Parrotin Ar.Drone on ollut jo jonkin aikaa kulttimaineessa ja ajattelimme tutustua laitteeseen hieman tarkemmin nyt kun uusi, parannettu, 2.0 versio on hyökännyt puistoihin ja nurmikentille.

Toimituksessamme on ollut jo pidemmän aikaa Ar.Drone 1.0, mutta emme arvostelleet tätä ikinä, sillä saimme sen käsiimme vasta kun 2.0:n julkaistiin, joten päätimme odottaa arvostelua tämän julkaisuun.

httpvh://youtu.be/cQpbdwN_B0U

Ar.Dronen idea on simppeli; se yhdistää quadcopterin ja kameran helposti hallittavaan pakettiin jota ohjataan matkapuhelimella ja tabletilla.

Pakkauksessa mukana tulevat: puskureilla varustettu sisärunko, kevyempi ulkorunko, akku, laturi ja itse Drone. Ohjaamiseen tarvittavan sovelluksen saa ilmaiseksi  Google Playstä. Sovelluksen lisäksi lentämiseen tarvitaan tietenkin omasta takaa Android-puhelin tai tabletti. Suositus on, että hallintaan käytettävä laite tukee nopeampaa Wifi-N-verkkoa mikäli tarkoituksena on nauhoittaa videoita suoraan puhelimeen, mutta palaamme tähän hieman myöhemmin.

Dronen ympärillä on  neljä harjatonta moottoria, jotka ovat yhdellä rattaalla suoraan kiinni propelleissa, moottorit kykenevät nopeimmillaan 28500 kierrosnopeuteen minuutissa, joten Drone kykenee tuottamaan kiitettävän määrän nostetta. Tästä huolimatta 2.0 on hiljaisempi kuin edeltäjänsä, joka miellyttänee varmasti niitä jotka lentävät tiivisti asutussa naapurustossa.

Moottorit on kiinnitetty hiilikuidusta rakennettuun x-rakenteeseen jonka keskipiste on Dronen kamerarungon sisällä. Kamerarungon pohjasta löytyvät ultraäänisondit joilla laite tarkkailee korkeuttaan ja QVGA-tasoinen alakamera jolla laite mittaa maanopeutta.

Rungon päällä on paikka akulle ja akun tarraside jossa on USB-liitin muistitikulle videoiden nauhoittamista varten.

Kamerarungon edessä on “HD”-tasoinen kamera jossa on 92 asteen laajakulmalinssi, sanoin “HD”-tasoinen, sillä vaikka resoluutio onkin 720p, jättää kuvanlaatu toivomisen varaa, kuten alla olevasta videosta voi nähdä.  Videon värisaturaatio myös heitteli melkoisesti, mutta tämä on todennäköisesti ongelma laitteen ohjelmistossa, joka korjataan toivottavasti piakkoin.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Y66PkdlmxT0

Muistitikulle kuvattuna videon kuvanopeus oli kuitenkin kiitettävät 30 kuvaa sekunnissa, ilman nykimisiä tai pätkimisiä, mutta valitettavasti Wi-Fi:n yli verkon tason heiketessä, tuli kuvaan myös  häiriöitä, joten on suositeltavaa tallentaa lentoa suoraan tikulle. Tämä säästää myös hieman akkua ohjauslaitteessa, sillä prosessoriaikaa ei tarvitse käyttää videon tallentamiseen puhelimen muistiin langattoman verkon yli. Valokuvat tallennetaan puhelimen muistiin, vaikka muistitikku olisi liitettynä.

 

 

Yhdellä latauksella laiteella voi lentää noin 10-15 minuuttia riippuen lennetäänkö ulko- vai sisärungolla, kuvataanko videota tikulle vai puhelimeen. Onneksi uudelleenlatailua ei tarvitse odottaa pitkään, sillä akku latautuu n. 1,5 tunnissa mukana tulevalla laturilla.

Laite yhdistetään puhelimeen Wi-Fi-verkon avulla, ja kun akku kiinnitetään laitteeseen, tekee laite itsestään Wi-Fi-tukiaseman ja puhelin kytketään laitteen luomaan verkkoon.  Wi-Fi-verkosta johtuen lupaa Parrot laitteelle 50 metrin toimintaetäisyyden, mutta tämä voi ohjaimena toimivasta laitteesta riippuen olla myös enemmän. Niille jotka kaipaavat pidempää toimintaetäisyttä tai tarkempaa kontrollia kuin virtuaaliset joystickit tai g-sensori, löytyy netistä RC-muunnoskittejä jolloin lentäminen tapahtuu RC-ohjauksella ja Wi-Fiä käytetään vain reaaliaikaiseen videonäkymään.

Kun yhteys on luotu, avataan Ar Freeflight -sovellus; se on hyvinkin yksiselitteinen, kun ruudulle aukeavat näppäimet ohjaustilaan, galleriaan jossa voi selata videoita ja kuvia mitä Dronella on otettu ja jakaa ne helposti eteenpäin, Dronen päivitystyökaluun, Ar.Drone Acadamy -ohjauskouluun ja peleihin. Valitettavasti Ar.Drone Academy  ei ollut vielä käytettävissä, mutta osa tähän kouluun liittyvistä videoista on jo saatavilla Parrotin Youtube-kanavalla koskien tosin Ar.Drone 1.0:aa. Myös pelit tulevat myöhemmässä päivityksessä.

Kuten aikaisemmin mainitsin, näkyy ohjausnäkymässä miltei reaaliaikaisesti etukameran välittämä kuva, ja alareunasta löytyy nousu- ja laskeutumistoiminto, jota painamalla Drone laskeutuu ja nousee hallitun automaattisesti. Yläreunassa näkyy Dronen akun ja Wi-Fi-signaalin tila, videonauhoituksen käynnistys ja sammutus, kameran laukasin jolla voi ottaa lennosta valokuvia ja kameranvaihtopainike, jolla näkymää voi vaihtaa ala- ja etukameran välillä. Näiden lisäksi löytyy hätälaskeutumispainike, jolla kopterin roottorit voi sammuttaa hetkessä mikäli se tekee jotain odottamatonta. Lisäksi löytyy asetusnäppäin.

Asetusten alta on mahdollista säätää kohtalaisen vapaasti kopterin kääntö-, lento- ja nousunopeutta, jotta laite pysyy käsissä myös vasta-alkajalla ja taitojen karttuessa arvoja voi nostaa.

Ohjaustapoja on kolme; G-sensori, G-sensorin ns. absolute control mode jossa laite suunnastaan riippumatta ohjautuu kohti käyttäjää laitetta itseenpäin kallistettaessa ja lisäksi virtuaaliset joystickit. Jälkimmäisestä löytyy myös tatit päittäin vaihtava tila, jotta euroalueen RC-lentäjät eivät joudu keksimään pyörää uusiksi.

Hauskana lisukkeena Parrot on lisännyt laitteeseen simppelin tavan suorittaa ns. barrel roll -tempun, jossa ruutua tuplanäpäyttämällä, laite kääntyy 180 astetta pituusakselinsa ympäri.

Parrot on pyrkinyt tekemään laitteesta helposti opittavan ja hallittavan, joten laitteelle on annettu jonkin verran älyä jolla pyritään kompensoimaan aloittelevan ohjaajan virheitä. Ja mikäli kopteri havaitsee, että laitteen kulma on muuttunut liian jyrkäksi esimerkiksi tuulenpyrähdyksestä, se joko laskeutuu  automaattisesti tai sammuttaa propellit automaattisesti, riippuen virheen suuruudesta. Tällä  estetään turhat vauriot itse laitteelle.

Parrot on myös järkevänä asettanut kopterin pysymään leijuntatilassa paikallaan tai laskeutumaan (riippuen onko käytössä sisä- vai ulkotila), mikäli ohjainlaite kaatuu, siihen tulee puhelu tai yhteyslinkki menetetään. Kopteri myös käyttää sensoreitaan ja pohjakameraa pysyäkseen mahdollisimman paikallaan ja samalla lentokorkeudella ilman erillistä avustusta, tämä toimii ulkona kiitettävästi mikäli tuulta on alle 5 m/s  ja sisällä erinomaisesti, sillä tuuli ei ole haittaamassa menoa.

Vahinkoja kuitenkin sattuu, joten onneksi Parrot tarjoaa kaikkia osia, runkoja myöten, varaosina ja Youtube-kanavallaan ohjeet osien vaihtoon.

Laite on tolkuttoman hauska lelu – paino sanalla lelu – se ei ole mikään järjestelmäkameraa nostava multi-kopteri, mutta aloittelevalle pilotille tai ilmakuvauksesta kiinnostuneelle hyvä ja helppo tapa tutustua aiheeseen. Ja mikä parasta, laite on aivan julmetun hauska. Laite ei ole myöskään halvimmasta päästä 369 € hinnallaan. Vaikka laite onkin helpoimmasta päästä hallita, sitä ei voi mitenkään suositella perheen pienimille jo pelkän hintansa takia ja lapselle voi tulla itku nopeasti, kun Drone lentää tonttiin, joten tämä on selvästi vanhemmille suunnattu “lelu”.

Kiitokset Verkkokauppa.comille arvostelukappaleen nopeasta toimituksesta.

ps. ennen kuin joku kysyy: Android-tarrat eivät tule paketin mukana.