Samsung Galaxy Ace 2 on hyvä keskiluokan puhelin, joka tarjoaa laadukkaan kameran ja GPS-paikannuksen tueksi venäläisen GLONASS-paikannusjärjestelmän.

Ensituntuma

Galaxy Ace 2 tuntuu heti paketista otettaessa sopivan mukavasti käteen ja on Samsungille tuttuun tapaan laadukkaan oloinen. Puhelimen takakuori on muovia ja siinä on pientä timanttikuviointia. Kuviointi on valitettavasti liian pientä ja se tuntuu aluksi liian liukkaalta mukavaan käyttöön.

Muutaman tunnin testauksella puhelimen ohjelmistopuoli suoriutuu tehtävistään nopeasti ja nykimättä. OLED-näyttöihin tottuneena Ace 2:n perinteisempi LCD-näyttö tuntuu tarkemmalta ja kirkkaammalta.

Laitteisto

Samsung Galaxy Ace 2:ssa on tehokas 800 megahertsin tuplaydinprosessori. Quadrant-ohjelmalla testatessa puhelin sijoittui HTC Desire HD:n ja LG Optimus 2X:n väliin.

Laitteen muistimääräksi ilmoitetaan monessa paikassa internetissä 768 megatavua, mutta testipuhelimen tiedoista useat ohjelmat ilmoittavat muistimääräksi vain 568 megatavua. Syynä saattaa olla käyttöjärjestelmän varaaminen tai puhelimesta on liikkeellä usempia eri malleja samalla nimellä. Samsungin tuotesivulla ei asiasta valitettavasti ole mitään tarkempaa mainintaa.

 

 

Puhelimessa on 3,8 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö, jonka resoluutio on 480 x 800 pikseliä. Näyttö on tarkka ja erittäin kirkas, mutta valoisuussensorin puuttumisen takia näytön taustavaloa ei voi asettaa muiden puhelimien tavoin vaihtelemaan automaattisesti valotilanteen mukaan. Maksimiasetuksella näytöstä näkyy hyvin kirkkaassa auringonpaisteessakin.

Näytön alla on fyysinen kotinäppäin ja taustavalolla varustetut kapasitiiviset valikko- ja takaisin-näppäimet. Näppäinten valon päälläoloaikaa saa muutettua, mutta kirkkautta ei. Näytön ollessa keskitason yläpuolella tämä ei haittaa, mutta hämärässä valojen himmentäminen olisi mukava ominaisuus.

Ace 2:n yläreunassa 3,5 mm audioliitäntä, oikealla reunalla on virtanappi, vasemmalla reunalla äänenvoimakkuuden säätönapit ja mikro-SD-korttipaikka avattavan luukun takana. Puhelimen alareunassa on mikro-USB-liitäntä lataamista ja tiedonsiirtoa varten.

Galaxy Ace 2:ssa on yhteensä kaksi gigatavua sisäistä tallennustilaa ja paikka enintään 32 gigatavuiselle mikro-SD-kortille. Samsungin sivuilla sisäistä tallennustilaa ilmoitetaan poikkeavasti olevan yhteensä 4 gigatavua.

Puhelimessa on 1500 mAh akku, joka kestää käyttöä loistavasti. Twitter-tili 10 minuutin välein päivittymällä ja kaksi Gmail-tiliä synkronoimalla, ajoittaisella internet-selailulla, kevyellä pelaamisella ja Youtube-videoita katsomalla akku kesti 2 – 2,5 päivää.

Aces 2:n paketissa tulee puhelimen mukana ohjekirjanippu, USB-latauskaapeli pistorasiaan, USB-kaapeli tietokoneeseen ja 3,5 mm nappikuulokkeet mikrofonilla ja vastausnapilla.

Paikannus

Laite tukee GPS-paikannusjärjestelmän lisäksi venäläistä GLONASS-jäjestelmää. Kaksi eri paikannusjärjestelmää on liitetty saumattomasti Androidin paikannukseen yhtäaikaiseen käyttöön.

Vertailulaitteena kätettyyn Samsung Galaxy S2:een verrattuna on löydetyssä satelliittimäärässä huomattava ero. Galaxy Ace 2 löysi noin 17 satelliittia ja Galaxy S2 vain 8. GLONASS-tuen lisäämä satelliittimäärä näkyy käyttäjälle nopeampana paikanmäärityksenä varsinkin jos A-GPS ei ole käytettävissä. Alla olevat kuvat on otettu parin minuutin erolla samasta paikasta.

Samsung Galaxy Ace 2 Samsung Galaxy S2

 

Kamera

Galaxy Ace 2:ssa on takana 5 megapikselin kamera ja LED-salama. Etupuoltelta löytyy 0,3 megapikselin kamera. Pääkameralla saa laadukkaita kuvia maksimissaan 2592 x 1944 pikselin tarkkuudella.

 

Puhelimen kameraohjelmassa on hyvät ominaisuudet ja sillä saa hämärässäkin hyviä kuvia. Puhelimen salama ei ylivalottanut testatuissa tilanteissa yhtään kuvaa ja ilman salamaa otetuissa kuvissa kohina pysyi siedettävällä tasolla.

 

Kamerassa on tarkennustiloina tavallinen automaattinen tila ja makrotarkennus erityisesti läheltä otettaviin kuviin. Tarkennustilojen välinen ero ei ole käytännössä kovin selkeä.

 

Kamera tarjoaa panoraamakuvaustilan maisemia varten ja toimintakuvaustilan, joka tekee panoraaman kohdistaen etualalla olevaan kohteeseen. Toimintakuvaus tuntuu olosuhteista riippuen kohtuullisen hyvin, mutta kuvaustiloista on kummallisesti jätetty kokonaan pois toimintakuvaustilan pohjana oleva perinteinen sarjakuvaus.

 

Galaxy Ace 2 tukee videokuvausta enintään 1280 x 720 tarkkuudella ja 30 kuvaa sekunnissa. Videokuvaus laitteen sisäiseen muistiin sujuu mallikkaasti ja videon äänentallennus on suhteellisen hyvää. Äänenlaatu jää kuitenkin kauas erillisellä mikrofonilla äänitetystä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=FtsDOT690Y0

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ouS3KumUxuA

Ohjelmisto

Samsung Galaxy Ace 2:ssa on Android 2.3.6. Virallisesta 4.0-päivityksestä ei ole tietoa, mutta netissä pyörii videoita epävirallisesta Ice Cream Sandwich -päivityksestä. Samsung on muokannut Android:ia omalla TouchWiz 4.0 -käyttöliittymällään.

 

Ace 2 tukee Kies Air -järjestelmää, jossa puhelin voi synkronoida tietokoneella olevaan Samsung:in Kies-ohjelmistoon WLAN-verkon yli ilman kaapelia.

Puhelimen mukana tulee Googlen vakio-ohjelmien lisäksi Samsungin ohjelmistopaketti. Ohjelmistoon kuuluu muun muassa Social Hub, Game Hub, Music Hub ja ChatON-pikaviestipalvelu.

Game Hub on lista Samsung:in yhteistyökumppanien pelejä. Ohjelma on tällä hetkellä varsin hyödytön, sillä kaikki klikattavat kohdat avaavat listauksen tai lataussivun Samsung Apps:iin tai Google Play:hin. Music Hub on 7digital:in Samsungin kanssa yhteistyössä tarjoama musiikkikauppa.

Social Hub yhdistää samaan palveluun sosiaaliset mediat, sähköpostit, yhteystietojen ja kalenterin hallinnan. Social Hub:in tuettuja palveluita ovat Microsoft Exchange, POP/IMAP-sähköpostit, Facebook, Twitter ja LinkedIn.

Ace 2:n tuotesivullakin esillä on Samsungin oma pikaviestipalvelu ChatON. Palveluun ei tarvi tehdä erikseen tiliä vaan palveluun liitytään puhelinnumerolla ja varmistustekstiviestillä.

Puhelimen ohjelmistossa on mukana Polaris Office -ohjelmiston 7 päivään aikarajoitettu versio, joka tukee Microsoftin toimisto-ohjelmien dokumenttien katselua ja muokkausta.

Käyttö

Galaxy Ace 2 tuo ulkomuodoltaan vahvasti mieleen parin vuoden takaisen HTC Desire:n. Laite lämpenee hiukan videotoiston tai muun raskaan rasituksen aikana, mutta ei kuitenkaan epämukavan paljoa.

Ace 2 toimi viikon ajan pääpuhelimena Galaxy S2:n sijaan. Olen ollut Ace 2:een tyytyväinen ja se voisi päivittäisessä käytössä korvata Galaxy S2:n suhteellisen kivuttomasti.

Puhelimen mukana tulevat nappikuulokkeet ovat erittäin muoviset ja liukkaat. Kuulokkeiden mikrofonipalikassa ei ole kiinnitysmahdollisuutta esimerkiksi paitaan, josta muodostuu ongelma mikrofonin painon takia. Ellei kuulokkeen johtoa vedä esimerkiksi paidan alle, mikrofoni vetää jatkuvasti oikean puolen napin pois korvasta. Paketissa tulevat kuulokkeet voi heittää taskun pohjalle varalle, mutta päivittäiseen käyttöön niistä ei valitettavasti näytä olevan.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Ace 2 on 300 euron hinnallaan hyvä keskiluokan puhelin, joka sopii ensimmäisestä Android-puhelimesta uuteen päivittävälle henkilölle tai tilanteeseen, jossa paremman pään ominaisuuksille ei ole tarvetta. Ace 2:n kamera on hyvä ja GLONASS-tuen tuomat edut ovat tervetulleita, joskin sen kohdeyleisö jää hiukan kyseenalaiseksi.