Google julkaisi odotetusti uuden Android-version, Jelly Beanin. Alla muutamia uusia ominaisuuksia joita tulemme näkemään loppuvuoden aikana monilla laitteilla. Nexus-laitteilla hieman muita aiemmin.

Project Butter – sulava käyttöliittymä.
Taatakseen sujuvan Android-kokemuksen, Google on synkronoinut uudessa versiossa näytönpäivityssignaalin (Vsync) ajamaan koko näytön piirtotapahtumaa ja animointia – ohjelmien piirrot, kosketustapahtumat ja näyttöasettelut kaikki tapahtuvat kiinteällä 60 ruudun sekuntinopeudella sulavana ja varmistettuna. Kosketusviivettä on vähennetty liittämällä myös se näytönpäivityssignaaliin – käyttöjärjestelmä ennakoi sormen sijainnin ruudulla seuraavan ruudunpäivityksen kohdalla. Lisäksi, ajoittaisten passiivisten hetkien jälkeen, Android antaa prosessorille tehopiikin, joka varmistaa ettei seuraavan kosketustapahtuman kohdalla ole viiveitä.

httpvh://youtu.be/V5E5revikUU

Kehittäjille tämä näkyy ohjelmistokehityspaketissa mukana tulevana työkaluna, Systrace:na, joka esittää datan suoraan Linuxin kerneliltä aikajanana, jossa näkyy järjestelmäaktiviteetit ja josta voi helposti havaita viiveet ja ongelmakohdat omassa ohjelmassaan.

Automaattisesti mukautuvat widgetit
Työpöytien sisältö siirtyy widgettien tieltä ja mikäli työpöydällä ei ole tilaa, widgetin koko muuntuu ko. työpöydälle sopivaksi.

Päivitetty näppäimistö
Androidin sanakirjaa on päivitetty tuottamaan tarkempia, henkilökohtaisempia osumia; näppäimistö pyrkii täydentämään seuraavan sanan jo ennen kuin edes aloitat kirjoittamaan sitä.

Älykäs sovellusten päivitys
Tarve ladata koko sovellus uudelleen jokaisen päivityksen yhteydessä, on poistettu. Nyt tarvitsee ladata vain päivitetty osuus sovelluksesta. Tällä säästetään aikaa, vaivaa sekä luonnollisesti myös puhelimen dataliikenteen määrää, keskimäärin noin kahdella kolmasosalla.


Laajennettavat ilmoitukset

Ilmoitusalueen viestit saavat uutta väriä; ohjelmat voivat käyttää lisätilaa kuville ja napeille, joilla saadaan lisätoiminnallisuuksia, kuten missattuun puheluun takaisin soittaminen suoraan ilmoitusalueelta. Ilmoituksia voi laajentaa sormielein, esim. nipistämällä. Kehittäjät voivat määrittää ilmoituksille prioriteetteja ja monia eri toimintoja. Jokaisen ilmoituksen voi edelleen, ICS:n tavoin, poistaa pyyhkäisemällä sen sivuun.

Puheentunnistus ilman internet-yhteyttä
Google on kutistanut puheentunnistuksen toiminnot niin, että ne toimivat nyt myös ilman yhteyksiä ulkomaailmaan. Toistaiseksi vain englanniksi, mutta puheentunnistuksen piiriin on juuri lisätty 18 uutta kieltä. Puheentunnistusta on samalla nopeutettu huomattavasti; I/O:ssa demottuna se vaikutti salamannopealta verrattuna entiseen 15-30 sekunnin viiveeseen, koska toiminnon piti hakea tarvittava data Googlen palvelimelta. Puheella toimiva haku näyttää aina päätuloksen lisäksi myös Googlen hakutuloksia aiheeseen liittyen. Puheentunnistus toimii luonnollisesti myös näppäimistön korvikkeena tekstiviesteissä ja muissa sovelluksissa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=pPqliPzHYyc

Google Now
Reaaliaikainen haku ympäriltäsi, kortteina. Now näyttää bussireitit, tarkkailee kalenterinoottejasi ja huomauttaa, kun on aika lähteä, ottaen huomioon senhetkisen ruuhkan. Now ehdottaa hakujen ja muiden kriteerien perusteella konsertteja, urheilutapahtumia ja kaikenlaisia aktiviteetteja ympäriltäsi GPS:n avulla.

Sovellusten salaus
Jokainen maksullinen ohjelma salataan laitekohtaisella avaimella ennen ja jälkeen asentamisen piratismin kitkemiseksi. Tämä valitettavasti vaikuttaa myös kolmannen osapuolen varmuuskopiointiohjelmiin, mutta niistä saamme varmasti kuulla vielä.

Muokattavat näppäimistöasettelut
Android 4.1 tukee käyttäjän muokattavia näppäimistöasetteluita, joita voi luoda itse mukana tulevalla työkalulla. Jokaisen napin paikan voi itse määrittää itselleen soveltuvimmalle paikalle.

Android Beam – Tap-to-Air
Yhteyden luominen NFC-tuella varustetusta laitteesta toiseen, esim. puhelimen parittaminen kaiuttimiin, handsfree-kuulokkeeseen tai autosoittimeen onnistuu nyt myös Bluetoothin kautta – vain laitteita yhteen kopauttamalla. Samoin toimii myös tiedostojen siirto laitteesta toiseen.

 

Samalla Google ilmoitti, että Androidin Chrome-selain on vihdoin vapautunut beta-testauksesta ja on saanut myös kriittisiä päivityksiä, jolla se valmisteltiin uuden Google Nexus 7 -tabletin vakioselaimen rooliin.

Google lupaili uusien Android-versioiden “PDK”:n, eli alustakehityspaketin, toimittamista valmistajille ja kumppaneille 2 kk ennen julkaisua, päivitysten julkaisunopeuden vauhdittamiseksi.
Jelly Beanin saatavuutta Google lupaili noin kolmen viikon päähän Samsung Galaxy Nexus, Nexus S, Motorola Xoom -laitteille. SDK on saatavilla tästä päivästä lähtien. Tämä saattaa toki olla maakohtaista, mutta jäämme odottamaan tarkempia tietoja.

Koko Android-keynote on nyt Youtubessa:
httpvh://www.youtube.com/watch?v=VuC0i4xTyrI

Kuvat: Android.com