Tutustuimme LG Optimus 4X HD -puhelimeen pikaisesti MWC-messuilla Barcelonassa ja nyt saimme laitteen vihdoin pidempään testiin.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8PRcDE4DwxE

LG on paketoinut miellyttävän ohueen pakettiin 720p-resoluutiolla varustetun 4,7-tuumaisen IPS-näytön, 1080p videokuvaukseen kykenevän 8 Mpix pääkameran, 1,3 Mpix etukameran ja 2150 mAh akun.

Laitteen etupuolelta löytyy näytön lisäksi kapasitiiviset näppäimet, jotka loistavat valkoisena laitteen valkoisen rungon läpi. Valinta on tyylikäs, mutta idea kaatuu täysin kirkkaassa auringonvalossa, sillä näppäimien taustavalo ei riitä valaisemaan näppäimiä muovin läpi ja näppäimet löytääkseen käyttäjän pitää turvautua aina lihasmuistiin.

Laitteen alareunasta löytyy mikroUSB-liitin (MHL-yhteensopiva), yläreunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitin ja virtapainike.

Virtapainikkeen sijoittaminen yläreunaan näin pitkän puhelimen kohdalla on hieman valitettavaa ja ergonomisesti, varsinkin pienikätisille, tämä tekee laitteen normaalikäytön kovin hankalaksi. Jopa allekirjoittaneen pianistin sormilla oli ajoittain vaikeaa käyttää puhelinta vain yhdellä kädellä.

Takakannesta löytyy kameran lisäksi LED-salama ja kaiuttimen aukko.

Ikävin designvirhe on kuitenkin aivan naurettavan ohueksi tehty äänenvoimakkuuden säätöpainike, joka ei ole kuin ohut viiva puhelimen kyljessä.

Vaikka laite on fyysisiltä mitoiltaan samaa luokkaa kuin Samsung Galaxy S 3 ja HTC One X, tuntuu laite suuremmalta kulmikkaamman muotoilunsa takia.

Laitteen RGB-matriisilla toteutettu “True HD” IPS-näyttö on erittäin hyvä, eikä sen tarvitse häpeillä värintoiston tai kontrastinsa puolesta, vaikka jääkin aavistuksen HTC One X:n ja SGS 3:n näytöille. Näyttöä kuitenkin reunustaa musta surureuna, joka saa muuten laadukkaan näytön tuntumaan hieman vanhanaikaiselta.

LG:n oma käyttöliittymä, joka on rakennettu Android 4.0:n päälle, on todella sulava ja miellyttävä käyttää. Allekirjoittaneelle oikeastaan ainoa valituksen aihe tuli LG:n ikoneista, jotka eivät millään tavalla noudata Androidin design-suosituksia ja täten näyttävät vähän irralliselta.


Plussaa laite saa muokattavasta pikatoimintovalikosta notifikaatioalueella, joka mahdollistaa käyttäjäkohtaisten toimintojen luomisen, jättäen täten turhat toiminnot pois viemästä tilaa.

Esiasennettuina ohjelmina mukana tulevat Kello, Herätyskello, Sovellustenhallinta, Laskin, Kalenteri, Kamera, Yhteystiedot, Sähköposti, Talous-pörssisovellus, FM-radio, Gmail, Google+, Mediahome-telakkatila, Muistio, Musiikkisoitin, Uutiset, Polaris Officen täysversio, LG:n Remote Call -etätukitoiminto, DLNA-klientti, LG:n oma Smart World -ohjelmakauppa (joka ei valitettavasti toimi vielä Suomessa), Google Talk, Tehtävienhallinta, Videosoitin, Sanelin ja Sää.

Erityiskiitoksen LG HD 4X saa varmuuskopiointitoiminnosta, joka pystyy tekemään laitteesta täyden varmuuskopion sovellusten asetuksia myöten.

Laitteen NFC-ominaisuutta tukemaan mukaan on paketoitu LG Tag+ -sovellus, joka mahdollistaa mukana tulevien NFC-tagien käyttämisen esim. puhelimen profiilien vaihtoon.

Ominaisuus vastaa käytännössä täysin Sony Xperia S:n Smart-Tageja, mutta Xperian avaimenperätagien sijaan tämä eivät ole avaimenperiä, vaan tylsän tavallisia tarroja, joita saa esim. Ebay’stä tarvittaessa lisää.

httpvh://youtu.be/BNQa1su0jic

Laitteen kamera sen sijaan oli pettymys; vaikka kyseessä on taustavalaistulla 8 Mpix sensorilla ja kuvanvakaimella varustettu kamera ja tämän still-kuvien laatu oli kiitettävällä tasolla, jäi sovelluspuolesta vähintäänkin keskinkertainen maku. Vaikka kamera käytännössä osasi kaikki samat jipot, kuin pahimmat kilpailijansa (One X ja SGS3), tuntuivat kaikki lisäominaisuudet päälle liimatulta (pl. panoraamakuvaus, joka toimi kiitettävästi). Esimerkkinä näistä keskeneräiseltä tuntunut sarjakuvaus, joka toisin kuin kilpailijoiden laitteissa, ei kyennyt jatkuvaan kuvaamiseen, vaan kuvasi vain sykäyksenä kuusi kuvaa peräkkäin ja tila piti sen lisäksi vielä kytkeä erikseen päälle.  Ikävimmin sovellusongelmat vaikuttivat videokuvaukseen ja varsinkin liikkuvia kohteita kuvattaessa videon tarkennus alkoi pumppaamaan, tämä on varsinkin esimerkkivideossamme erittäin hyvin huomattavissa.

Kaikki ei kamerassa ole kuitenkaan huonosti, vaan LG on laittanut kameraansa yhden oivalluksen jonka toivoisin jokaisen valmistajan kopioivan laitteisiinsa, nimittäin äänenvoimakkuuden säädin toimi kameran laukaisimena.

Nopeustestien tulokset ovat oudon alhaisia ja 4X HD repi 1,5 GHz Nvidia Tegra 3 -järjestelmäpiirinsä avulla tulokset:

Quadrant: 3738
Vellamo:  1681
Basemark: 12,20