Motorola RAZR -nimellä on jo pitkä historia ja sarjan laitteet ovat olleet Motorolan huippumalleja ensimmäisestä nimeä kantavasta laitteesta asti. Ensimmäinen RAZR oli aikoinaan läppäpuhelimien ehdotonta kermaa niin ominaisuuksiltaan kuin muotoilultaan. Motorola on pitänyt muotoilullisesti kiinni samasta tyylistä kaikkien RAZR -laitteiden kohdalla. Myös tableteissa XOOM ja sen seuraaja XOOM2 ovat selvästi samalta piirtopöydältä kuin RAZR.

Motorola RAZR T910 on varustettu suurella 4,3” SuperAMOLED-näytöllä, joka piirtää kuvan qHD (960 x 540) tarkkuudella. Motorolan mukaan näytön pikselitiheys asettuu kunnioitettavalle 256ppi tasolle.  Näyttö on kirkas ja toistaa värit tarkasti ja miellyttävästi. Näyttö on tarkkuutensa ja kirkkautensa ansiosta miellyttävä käyttää, eikä näytön kirkkaus missään vaiheessa haalista mustaa harmaaksi. Tietysti hämärämmässä näytöltä vaikkapa videoita katsoessa on hyvä säätää manuaalisesti näytön kirkkautta. Vaikka automaattinen kurkkauden säätö toimii yleisesti ottaen hyvin, löytää videoita varten optimaalisimman asetuksen vasta ns. käsisäädöllä. Kontrasti on kaikissa olosuhteissa miellyttävä.

Näyttöä kehystää kiiltävään rungon kehykseen istutettu Gorilla-lasinen etulevy, johon on näytön alareunaan istutettu Androidille ominaiset hipaisunäppäimet: menu, koti, takaisin ja haku. Puhelimen ollessa lukittuna ei näppäimiä erota kuin tarkkaan katsoen, puhelimen ollessa käytössä valaistaan näppäinten kuviot lasin takaa. Lasin yläreunassa on etulevyn kamera ja etäisyys- sekä valaistussensorit. Ylhäällä keskellä on kuulokkeen aukko, joka on reunustettu kiiltävällä, harjatulla metalli listalla jossa lukee Motorola.

Puhelimen takalevy on Kevlaria, jossa on pintakuviona kevlarmaton “kuteet” ja Motorolan nuolilogo. Puhelin on muuten hyvin ohut, mutta kotelon yläreunassa takana on pullistuma. Tässä pullistumassa on puhelimen 8 megapikseliin takakameran linssi, salama ja kaiutin. Kyseessä ei ole mikään suuri mollukka, vaikka puhelimen paksuus lähes kaksinkertaistuu yläreunassa. Kaikesta huolimatta puhelin tuntuu aluksi yläpainoiselta, vaikka se todellisuudessa on hyvin tasapainoinen.

Koteloa ei saa avattua, eli puhelimessa on kiinteä 1780mAh akku ja SIM-kortti sujautetaan laitteen vasemmassa kyljessä olevan luukun alle. Saman luukun alta löytyy myös SD-korttipaikka. Huomioitavaa on, että laite syö sisäänsä vain microSIM -korttia, eli oma perinteinen SIM kannattaa käydä vaihtamassa pienempään operaattorilla. Oikeassa kyljessä sijaitsee laitteen virtanappi ja äänenvoimakkuuden säätimet. Alareunasta ei löydy mitään, vaan laitteen yläreunasta löytyvät niin kuulokeliitäntä, usb-liitäntä kuin micro-hdmi -liitäntäkin.

Puhelin tuntuu kädessä mukavan jämäkältä, joskin hieman painavammalta kuin muutamat kilpailevat mallit. Missään nimessä se ei kuitenkaan ole epämiellyttävän painava, vaan paino enemmänkin antaa kuvan tukevasta ja kestävästä laitteesta. Runko tosin on hieman suurempi kuin tämän kokoisella näytöllä varustetulta puhelimelta odottaisi, näytön sivuille jää noin kolmen millin levyiset “surureunat”.

Puhelimen mukana pakkauksessa tulee laturi, usb-kaapeli ja kuuloke-headset. Kuulokkeet ovat ns. in-ear mallit, eli kaikki eivät välttämättä näistä pidä. Kuulokkeet ovat äänenlaadultaan kohtuulliset, paremmat kuin monet perinteiset korvanapit, mutta häviävät selvästi monille erikseen ostettaville vastaavanlaisille kuulokkeille sekä esimerkiksi HTC Sensation XE:n mukana tuleville BeatsAudion kuulokkeille. Tästä huolimatta ne ovat keskitasoa paremmat kuulokkeet.

Käyttöliittymä on Motorolan Androidin päälle kustomoima. Se on mukavan selkeä ja helposti tunnistettavissa Motorolaksi, eli pelkkää käyttöliittymää katsellesssa ei sitä voi sekoittaa HTC:n Senseen tai Samsungin TouchWiziin. Tyyliltään Motorolan valitsema tie on lähempänä TouchWiziä: kuvakkeet ovat vähäeleisiä ja selkeitä, Sensestä tuttu silmäkarkkia on huomattavasti vähemmän ripoteltu paketin päälle.

Lukitusnäkymässä keskeltä löytyy valinta jolla puhelimen voi nopeasti vaihtaa äänettömälle tai äänet takaisin päälle. Tämä on ominaisuus jota jäin kaipaamaan RAZR:in jälkeen muissa puhelimissa. Vaikkei ole suuri vaiva avata lukitusta ja sen jälkeen valita äänettömälle, oli Motorolan ratkaisu huomattavasti miellyttävämpi. Asiaa ei tarvinnut ajatella, sen vain teki nopeasti. Lukitusnäytössä liuuttamalla vasemmalta oikealle aukeaa lukitus ja pääsee kotinäkymään tai vaihtoehtoisesti toiseen suuntaan pyyhkäisemällä pääsee suoraan kameraan.

Lukitusnäyttöä ei voi muuten kustomoida, eli esimerkiksi HTC Sensen monikäyttöisyyden tasolle ei aivan päästä. Silti tämä ei monille tuota ongelmia, koska useimmat käyttäjät kuitenkin tuntuvat harvoin käyttävän muuta kuin lukituksen avaamista suoraan lukitusnäytöstä.

Kotinäkymä sisältää yhteensä viisi paneelia, joita voi rullata sivulta toiselle. Keskimmäinen näkymä on ns. kotinäkymä, johon pääsee takaisin muista näkymistä täppäämällä kotipainiketta. Keskimmäisessä paneelissa täpätessä kotipainiketta zoomaa käyttöliittymä ulos ja näyttää kaikki paneelit rivissä. Tästä näkymästä näkee helposti mitä kuvakkeita ja widgettejä missäkin paneelissa on ja paneelia täppäämällä pääsee sinne nopeasti.

Kotinäkymän ja paneelien kustomointi toimii kuten missä tahansa muussakin Android-puhelimessa. Käyttäjä voi lisätä widgettejä ja sovelluksen pikakäynnistyskuvakkeita näyttöihin suhteellisen vapaasti. Widgettien kokoa voi muuttaa, riippuen widgetistä ja sen asetuksista. Motorolan omat widgetit ovat simppeleitä ja selkeitä, ehkä jopa liian yksinkertaistettuja jonkun makuun. Ne kuitenkin ovat selkeitä ja näyttävät informaation helposti ymmärrettävässä muodossa.

Kotinäytössä paneelien alareunaan jää yksi valikko joka pysyy kaikilla paneeleilla samanlaisena. Oeltuksena Motorola on sinne valinnut pikanäppäimet puhelimeen, tekstiviesteihin, kameraan ja sovelluksiin.

Sovellukset -valikko antaa kaikki sovellukset sivusuunnassa selattavilla sivuilla. Motorola on lisäksi antanut mahdollisuuden kerätä sovelluksia omiin erillisiin valikoihin tai kansioihin, miten asian haluaa ilmaista, ryhmittelyn mukaan. Esimerkiksi kuvasovellukset tai sosiaalisen median palvelut voi koota yhden ryhmittelyn alle.

Ruudun yläreunasta saa vetäistyä esiin Androidista tutun ilmoitusvalikon. Tämän voi tyhjentää joko yksitellen tai kaikki ilmoitukset kerrallaan. Valikosta ei löydy mitään muuta kuin ilmoitukset ja tältä osin sen käyttökelpoisuus ei ole ehkä sillä tasolla kuin se voisi olla. Toisaalta kun se selkeästi tekee vain yhtä asiaa, ei ole pelkoa että toiminnallisuuksien määrä heikentää käytettävyyttä.

Puhelimessa on yksi ominaisuus, jota ei huomaa heti alussa. RAZR tarjoa käyttäjälle käytön edetessä erilaisia älykkäitä toimintoja ja ohjelmia. Tämä tarkoittaa sitä, että laite kuulostelee käyttötapoja ja sijainteja, ehdottaen esimerkiksi yöllistä virransäästöprofiilia tai vaikkapa “kotona” ja “töissä” profiileja. Useimmiten virransäästöön liittyvät profiilit ovat hyvin valmiiksi reilassa, mutta muita täytyy usein hieman säätä. Tästä huolimatta vaiva ei ole mielestäni suuri suhteessa hyötyyn. Puhelin esimerkiksi tunnistaa automaattisesti autossa olemisen ja yhdistää siten automaattisesti bluetoothin handsfeehen, kotona illalla laittaa klo 20:00 puhelimen automaattisesti äänettömälle ja harventaa sovellusten tietojen päivitystiheyttä, että muksut saavat rauhassa mennä nukkumaan ilman että soittoääni rikkoo iltasatuhetken.

Käyttäjä voi myös rakentaa itse näitä profiileita tyhjästä tai esirakennetuista rungoista. Toiminnon laukaisijoina ja ominaisuuksina voi valita mitä tahansa laturiin tai tietokoneeseen liitämisestä aina sijaintiin, kellonaikaan jne. liittyen. Toiminnot voivat olla äänenvoimakkuuden, toiseen laitteeseen yhdistämisen tai vaikkapa virransäästöön liittyvien juttujen käynnistelemistä ja sammuttamista. Nämä älykkäät toiminnot ovat ehkä se suurin asia mitä RAZR:issä tulee ikävä kun siirtyy takaisin toisiin puhelimiin. Ne helpottavat elämää sen verran, että ehdin yhtenä iltana närkästyä rikkinäiseen puhelimeen kun tekstiviestin ja twitterin äänet puskivat päälle. …vain huomatakseni ettei siinä kyseisessä puhelimessa ollut tätä ominaisuutta ja äänet piti laittaa pois manuaalisesti.

Motorolan tehtävienhallinnassa on perinteisen käytössäolevien sovellusten näytön ja sulkemismahdollisuuden lisäksi lista, jolle voi kerätä automaattisesti lopetettavia sovelluksia. Tällä listalla olevat sovellusket lopetetaan, kun ne ovat olleet käyttämättöminä taustalla tietyn ajan. Tämä parantaa akkukestoa ja puhelimen suorituskykyä kun turhat sovellukset lopetetaan taustalta. Oletuksena sovellukset lopetetaan kaksi minuuttia sen jälkeen kun näyttö on lukittu.

Puhelimessa on myös ns. taskuntunnistus, eli jos luurin sujauttaa taskuun suoraan kädestä lukitsematta näyttöä, lukittuu näyttö automaattisesti. Laite tekee tunnistuksen valaistussensorin ja liikkeentunnistimen perusteella.

Motorola on koonnut viestikeskukseen yhteen yleiseen inboksiin kaikki laitteeseen liitetyt palvelut. Täältä käyttäjä näkee aikajärjestyksessä kaikki tekstiviestit, sähköpostit ja Facebook- sekä Twitter-viestit. Tämän näkymän lisäksi käyttäjä voi katsella saapuneista viestejään palvelukohtaisesti, sen omasta listasta. Tämän lisäksi on mahdollista jättää sosiaalisen median viestit kokonaan pois yhdistetystä laatikosta, jos ne tuntuvat häiritsevän muuta, tärkeämpää viestivirtaa.

Motorola antaa käyttäjälle mahdollisuuden valitä näppäimistön kolmesta eri vaihtoehdosta: perinteinen numeronäppäimistö, qwerty-näppäimistö tai Swype -pyyhkäisynäppäimistö. Näistä viimeisin jakaa vahvasti mielipiteitä ja itse en ole sille koskaan oikein lämmennyt. Ensimmäinen taas on lähinnä helpottamassa näppäimellisestä vanhuksesta oikeiden puhelimien maailmaan siityviä, koska pystyasennossakin olevalla puhelimella on mahdollista kirjoittaa riittävän mukavasti qwertyllisenä.

Galleria

Motorola on panostanut myös Galleria-sovellukseen. My Galleryn avatessa saa näkymään ensimmäisenä kuvasyötettä sosiaalisista verkostoista, eli Facebookin viimeisimmät kuvat kavereilta. Päävalikosta voi valita omat kuvat, ystävät, verkkokuvat tai MOTOCAST. Kameran kuvat ovat tietenkin kameralla näpättyjä, mutta Online valinnalla pääsee katsomaan kaikkia omia kuviaan liitetyistä verkkopalveluista. Näitä ovat esimerkiksi Facebook ja Picasa, jälkimmäinen sisältäen myös kaikki kuvasi Bloggerista ja Google+ -palvelusta. Lisäksi mahdollista on lisätä Flickr ja Photobucket palvelut listalle. MOTOCAST valinnalla pääsee katsomaan tietokoneen sovelluksella määritettyjä kuvakansiota ja tarvittaessa myös kopioimaan kuvia puhelimelle.

Galleriassa kuvaa katseltaessa sen voi jakaa helposti eteenpäin eri sovelluksille, eri palveluihin ja vaikkapa tekstiviestillä tai sähköpostilla. Jakaminen tapahtuu siis sen Androidin oman jakolistan puitteissa. Lisäksi valittavana on nappi jolla voi suoraan ladata kuvan valmiiksi määrittelemäänsä palveluun. Kuvia voi myös muokata ja käytössä ovat Androidille ominaiset rajaaminen, kääntäminen, kirkkauden ja kontrastin säätö sekä erilaisten efektien lisääminen. Tämän lisäksi laitteelle voi luoda omia kansioita tai gallerioita, joihin kuvat voi lisätä.

Musiikki

Musiikkisoitin aukeaa vastaavanlaiseen kotinäkymään kuin galleriakin. Tässä näkyy ensimmäisenä lista siitä, mitä kaverit ovat viimeaikoina kuunnelleet, jos käyttäjä on kirjautunut puhelimessa sisään Last.fm paveluun. Soittimen kautta voi kuunnella puhelimelle ladattua musiikkia, internet-radioita ja podcasteja, etsiä podcasteja ja internet-radioita sekä kuunnella musiikkia DLNA -palvelimelta verkon välityksellä. Musiikkia kuunnellessa musiikkisoitin tarjoaa myös linkkejä ja tietoa artistista.

Äänen taajuusmuokkainta ei suoranaisesti ole, mutta esiasetetuista ohjelmista voi valita sen vähimmän ärsyttävän. Kokonaisuutena kuunteluelämys oli miellyttävin hyvälaatuisilla kuulokkeilla ilman mitään erillistä ääntä muokkaavaa valintaa.

Puhelimen saa liitettyä bluetoothin välityksellä esimerkiksi auton handsfree -sarjaan ja puhelin tukee äänen siirtämistä auton soittimeen bluetoothin välityksellä. RAZR lähettää äänen lisäksi tiedostossa mahdollisesti olevat artistin, kappaleen ja albumin tiedot. Äänen striimaus bluetoothin yli tukee puhelimen omaa musiikkisoitinta, mutta myös kolmannen osapuolen musiikkisovelluksia. Esimerkiksi Spotify toistuu bluetoothin yli autossa ja auton päätelaite näyttää artistin, kappaleen ja albumin tiedot yhtälailla.

Mielenkiintoinen lisä on musiikkisoittimen kautta haettavat podcastit ja nettiradiot. Niitä kuunnellessa bluetoothin yli autossa RAZR lähettää myös niiden tiedot päätelaitteelle. Esimerkiksi nettiradion nimen ja soivan kappaleen tiedot ovat näkyvillä auton näytössä. Tätä ominaisuutta en ole saanut toimimaan vielä millään muulla käyttämälläni puhelimella, vaikka suurin osa näyttää jo esimerkiksi Spotifyn tiedot. Puhelinta kokeiltiin Seatin, Skodan ja Volkswagenin kahdella eri kosketusnäyttöisellä laitteella sekä Audi A8:n auton viihdekeskuksessa. Kaikkien kanssa toistettavan audion tiedot siirtyivät mukavasti. Uskon että myös VAG-konsernin ulkopuolisissa autoissa ominaisuus toimii yhtä hyvin.

Kamera

RAZR on varustettu 8 megapikselin kameralla ja yhdellä LED-salamalla. Kameran käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen ja helppokäyttöinen kuten Android-puhelimissa yleensäkin. Puhelimessa ei ole erillistä fyysistä nappia kuvan ottamista varten, vaan kuvan laukaisu tapahtuu tutusti näytössä olevaa laukaisinnappia painamalla. Zoomauksen voi tehdä myös äänenvoimakkuuden säätimistä, mutta niiden käyttö on huomattavasti kankeampaa, kuin näytön kautta sormella liukusäädintä lääppimällä.

Käyttöliittymässä kameran laukaisu, etu- ja takakameran valinta ja video- ja stillkuvauksen valinta tapahtuu näytön oikeassa reunassa olevasta panelista, zoomauksen liuku löytyy vasemmasta reunasta  ja sen alta saa avattua valikon. Valikosta löytyy yleiset asetukset, efektivalinnat, kuvausohjelma, kuvaustapa, kirkkauden säätö ja salaman asetukset.

Viimeksi otettu kuva näkyy vasemmassa ylänurkassa ja sitä täppäämällä pääsee galleria-sovellukseen. Tämän vieressä yläreunassa näkyy muistiin vielä mahtuvien kuvien määrä ja asetuksista riippuen myös GPS -sijainti. Sijainnin näyttö kertoo kaupungin tarkkuudella, mutta kuvan tietoihin kyllä tallentuu tarkka sijaintikin. Tietysti sillä tarkkuudella kuin GPS -signaali antaa mahdollisuuden.

Kameralla voi tehdä tarkennuksen ja kuvan kirkkauden automaattisen säädön täppäämällä jotain kohtaa kuvasta, mutta tarkennuksessa on usein pieni viive. Valaistusolosuhteista riippuen viive on lyhyempi tai pidempi. Myös hankalammissa valaistuksissa kamera saattaa säätää kuvan kirkkauden kohdilleen, muttei kykene tarkentamaan kuvaa. Kuitenkin normaaleissa olosuhteissa kamera kykenee tuottamaan riittävän kirkasta ja tarkkaa kuvaa.

Kameran kuvanlaatu on hyvä, mutta ajoittaiset tarkentamiseen liittyvät ongelmat ja “manuaalisesti” valitun tarkennuspisteen mukaan säätämisen viiveet saattavat välillä harmittaa. Huomasin testin aikana ottavani mielummin taskusta toisen puhelimen, jos valaistus oli haastava. Kuitenkin kärsivällisenä RAZRin taskusta kaivaminen palkitsi, koska sen kuvanlaatu oli useimmiten parempi kuin iPhone 4S:n samoissa olosuhteissa. Siitäkin huolimatta, että hämärässä otetuissa kuvissa RAZR toi enemmän kohinaa kuvaan. Kohina ei kuitenkaan ole häiritsevällä tasolla jos kuvaa ei ole tarkoitus käyttää printtiin tai julkaista netissäkään täysikokoisena.

Motorola RAZR:in kameran panoraama-ohjelma on toteutettu tutulla tavalla, eli kun panoraama on valittuna ohjelmaksi, laukaistaan kamera ja pyyhkäistään maisemaa sivulta toiselle. Liian nopea pyyhkäisy tuottaa usein epätarkan kuvan, mutta kohtuullisella nopeudella saa jo hyvän kuvan. Haastavammissa valaistuksissa kannattaa panoraaman ottaminen aloittaa hämärämmästä päästä ja liikuttaa kameraa hitaammin koko kuvattavan alueen yli. Tällöin jo aiemmin mainittu hieman hidas tarkennus ja valotuksen säätö pysyvät paremmin mukana.

Kokonaisuutena kamera toimi mukavasti, eikä kaatunut kertaakaan tai tuottanut muutenkaan kummallisia kuvia. Kamera asettuu selvästi puhelimen hintaluokan yleiselle tasolle.

RAZR kuva videota HD tasoisena, mikä tarkoittaa tässä tapauksessa HD+ 1080p tarkkuutta. Valikoista voi myös valita  HD 720p, DVD (720×480) tai muita matalampia resoluutioita. Parhaan liikkuvan kuvan saa kuitenkin tallennettua jommalla kummalla HD laadulla. Muissa tarkkuus alkaa kärsimään liikaa, eikä niissä saada kuvanlaadullisesti (kirkkaus, jouhevuus, tms) mitään lisää. Ainoastaan videotiedoston koko pienenee. Nykyisilla 3G yhteyksillä ja laitteen sisäisenkin muistin määrällä en näe tarpeellisena lähteä “pelleilemään” pienemmillä tarkkuuksilla.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=l02HoRtdKto

Laite kuvaa miellyttävän tarkkaa ja jouhevasti liikkuvaa kuvaa. Digitaalinen, ohjelmallisesti toteutettu kuvanvakain toimii kohtuullisen hyvin. Se ei kuitenkaan pysty poistamaan suurempia tärinöitä, vaan tarttuu vain pieneen huojuntaan. Esimerkkivideo on kuvattu vapaalla kädellä, tukemalla kuvaavaa kättä kyynärpäästä seinään. Videoiden kohdalla kuitenkin pätee samat kommentit tarkennuksen ja kirkkauden automaattisen säädön suhteen. Kameralla kestää hetki saada kaikki kohdilleen, mutta se voi mennä täysin hämilleen jos kuvaaja siirtyy kirkkaasta hämärämpään nopeasti. Kamera siis säätää tarkkuutta viedota kuvattaessa myös kuvaamisen aikana, toisin kuin monet muut älypuhelimet. Tämä saattaa aluksi olla hämmentävää, mutta siihen tottuu nopeasti. Tämä täytyy myös ottaa huomioon aina kun alkaa kuvaamaan videota.

Liitännät ja yhteydet

Motorola RAZR on varustettu nelitaajuusradiolla, eli se toimii GSM/GPRS/EDGE/HSDPA verkoissa ja saavuttaa parhaimmillaan teoreettisen 14,4 Mbps nopeuden. Laitteessa on tietenkin myös WiFi-yhteys ja puhelinta voi käyttää myös Wifi hotspottina.

Fyysisinä liitäntöinä laitteessa on 3,5mm kuulokeliitäntä, joka toimii myös langallisen handsfree-setin liitäntänä. Tämän vieressä laitteessa on micro-usb -liitäntä joka toimii myös laturin liitäntänä ja lisäksi micro-HDMI -liitäntä. Micro-HDMI:n kautta puhelimen saa liitettyä vaikka isoon telkkariin ja liitännän kautta siirtyy niin kuva kuin äänikin. Kuvan laatu Samsungin 46” plasmassa oli yhtä hyvä samaa videota katseltaessa puhelimen kuin tietokoneenkin kautta.

Puhelin on varustettu Motorolan MOTOPRINT ominaisuudella, jonka avulla on mahdollista tulostaa tiedostoja langattoman verkon välityksellä verkkotulostimeen. Sovelluksen kautta täytyy etsiä ja valita oikea tulostin verkosta. Valitettavasti testin aikana käytössä ollut verkkotulostin sanoi sopimuksensa irti, eli ei toiminut muillakaan verkkoon liitetyillä laitteilla. Tulostimelle ehti kuitenkin lähteä pari pdf-tiedostoa ja kalenterimerkintä. Nämä tulostuivat riittävän hyvälaatuisina. Lopputulosta ei olisi voinut pdf-tiedostojen kohdalla erottaa millään muullakaan laitteella tulostetuista.

Puhelimessa on myös Motorolan MOTOCAST sovellus, jonka avulla käyttäjä voi ladata tiedostoja tietokoneeltaan, jos se on auki. Ominaisuus vaatii että tietokoneelle asennetaan myös Motorolan ohjelmisto, mikä yllättävää kyllä löytyy niin Windowsille kuin Mac OS X:lle. Tietokoneen päässä asuva ohjelma ei vie ainakaan Macilla kovinkaan paljon resursseja päällä ollessaan, se on itseasiassa huomattavasti kevyempi kuin esimerkiksi Applen oma iTunes.

MOTOCASTin kautta käyttäjä voi striimata videoita ja musiikkia tietokoneelta puhelimeensa, siirtää tiedostoja ja lisäksi pääsee käsiksi tiedostoihin MyMotoCast.com palvelun kautta. Tämä tietenkin vaati sen, että palveluun on kirjauduttu ja asetukset tehty ennen reissuun lähtöä.

RAZR:in verkkoselain on toimiva, käytännössä Androidin oma selain, joka on paketoitu Motorolan käyttöliittymän näköiseksi. Selain on kohtuullisen nopea. Pullonkaulaksi tuntui testin aikana muodostuvan enemmänkin käytettävän verkon nopeus kuin selaimen nopeus. Selain tukee niin nipistämällä zoomausta, kuin tuplanäpäytyksellä lähentämistä. Jälkimmäisellä saa lähennettyä tekstin kappaleen levyiseksi nopeasti ja helposti.

Selain tukee myös Flashia, jolla toteutettu sisältö toistui pääosin ongelmitta. Ongelmalliseksi muodostuivat muutenkin raskaat toteutukset, jotka tuntuvasti hidastavat joskus tietokoneellakin selaillessa. Videoita katsellessa selain toisti ainakin 720p tarkkuudella pahemmin nykimättä, joskin videon alun lataaminen kesti aika pitkään. Tarkempaa videota en päässyt testin aikana kokeilemaan flashilla toteutettuna. Selain tukee myös HTML5 -tekniikkaa niin, että esimerkiksi Facebookin pelit toimivat pikaisen kokeilun perusteella vähintäänkin välttävästi. Kosketusnäyttö tosin ei ole niille mitenkään optimaalinen käyttötapa.

SOME-luuri

Kuten niin monessa muussakin puhelimessa on nykyisin tapana, myös Motorola on RAZR:iin toteuttanut sosiaalisen median palveluiden integraation.

Social Location -sovelluksella voi seurata missä kaverit menevät Facebookin check-innien perusteella ja katsella myös monien eri palveluiden kautta mitä missäkin tapahtuu. Esimerkiksi Eventbriten tapahtumat asettuvat tällä kartalle aikatauluineen. Last.fm kertoo mitä missäkin paikassa on kuunneltu ja kenen toimesta. Lisäksi löytyy erilaisia tapahtumakalentereita, nähtävyyksiä ja minne-mennä tyyppisiä vinkkejä. Vaikka suomalainenkin käyttäjä saa kotimaassa jonkin verran sisältöä kartalle, on se sisällöltään selvästi Yhdysvaltoihin keskittynyt. Silti esimerkiksi keski-euroopassa tästä sovelluksesta voi olla iloa reissatessa, kunhan data-laskutuksen puoli on hallinnassa.

Social Networking -sovellus kerää kaikkien palveluiden sisällön yhteen sovellukseen, siis niiden joihin käyttäjä on puhelimella kirjautunut sisään. Täällä on myös ns. unified inbox, joka näyttää kerralla kaikkien palveluiden viestit, mutta jokaiselle palvelulle on oma välilehtensä. Sovelluksen kautta voi päivittää statustaan joko yhteen tai useampaan palveluun kerrallaan. Tällä sovelluksella on myös oma widgettinsä, kuten muillakin Motorolan omilla sovelluksilla.

Puhelimessa on myös muodikas ääniohjaus (Voice Command), joka kuitenkin omassa käytössäni näytti toimivan sujuvasti vain englanniksi. Sillä voi ohjata puhelinta soittamaan, lähettämään viestin ja ottamaan viestin saneluna. Suomalaisten nimien kanssa tosin soittaminen ei onnistunut kovinkaan hyvin, vaan puhelin joko leikki tyhmää tai sitten ehdotti puhelua varsin kummallisille ihmisille. Viestin sanelukin onnistui vain kohtuullisesti niin omalla aksentillani, kuin natiivilla NYC aksenttia pulisevalta herralta.

Puheen tunnistus kuitenkin häkellyttävästi toimi paremmin äänihaussa (Voice Search). Haulla onnistui esimerkiksi laukaisemalla vain hakusana, milloin puhelin antoi joko suoraan Googlen hakutulokset hakusanoille tai ehdotti myös Wikipediaa. Sovellus tunnisti myös komentoina erikseen “Go to” ja “search”. Ensimmäisellä pystyi neuvomaan mihin nettiosoitteeseen halusi ja jälkimmäisellä sai aina Googlen hakutulokset.

Suorituskyvyltään puhelin on selvästi kirkkainta kärkeä. Missään vaiheessa käytössä ei tuntunut jumittelua tai tahmaamista ja testienkin mukaan RAZR asettuu tämän päivän huippuluurien kärkeen. Kevään aikana on tietysti tulossa paljon Barcelonassakin julkaistuja uutuuksia, eli sijoitus huipulla saattaa muuttua. Silti RAZR ei ole mikään nuhainen kapula, jonka kanssa kiihtyy käyttäjä ja näytöllä saa pyyhkiä enemmän kyyneleitä kuin kuvakkeita.

Kokonaisuutena Motorola RAZR monipuolinen ja suorituskykyinen puhelin. Sen käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen, muttei välttämättä anna tarpeeksi karkkia visualistisemmille silmille. Ruma se ei missään nimessä ole. Puhelin on kädessä miellyttävä, joskin se on reunoiltaan aika kulmikas. Pienemmälle kädelle se saattaa tosin olla vähän kolho. Puhelin on fyysisesti aika lähelle saman kokoinen kuin esimerkiksi HTC Sensation XL, joskin HTC:n puhelimessa on suurempi näyttö.

RAZR on painavahko, muttei mikään tiiliskivi. Se tuntuu tukevalta ja jykevältä kädessä ja sen takalevyn kevlar-pinta on miellyttävä ihoa vasten. Pinta ei ole liian liukas ja puhelin pysyy hyvin kädessä, joskin himpun verran yläpainoisena. Mustanpuhuva ulkoasu voi olla liian synkkä, mutta itse pidin siitä kovasti. Se on yksinkertaisen tyylikäs ja jos olen käyttänyt laitteitteni nimeämisessä Darth Vader teemaa jo toistakymmentä vuotta, on helppo arvata että tyylillisesti puhelin miellyttää testaajaanne.