HTC Julkisti MWC-messuilla uuden lippulaivansa HTC One X:n. Tämä 1,5Ghz neliydin Tegra 3:lla varustettu uuden aallon HTC tuo mukanaan kasan uudistuksia, jotka käymme lävitse.

httpvh://youtu.be/GLsvvpoZX4g

Laitteen etupuolelta löytyvät 1280×720 resoluution 4,7-tuumainen SLCD2-näyttö, 1.3:n megapikselin etukamera ja Android 4.0:n mukaiset kapasitiiviset takaisin-, koti- ja moniajonäppäimet.

Puhelimen vasemmasta reunasta löytyy MikroUSB-liitin, joka kykenee MHL-adapterin avulla HDMI-ulossyöttöön ja oikealla reunalla majailee äänenvoimakkuuden säätopainike. Yläreunasta löytyvät 3,5mm kuulokeliitin ja Mikrosim-kelkka.

Laite käyttää MikroSim-korttia, joka on asetettava erilliseen kelkkaan ennen puhelimeen asettamista. Kelkan avaamista varten puhelimen mukana toimitetaan HTC:n logolla varustettu avain, mutta kelkka aukeaa tietenkin myös aivan tavallisella nuppineulalla.

Laitteen takakannesta löytyvät kontaktipisteet telakkaa varten, Led-salama ja 8:n megapikselin taustavalaistu kamera (F2.0). Laite tukee tietenkin nykytrendin mukaisesti myös NFC:tä. HTC on napannut ikävästi nykytrendejä eräältä hedelmä-firmalta ja täten One X:ään ei ole mahdollista vaihtaa akkua tai lisätä muistia SD-korteilla.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=N5alFmnhXY4

Ensimmäinen kuultava uudistus on HTC:n äänilogon muuttuminen ja vanha käynnistysääni on mennyttä kalua, nyt tilalla on paljon hienovaraisempi ja lyhyempi ääni. Tämä on itse asiassa miellyttävä muutos sillä nyt uudelleenkäynnistyksestä ei kärsi koko toimisto.

Vaikka uusi Sense 4.0 on miltei kokonaan tehty alusta asti uudestaan, ei aivan koko pyörää ole keksitty uudestaan. Puhelin tervehtiikin ensimmäisenä Sense 3.0:ta tutulla lukkoruudulla, josta neljän yleisimmän ohjelman käynnistäminen onnistuu nopeasti.  Kuten edeltäjässään, Sense 4.0:n on ruudulle saatavilla myös käyttökelpoista informaatiota ilmoitusten, sään yms. muodossa.

Kotiruutu on myös kokenut remontin ja vanhan sensen alareunan kaareva palkki on kadonnut. Tilalle on tullut ”puhtaan” androidin tapainen alue, jonka neljä pikakuvaketta on mahdollista vaihtaa haluamikseen ja näiden keskeltä löytyy näppäin sovellusvalikkoa varten. Myös HTC:n sensen ikoninen ”flip-clock” on saanut graafisen kevennyksen.

HTC:n widgetit kuten ”flip-clock”-kello ovat kaikki saaneet samanlaisen ”kevennetyt” käsittelyn ja näyttävät nyt huomattavasti enemmän Android 4.0 ulkoasun mukaisilta. Kevennys on sikäli hieman väärä sana, että widgetit ovat jälleen piirretty uudestaan käyttämään näytön koko täyttä resoluutiota. Oikea termi on oikeastaan suoraviivaistettu, sillä pikseleitä on kuitenkin enemmän kuin vanhojen versioiden widgeteissä. Puhelin ei kuitenkaan nyi tai jumita, sillä Tegra3 jaksaa pyörittää ruutua ongelmitta.

Sense 4.0:n ilmoitusalue on kuitenkin kärsinyt ja tällä ollut pika-asetusalue on poistunut ja tilalle on tullut vain pikanäppäin, joka vie Android 4.0:n asetuksiin.

Myös työpöytien selaaminen on kärsinyt kolauksen ja Sense 3.0:n työpöytäkaruselli on poistunut, joten työpöydät vierivät Sense 2.x:n tavoin kolme pykälää suuntaansa kotiruudulta, joka on keskellä. Työpöytiä on 7 ja näiden määrää ei voi lisätä, mutta turhat työpöydät on mahdollista poistaa. HTC Sensen paneelinäkymä kuitenkin on edelleen olemassa ja tämän avulla työpöytien välillä liikkuminen onnistuu ongelmitta.

HTC on parantanut kuitenkin omalla Sense-mäisellä tyylillä Androidin moniajovalikkoa, ja moniajopainikkeesta aukeaa isokokoinen paneelinäkymä jossa aukiolevia ohjelmia on helppo selata ja sulkea pyyhkäisemällä paneeli joko ylös tai alas. Efekti on paitsi näyttävä myös miellyttävä käyttää, sillä ohjelmien ruutukuvia ei tarvitse tihrustaa postimerkistä.

Ohjelmistovaikko on saanut myös remonttivasarasta ja vanhojen alareunasta löytyvän vanhojen kategorialuokkien (kaikki, toistuva ja lataukset) lisäksi yläreunasta löytyvät etsi-toiminto ohjelmien pikaiseen etsimiseen, play-kaupalle ja valikkotoiminnolle, sillä puhelimessa ei ole android 2.3:n puhelinten tavoin menu-näppäintä.

Josta tuleekin aasinsilta Android 4.0:aan liittyvään asia, jota allekirjoittanut ei voi ymmärtää. Menu-näppäimen siirtäminen sovelluskohtaisesti oikeaan yläkulmaan on varsinkin näissä pidemmissä puhelimissa hyvin epäergonominen ratkaisu. Muutoksesta kärsivät varsinkin pienikätiset, puhumattakaan vasenkätiset joille näppäimeen osuminen yhdellä kädellä on käytännössä järkevästi mahdotonta. Tämä ei ole suinkaan HTC:n vika vaan Googlen Andy Rubinin tiimin design-älynväläyksiä, niitä harvoja joille ei allekirjoittaneelta löydy aivan suunnattomasti ymmärrystä.

Ohjelmistopuolella mukana tulevat 7Digitalin musiikkikauppa, Dropbox, FM-radio, Adobe Flash, FriendStream, Facebook, Twitter, Laskin, Muistiinpanotyökalu, Musiikkisoitin, Osakekurssityökalu, PDF-lukuohjelma, Etukameraa käyttävä pelisovellus, Polaris Officen täysversio, Taskulamppu, Sää, SoundHound biisintunnistussovellus, Teeter-peli, Tehtävät ToDo-lista, Tune-In nettiradiosovellus, Sanelin, HTC Hub teema ja soittoäänikirjasto ja Kalenteri. Näiden lisäksi tulevat mukana tietenkin Googlen vakiot eli Gmail, Sähköposti, Google+, Latitude,  Talk, Uutiset, Youtube, Selain ja Maps.

Puhelimen musiikkisoitin tukee Beats Audio -äänenparannusteknologiaa, mutta tällä kertaa kyseessä on puhdas mainoskikka, sillä Beats-toiminto on mahdollista kytkeä päälle millä vain kuulokkeilla. Laitteen mukana ei myöskään toimiteta vanhoihin HTC:n puhelimiin lisäarvoa tuoneita iBeats-kuulokkeita, vaan tyytyminen on niihin alkuaikojen HTC:den halpahallin halvimpia kuulokkeita emuloiviin nappeihin, jotka päätyvät jokaisella varmasti vaihtoon.

HTC tarjoaa puhelimen mukana Dropboxia varten 25gigatavua ilmaista tilaa, jonka saa käyttöönsä suorittamalla Dropboxin käyttöönoton sekä puhelimessa että tietokoneella, tila tulee tämän jälkeen käyttöön parin päivän sisään.

Pienenä yllätyksenä puhelin tukee myös Microsoftin kilpailevaa SkyDrive-palvelua. Tämä on myös ensimmäinen kerta kun sovellus nähdään integroituna Android-laitteeseen.

HTC on paketoinut mukaan myös ilmaisen HTC Locations Navigointisovelluksen ja 30 päivän testin tämän ääniopastetulle premium-painokselle.

Locationsin tueksi mukana tulee Auto-paneeli, mutta pienenä suunnitteluvirheenä autopaneelitilassa ei ole mahdollista ainakaan testaamallamme ohjelmistoversiolla syöttää osoitetta johon navigoidaan. Navigoinnin voi kuitenkin käynnistää todella kankeasti autopaneelin kontakti-sovelluksen kautta, mikäli kontaktitietoihin on tallennettu osoite. Autopaneelista löytyvät myös pikakuvakkeet Tune-In nettiradio sovellukseen ja musiikkisoittimeen.

Paljon pelaavia innostanee tietenkin laitteen Tegra3-suoritin ja tämän kautta mahdollistuvat Tegra2 ja Tegra3 -pelit ja näiden parannettu grafiikka. Silmäkarkki on mahdollista myös siirtää isolle näytölle HTC:n langattomasti lisävarusteena myytävän MediaLink HD:n tai langallisesti MHL-adapterin kautta. Puhelin kuitenkin kuumeni Shadowgunia pelatessa epämiellyttävän kuumaksi, joten pitkät pelisessiot saattavat jäädä haaveeksi. 

Suurimman remontin on kuitenkin kokenut HTC:n kamerasovellus. Kamerasovelluksesta on poistettu kameratilan valitsin (video, still-kuva) ja nyt ruudulta löytyvät kaksi eri painiketta, toinen still-kuvan ottoon ja toinen videon kuvaamiseen. Kameralla on mahdollista myös ottaa still-kuvia videokuvauksen ollessa käynnissä joka on varmasti monille tervetullut lisäys. HTC on myös nopeuttanut kameraa samalle tasolle kuin Galaxy Nexuksessa, sillä erolla, että toisin kuin Nexuksessa, on One X:ssä 8mpix kamera.

Kamera on aivan uskomattoman nopea ja uskomattomammaksi asian tekee vielä se että kamera kuvaa kuvat RAW-formaatissa. Kamera siis fokusoi, kuvaa kuvan, pakkaa sen raw-formaatista jpg:ksi alle 0.7:ssä sekunnissa. Tämä on varsin vakuuttavaa käytettäessä kameran burst-kuvausta, jossa kameran kuvausnappia pohjassa pitämällä kamera kuvaa niin pitkään, kunnes sormi irroitetaan ja tämä jälkeen kamera tarjoaa mahdollisuuden valita onnistuneet otokset sarjasta.  Valitettavasti RAW-otoksia kamerasta ei saa irti, mutta en ihmettelisi, mikäli play-kauppaan päätyisi sovellus, joka pystyy tallentamaan näitäkin.

Kamerassa on mukana myös mukava kasa erinäköisiä filttereitä perspektiivin vääristämisestä seepiaan, joten jokaiselle löytynee varmasti oma ”Jipponsa”.

Yleisimpien kuvaustilojen lisäksi kamera tukee aitoa HDR-kuvausta, jossa kamera ottaa kolme kuvaa peräkkäin eri valotusarvoilla ja tekee näistä koosteen.

Myös muiden valmistajien laitteista tuttu löytynyt pyyhkäisypanorama-toiminto, jossa puhelinta liikutetaan vaakatasossa kunnes haluttu panoraama on kasassa on päätynyt One X:ään.

httpvh://youtu.be/XTYBDsATrrs

Kamera kuvaa tietenkin trendikkäästi 1080p fullhd -videota, josta esimerkki ylhäällä.

httpv://youtu.be/Kx_pQ5PiMwA

One X osaa myös hidastusvideot, joilla omien Discoveryn Timewarp tv-ohjelmasta tunnettujen aikavääristymien tekeminen on mahdollista. Nämä kuitenkin tiputtavat kameran resoluution VGA-tasoiseksi ja vaativat todella paljon valoa.

Kameran kuvanlaatu on erinomainen ja ehkä yksi parhaista mitä olen nähnyt Android-laitteissa. Valitettavasti joidenkin otoksien kohdalla tapahtuu  HTC:n kameroiden historiasta tuttu värien toisto-ongelma, joka aiheuttaa kuvaan harmaan “harson”  ja saa värit nättämään kulahtaneilta. Mutta toisin kuin vanhoissa puhelimissa, jossa tämä värien kulahtaminen oli enemmän sääntö, on se HTC One X:ssä onneksi poikkeus, jonka helposti korjaa kuvaamalla kohteen uudestaan tai  vaihtamalla automaatilta manuaalisäädöille.

Nopeustesteissä One X pärjäsi odototusten mukaan erinomaisesti ja tulokset olivat vastaavat:

Vellamo: 1655
Rightware ES 2.0 Taiji: 18,32
Quadrant 2.0: 4926

HTC One X tarjoaa tällä hetkellä parhaat palat päältä yhteen niputettuna ja vaikka kaikki sense 4.0:n uudistukset eivät ole olleet aivan onnistuneita on kokonaisuus äärimmäisen onnistunut. Laite tarjoaa varsinkin kameransa osalta aivan uudenlaisen kokemuksen ja uusia asioita mitä allekirjoittanut ei ole tottunut näkemään kuin kalliimmissa pokkareissa. Laite tarjoaa myös kiitettävästi pelitehoa ja kiitos Nvidian satsauksen Tegra3:een tulevat laitteelle iso osa AAA-luokan uutuspeleistä ensimmäisenä. Mikäli kuluttajat löytävät One X:n on HTC:lla hyvä paikka saada mentettyä momenttiaan takaisin.