaikka puhelin oli välillä kovassakin käytössä.

Puhelinta piti tietysti kokeilla vedessä, koska sille kestävyyttä luvattiin; lasiin upottaminen ei ollut homma eikä mikään, vettä ei juurikaan tihkunut edes ulomman takakannen väliin. Puhelin toimi myös mukavasti vietettyään tovin jäisessä vesilätäkössä, eikä tälläkään kertaa vettä ollut juurikaan tihkunut kansien väliin. Näyttö ei yllättäen alkanut hidastelemaan avantomaisen reissun jälkeen, joten puhelin oli ehdottomasti nakattava hankeen pidemmäksi toviksi. Vasta vietettyään pakkasessa toista tuntia, alkoi näyttö hieman hidastelemaan. Silti se toimi sulavammin kuin takin rintataskussa lyhyemmän ajan ulkona viihtyneet iPhone 4S, Sensation XL tai Motorola RAZR T910.

Kestävästä luonteestaan johtuen ei puhelimen joutuminen 1,5 vuotiaan ja 3,5 vuotiaan käsittelyyn hirvittänyt yhtä pajon kuin Aalto-maljakon kestävyyden omaavan iPhonen löytäminen jälkikasvun “käytöstä”. Puhelimen pieni koko myös haastoi muksut kokeilemaan vaihtelevia aktiviteetteja, kunnes mukavimmaksi harrastukseksi materialisoitui puhelimen viskaaminen portaita alas. Tämäkään harrastustoiminta ei jättänyt puhelimen kuoriin näkyviä vammoja ja sisälläkin kaikki tuntuu toimivan kuten pakettia avatessa.

Toinen kestävyyttä koetteleva testi, jonka jokaisen kestäväksi itseään kutsuvan puhelimen tulisi kestää, oli nouda-leikki. Puhelin siis otetaan tukevasti käteen, paiskataan mahdollisimman pitkälle ja oletetaan, että koira noutaa sen samalla innokkuudella kuin kepin tms. lelun. Kokonsa puolesta Xperia Active on mukava heittää ja se lentää myös yllättävän pitkälle. Valitettavasti testaajana toiminut dobermanni ei innostunut puhelimen noutamisesta kuin kerran, mutta tämänkin noudon Xperia Active kesti odotetulla tavalla. Valitettavasti toisella testikerralla testaaja ei innostunut noutamaan puhelinta ja viskaaja sai lähteä etsimään puhelinta hangesta itse. Tässä aktiviteetissa puhelimen kaiuttimen äänenvoimakkuutta osaa arvostaa, kun soittoääni on asetettu soimaan täysillä. Toisella puhelimella Xperia Activeen soittamalla se löytyi soimasta hangen uumenista eli jos hiihtolenkillä tai lumikengillä metsässä rellestäessä laite putoaa hankeen, kannattaa sinnikkäästi vain soitella, kyllä se sieltä löytyy.

Perinteisesti puhelimena Xperia Active toimii hyvin. Sen kanssa ei testin aikana ilmennyt ongelmia verkon ja kuuluvuuden suhteen. Puhelin on pieni, eli mikrofoni ajoittain nappaa puheeseen mukaan enemmän hälyääniä kuin toivoisi, mutta sekin muodostui ongelmaksi vasta kun meteli alkoi häiritä itse puhujaakin. Puhelimen kaiutin on välttävää tasoa, kuten niin monissa muissakin puhelimissa, eikä sillä oikein soittoääniä kummempaa musiikkia halua kuunnella. Korvalla puhelut kuuluivat riittävän hyvin, eikä ääni tuntunut purkkimaiselta tai tukkoiselta.

Mobiilien datayhteyksien kanssa ilmeni aluksi ongelmia, mutta niiden aiheuttaja ei koskaan selvinnyt. Kankean alun jälkeen niin mobiilidata kuin Wi-Fi toimivat ongelmitta. On hyvin mahdollista, että ongelmat liittyivät verkkoon tai sitten ne katosivat puhelimeen testin alussa tulleen päivityksen mukana.

Bluetoothin kautta yhteys handsfree-laitteisiin muodostui ongelmitta ja äänenlaatu oli myös tässä hyvää perustasoa. Xperia Active kykenee myös toistamaan bluetoothin kautta ääntä niin omalla musiikkisoittimellaan kuin muillakin sovellluksilla kuten TuneIn Radio, Deezer ja Spotify. Hienona yksityiskohtana laitteen omassa soittimessa oli mahdollisuus kuunnella suoraan soittimen listoilta hyvin kattavaa valikoimaa nettiradioita. Myös näiden äänen sai toistettua bluetoothin yli esimerkiksi auton soittimessa.

Suorituskyvyltään puhelin asettuu keskikastiin. Se ei loista millään tavalla, muttei Quadrantin ja Vellamon testien mukaan jää aivan hännillekään. Sony Ericsson on onnistunut muokkaamaan käyttöliittymän sellaiseksi, ettei puhelin takeltele normaalissa käytössä. Testin aikana ilmenneet takkuilut ja ongelmat olivat enemmänkin sovelluksista kuin itse laitteesta johtuvia. Useimmiten Facebook-sovellus aiheutti ongelmia, mutta kuten monet meistä tietävätkin, takkuaa kyseinen sovellus laitteella kuin laitteellakin. Positiivisena puolena voisi sanoa, että Xperia Active osoittaa tällaiselle suurien plattojen ystävällekin pienten laitteiden olevan parhaimmillaan toimivia kumppaneita.

Sony Ericssonin suoraa kilpailijaa on vaikea nimetä; toisaalta se voisi olla jokin IP67 sertifioitu puhelin, kuten esimerkiksi Samsung Galaxy Xcover, joka osuu suurin piirtein samaan hintaluokkaan, mutta miksei myös joku toinen pienellä näytöllä varustettu puhelin. Ns. kestäviä malleja on hiljattain alkanut virrata markkinoille ja alle 300 euron puhelimissa löytyy nykyään paljon valinnan varaa ja sieltä löytyy todella kovia kilpailijoita. Sony Ericsson Xperia Active varmasti houkuttelee ihmisiä jotka haluavat huolettoman ja pienen puhelimen, lisäksi he myös kokevat mukana tulevat aktiivisen ihmisen sovellukset hyödyllisiksi. Laitetta voisi myös suositella nuoremman käyttäjän monipuolisemmaksi puhelimeksi, koska se kestää huolettomampaakin menoa.