Saimme hieman pidemmän testihetken tulevien Galaxy Tab 2 -laitteiden kanssa, ja käymmekin läpi laitteiden uudet ominaisuudet ja ensitunnelmat. Nopeustestejä emme valitettavasti vielä voineet ajaa sillä laitteiden ohjelmistot eivät vielä olleet lopulliset. Huomattavaa on myös että kaikki ominaisuudet eivät ole vielä näissä esiversioissa lopullisia joten tulemme tekemään tarkemman luotauksen lopullisilla laitteilla.

Päälisin puolin Tab 2:t näyttävät alkuperäisiltä 10.1:ltä ja 7.0 Plussalta, mutta eroja kuitenkin on;  Tab 2 10.1:n näkyvin muutos on kaiuttimien siirtyminen näytön viereen samalla tavalla kuin alkuperäisessä 10.1N-versiossa, jolla kierrettiin erään hedelmäyhtiön oikeustoimien aiheuttamat myyntiestot. Näyttäisi siis siltä, että Samsung on päättänyt pelata tämän tablettikierroksen turvallisesti.

Oikeustoimien välttämisen lisäksi ovat kaiuttimet nyt paremmin kuin aikaisemmassa versiossa varsinkin elokuvien katsomista ajatellen. Valitettavasti muutokset eivät pääty tähän, vaan laitteen salama on myös poistunut ja paksuutta on tullut sen vertaa lisää, että laite ei mahdu alkuperäisen Tabin multimedia- tai näppäimistö telakkaan, joten päivitystä miettivien kannattaa odottaa Galaxy Note 10.1:tä joka on paksuudeltaan miltei samaa luokkaa.

Samsung on kuitenkin tuomassa vihdoin yleismallista multimediatelakkaa markkinoille, joka on suunniteltu niin, että se toimii kaikissa tabeissa. Telakasta poistuu täysin kehto-osa ja dock-liitin taipuu sen mukaan mikä tabi on telakassa kiinni.

Samsung on päättänyt lisätä laitteeseen mikroSD-korttipaikan, jolla sisäistä muistia on mahdollista laajentaa huomattavasti. Muutoin laite on ulkoisesti samanlainen kuin edeltäjänsä, joten tabia käyttäneet ovat kuin kotonaan, sillä painikkeet ja telakkaliitin ovat täsmälleen samassa paikassa kuin edeltäjässä. Hyvänä puolena todettakoon myös se, että Samsung ei ole tehnyt kiitosta saaneelle 1280×800-resoluution PLS TFT -näytölle muutoksia ja kuva näyttää vähintään yhtä hyvältä kuin edeltäjässään. Tab 2.0:n järjestelmäpiiri on vaihtunut Samsugin omaan tuplaydin Exynos-malliin, joka samasta kellotaajuudesta huolimatta on esiohjelmistolla GPU:n puolesta noin tuplasti nopeampi ja CPU n. 1,5 kertaa nopeampi kuin alkuperäisen 10.1:n alitehoinen Tegra 2 -suoritin. Laite suoriutui 1080p-videosta DTS-äänillä DicePlayer -sovellusta käyttäen kiitettävästi, joka kertoo jo huomattavasti tehonlisäyksestä. Myös vakiosoitin kykenee MKV-tiedostojen toistoon. Laitteen suositushinnaksi kerrotaan 469 € (Wi-Fi) ja 579 € (3G).

Tab 2 7.0 on samantapainen hiilikopio 7.0 Plussasta; laitteessa on kuitenkin vaihdettu Exynos-järjestelmäpiiri hitaampaan 1 GHz Exynos:iin plussan 1.2 GHz:n tilalle. Kuten 10.1:ssä, on tästäkin laitteesta kadonnut salama, ja paksuutta on tullut aavistuksen lisää, mutta muita ulkoisia eroja ei juurikaan ole alkuperäiseen 7.0 Plussaan ja kakkosversio säilyttää ulkoiset ominaisuudet plussasta mikroSD-korttipaikkaa ja alareunan kaiuttimia myöten. Laitteessa on sama 1024×600-resoluutio kuin 7.0 Plussassa. Tämä näkyy tietenkin hinnassa ja Tab 2 7.0 siirtyykin Samsungin tablettihinnaston alkupäähän alustavilla 349€ (Wi-Fi) ja 429€ (3G) suositushinnoillaan.

Molempia laitteita voi käyttää myös puheluiden soittamiseen; 7.0:sta löytyy kuuloke, jonka avulla sillä voi soittaa ”tavallisia”-puheluita, mutta laite on todella epäergonominen tällaiseen ja jopa allekirjoittaneen kilometrisormilla oli ongelmia saada laitteesta kunnon otetta.

Kuvassa Galaxy Tab 2 7.0 puhelinkäytössä

Tämän lisäksi laitteella onnistuu kaiutinpuhelut ja tietenkin handsfree-setillä soittaminen. 10.1 ei tarjoa kuin kaiutinpuhelut ja handsfreen, mutta en uskoisi, että kukaan haluaa pitää 10” tablettia korvalla.

Kamerapuolelta molemmista laitteista löytyy 3 megapikselin pääkamera 720p-tasoisella videokuvauksella ja VGA-tasoinen etukamera. Alla laitteilla otetut esimerkkivideot:

Galaxy Tab 2 10.1

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gQW39vlyYKU

Galaxy Tab 2 7.0

httpvh://www.youtube.com/watch?v=s9jOfnwEvJI

Esiasennetun ohjelmiston kannalta laitteet ovat käytännössä identtiset; molemmat ajavat Android 4.0.3-versiota ja Touchwizin uusinta vedosta, joka tuntuu olevan graafisesti kohennettu malli meiltä kehuja saaneesta Tab 7.7:ssä olevasta tummanharmaasta painoksesta. Uusimman Touchwizin yleisväri on puhdas musta ja yleisfontti on suoraviivaistunut kiitos Googlen Roboto-fontin. Valitettavasti ainakaan tällä hetkellä laitteissa olevassa ohjelmiston esiversiosta ei löytynyt FaceUnlock-toimintoa.

Esiasennettuna ohjelmistoina mukana tulevat Googlen ohjelmien (Play-kauppa, Maps, Youtube, Gmail, Haku, Talk, Galleria) lisäksi, mukana tulevat Herätyskello, AllShare-DLNA-asiakasohjelmisto, Laskin, Kamera, Samsungin ChatOn-pikaviestin, Yhteystietokortisto, Game Hub -pelikauppa, Selain, Musiikkisoitin, Tiedostonhallintaohjelma, Puhelin, Valokuvaeditori, Polaris Officen täysversio, Pulse RSS-lukuohjelma, Readers Hub E-kirja- ja E-lehtikauppa, Kalenteri, Samsung Apps -ohjelmakauppa, Tehtävänhallinta, Videosoitin, Maailmankello ja meiltä monta kertaa kiitosta saanut Videoeditori.

Näiden lisäksi mukana tulee S Suggest -ohjelmasuositustyökalu, jolla on mahdollista jakaa muille Samsungin laitteita käyttäville kavereilleen Facebook-tunnuksia käyttäen ohjelmasuosituksia, ohjelma näyttää tietenkin myös Samsungin suosituksia.

Mukana tulee myös Galaxy Notesta tuttu S Memo, jolla on mahdollista piirrellä ja tehdä muistiinpanoja joko sormella tai erikseen hankittavalla kapasitiivisella styluksella. S Penillä tökittäessä ruutu ei reagoi, sillä laitteessa ei ole Notessa ja tulevassa Note 10.1:ssa olevaa Wacomin tekniikkaa.

Samsung on parantanut myös käyttölittymää, nyt puhelimista tutut paneelinäkymät ovat saatavilla myös ohjelma- ja widgettivalikossa.

Paneelinäkymä on tullut myös työpöydälle ja mahdollistaa nyt työpöytien lisäämisen ja poistamisen oman mielen mukaan. Tämä on tervetullut parannus edeltäjiin verrattuna.

Samsung on siirtänyt kaikki virtanäppäimen takaa löytyvät toiminnot lentokonetilaa myöten kellon asetusvalikkoon, joten virtanäppäin toimii vain ja ainoastaan näytön sammuttamiseen ja virran kytkemiseen.

Käytössä on myös Tab 7.7:stä tuttu muokattava Mini apps -alue, joka mahdollistaa ohjelmien uudelleen järjestelyn ja niiden ohjelmien pitämisen Mini apps -alueella joille on eniten käyttöä.

Suurin ero edeltäjiin verrattuna tulee kuitenkin Android 4.0.3:n ansiosta, joka ei kärsi lainkaan edeltäjistä tutusta nykimisongelmasta ja tämä jo esiversiossa, joten voimme vain innolla odottaa finaalia ohjelmistoversiota.

Yksi ikävähkö puute oli alkuperäisestä 10.1:tä löytyneen Wlan N 5 GHz -verkkojen tuen puute, mutta tämä voi olla vain vielä beta-vaiheessa olevan ohjelmiston syytä, sillä käsittääksemme laiteen pitäisi tukea tätä. Otamme tämän tietenkin tarkkaan syyniin, kun saamme laitteet lopulliseen testiin.

Ensimmäiselle Tab 7:lle seuraajaa etsivälle ovat molemmat laitteet varteenotettava vaihtoehto, jota kannattaa odottaa, mutta esimerkiksi nykyisen 10.1:n omistajan kannattaa odottaa Note 10.1:tä tai huhuttua Samsungin korkean resoluution tablettia. Nopeamman prosessorin vaihtokauppana tulee lisää paksuutta ja kadonneita ominaisuuksia. 7.0 tuo Samsungin tabit myös keskihintaiseen luokkaan, joten tämä laite on erinomainen vaihtoehto niille, jotka ovat etsimässä ensimmäistä Android-tablettiaan ja haluavat sen mielelään korvaavan myös puhelimen, mutta eivät ole valmiita maksamaan Tab 7.7:n tehokkaammasta prosessorista ja huippunäytöstä niitä vastaavaa premium-hintaa.

Tulemme tietenkin ottamaan laitteet heti arvosteluun, kunhan finaalit pohjoismaiden myyntipainokset saapuvat käsiimme.