Googlen pilvipalvelut tarjoavat tällä hetkellä mediasisältöä joka lähtöön; ohjelmien ja pelien lisäksi palvelussa on musiikkia, elokuvia, tv-sarjoja, kirjoja ja lehtiä. Näitä promotakseen Google julkisti tablet-laitteen, johon on luonnollisesti sisällytetty kaikki Googlen olennaisimmat tuotteet, kuten Chrome-selain, Gmail, Google Play Music, Google Maps ja Google Play Store jne.
Tässä artikkelissa käymme läpi laitteen teknisiä ominaisuuksia, potentiaalia sekä mahdollista saatavuutta vähälumiseen Suomen kesään.

Asus vinkkasi omasta 7-tuumaisesta Tegra 3 -tabletistaan jo CES 2012 -messuilla, jossa se esitteli Eee Pad MeMO 370T -tablettinsa. Nexus 7:n uskotaan pohjautuvan pitkälti tuohon laitteeseen, joten Google oli ilmeisen vaikuttunut näkemästään ja neljän kuukauden yhteisen kehitysprosessin jälkeen laite julkistettiin viime keskiviikkona Google I/O -konferenssissa. Esiinmarssi tapahtui luonnollisesti Android 4.1 “Jelly Bean” -julkistuksen jälkeen, sillä Nexus 7 on markkinoiden ensimmäinen sillä varustettu laite.

Nexus 7 kilpailee suurimmilla markkina-alueilla lähinnä suoraan vain Amazon Kindle Firen kanssa, sillä molempien painopiste on huomattavasti muita enemmän pilvipalveluissa ja niiden mahdollistaman sisällön kuluttamisessa. Suomen mittakaavassa laitteen merkitys on ehkä hieman vaatimattomampi, sillä kyseiset pilvipalvelut  ovat paljon rajallisempia, mediasisältöä ei ole saatavilla Google Play Music’n lisäksi ollenkaan ja sekin vain kiertoteitse.
Nexus 7:ssä on painotettu muotoilua ja se loistaa fyysisellä koollaan sekä tehollaan, sillä se on tällä hetkellä markkinoiden pienikokoisin neliydintabletti. Muotoiluun on haettu virikkeitä vanhoista käsikonsoleista; laitteessa on vaakatasossa paksut mustat reunat  pelattavuuden ja käsittelyn vaivattomuuden vuoksi. Googlen Android-käyttöliittymäsuunnittelun johtaja, Matias Duarte, painotti eräässä haastattelussaan, että laite ei ole vain yksi tabletti muiden joukossa. Nexus 7 on uudenlainen tabletti, jossa on aidosti miellyttävässä, mukana kulkevassa, paketissa kohdallaan hinta, tehot sekä sisältö.

Koska laitteen hinnan haluttiin olevan hyvin kilpailukykyinen, jouduttiin siinä luonnollisesti tekemään hieman kompromisseja esim. liitettävyyden, tallennuskapasiteetin ja verkkotekniikoiden puolesta. 3G/4G-tuki loistaa poissaolollaan, tallennustilaa on “vain” 8/16 gigatavua, eikä sitä voi laajentaa SD-kortein. Lisäksi pääkamera ja HDMI-liitin puuttuvat kokonaan, eikä mikroUSB-liitin tue MHL-adapteria muiden vastaavien laitteiden tavoin, jotta sen kautta saisi videokuvaa ulos. Laite kuitenkin kompensoi puutteita näytön ja akunkeston saralla – selvästi asioita joihin on pyritty panostamaan mediakulutuksen maksimoimiseksi.
Katsoo kokonaisuutta miten tahansa, niin laitteen hinta on aivan lyömätön; jenkkimarkkinoilla 8 gigatavun malli on 199 dollaria ja briteissä 159 puntaa, joka mahdollistaisi Suomen hinnaksikin reilusti alle 300 euroa – mikäli laite tulisi myyntiin Google Play Storen kautta. Tämä tosin jää nähtäväksi, sillä tunnetuimmat kotimaiset harmaatuontikaupat ovat jo hinnoitelleet laitteen täysin ulos alkuperäisestä hintaluokastaan.

Jäämme innolla odottamaan uutisia laitteen rantautumisesta Suomeen, sillä hinnan ollessa kohdallaan, laite on varsin mainio lisä Android-markkinoille. Sen myötä jäämme odottamaan myös Play Storen mediasisällön avautumista virallisesti suurimpien markkina-alueiden ulkopuolellekin. Laite tulee saataville USA:n, UK:n, Australian ja Kanadan markkinoille heinäkuun puolessa välissä.

Tekniikka pähkinänkuoressa:
Neljällä 1,2 GHz ytimellä varustettu NVIDIA Tegra 3 T30L -järjestelmäpiiri 416 MHz ULP GeForce -grafiikkasuorittimella
7-tuumainen 1280×800-resoluutiolla (216 PPI) ja Corningin naarmunkestävällä lasilla varustettu IPS LCD -näyttö, joka kykenee 400 nit:n kirkkauteen
1 Gt RAM-muistia
8/16 Gt tallennustilaa
4325 mAh kiinteä akku
1,2 Mpix etukamera

Liitännät:
Wi-Fi 802.11b/g/n -tuki langattomille verkoille
Bluetooth 4.0
NFC -tuki
MikroUSB-liitin (ilman tukea videon ulosviennille)
3,5 mm kuulokeliitin ja mikrofoni
Telakkaliittimet

Anturit:
Gyroskooppi
Magnetometri
Kiihtyvyysanturi
GPS

Materiaalit: muovikuori magnesiumrungon päällä
Mitat:
198,5 mm x 120 mm x 10,45 mm
Paino: 340 grammaa

http://www.google.com/nexus/#/7/features

httpvh://www.youtube.com/watch?v=YMQdfGFK5XQ