Pääsimme testaamaan Samsungin Galaxy Beam -hybridilaitetta, joka pyrkii jälleen tekemään jotain uutta muuten niin harmaassa ja paikallaan vellovassa mobiilalan laitemassassa. Siinä missä Galaxy Note yhdisti onnistuneesti tabletin ja puhelimen, pyrkii Beam tekemään saman tempun puhelimelle ja videotykille.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=1VS3AmZi_QQ

Laitteen etupuolelta löytyy nelituumainen 480×800-resoluution TFT-näyttö, 1,3 Mpix etukamera, kotinäppäin ja tämän vierestä kapasitiiviset menu- ja takaisin-näppäimet. Alareunasta löytyy mikroUSB-liitin, vasemmasta reunasta äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja 3,5 mm kuulokeliitin.

Oikeasta reunasta löytyy virtanäppäin, videotykin toimintonäppäin ja kerrankin järkevästi asetettu mikroSD-korttipaikka, joka mahdollistaa muistikorttien vaihtamisen lennossa.

Takakannesta löytyvät  5 Mpix pääkamera ja LED-salama.

Yläreunasta löytyy 15 Lumenin (1 W) valoteholla varustettu DLP-videotykki.

Se, mikä laitteesta tekee saavutuksen on, että videotykistä huolimatta on laite vain 3 mm paksumpi, kuin Samsung Galaxy Mini 2, jonka arvostelun julkaisemme hieman myöhemmin. Myös paino on saatu pidettyä siedettävällä tasolla ja laite painaakin vain 145,3 grammaa, muiden fyysisten mittojen ollessa 124 x 64,2 x 12,5 mm.

Laitteen sydämenä toimii gigahertsin kaksiytiminen ST Novathor U8500-järjestelmäpiiri ja koko komeuden kruunaa 2000 mAh akku, jolla laitetta pelkkänä puhelimena käytettäessä ”matka jatkuu” kiitettävän pitkään. Videotykki syö akun kolmessa tunnissa, mikä sekään ei ole kovin pieni saavutus tuon kokoiselle laitteelle. Tykkiä käyttävän kannattaa kuitenkin varata laturi tai lisäakku mukaan. Onneksi Samsung on ennakoinut tämän ja paketin mukana tuleekin toinen akku ja kätevä latausteline jolla Beamin saa osoitettua kattoon. Telineessä on myös latauspaikka lisäakulle.

Ohjelmistona toimii Androidin 2.3.6-versio mutta laitteelle lupaillaan ICS -päivitystä piakkoin. Androidin päällä pyörii Samsung-käyttäjille tuttu ja turvallinen Touchwiz-käyttöliittymä.

Ohjelmistoina mukana tulevat Kello, Kalenteri, Selain, Kamera, Email, Galleria, Gmail, Maps, Samsungin Social Hub -Facebook- ja Twitter -yhteysohjelma, Music Hub -musiikkikauppa, Googlen Play -kauppa, AllShare DNLA -yhteysohjelma, Tiedostonhallinta, Google Talk, Samsungin äänihaku, Sanelin, Äänihaku, Valokuvaeditori, Päiväkirja, Laskin, Samsung Apps -ohjelmakauppa, Tehtävänhallinta, Muistio, Polaris officen täysversio, FM-radio, Musiikkisoitin, ChatOn-pikaviestin, Google+ ja Youtube.

httpvh://youtu.be/ZXYNqShkEuE

Laitteen kamera kykenee kuvaamaan 720p-tasoista videota

Omien ohjelmien asennusta varten laitteesta löytyy 1,81 Gt tallennustilaa ja sisäistä tallennustilaa omille tiedostoille löytyy 3,91 Gt. Tämä on tietenkin laajennettavissa mikroSD-kortein.

Edellä mainittujen lisäksi mukana on tietenkin ohjelmisto videotykin käyttämistä varten.  Ohjelmasta on mahdollista määrittää videotykin kierron asetuksia ja pakotta kuva esimerkiksi vaakatasoon videotykin ollessa käytössä. Tämä on erinoimainen toiminto varsinkin Youtuben kanssa, sen saaminen oikeaan asentoon tuntui uskomattoman vaikealta tehtävältä ennen ruudun pakottamista oikeaan asentoon. Saman toiminnon alta löytyy tietenkin myös kuvan tarkennustoiminto. Kyseinen toiminto on saatavilla aina videotykin päällä ollessa lyhyellä videotykkinäppäimen painalluksella.

Sovelluksesta löytyy dokumenttikameratoiminto jolla laitteesta tulee heittämällä piirtoheitin, sillä projektori näyttää tällöin kameran kuvaa, tämä on näppärä toiminto mikäli jokin piirretty hahmotelma pitää näyttää kerralla usealle ihmiselle esimerkiksi kokouksessa.

Samsung on myös lisännyt piirto-toiminnon tykkitoimintoon; sillä on mahdollista piirtää sen hetkiseen näkymän päälle vapaasti kuvioita, tämä varmasti on mukava ominaisuus niille jotka haluavat pyörittää luurilla powerpoint-kalvosulkeisia ja haluavat korostaa lennossa asioita.

Tykki toimii tietenkin myös taskulamppuna ja herätyskellotoimintoon on mahdollista lisätä videotykki tehostamaan herätystä halutulla videolla tai valokuvalla.

Samsung on lisännyt pakettiin myös ”tunnelmatila”-toiminnon jolla on mahdollista pyörittää joko valmiista tunnelmaa luovista videoklipeistä (esim. palava kynttilä, tähtikuviotaivas jne.) ja näihin sopivista taustamusiikeista tai omista kuvista ja videoista tunnelmaa luovan ajastetun loopin. Toiminto olisi muuten varmasti mukava, mutta esimerkiksi valmiit klipit eivät loopanneet saumattomasti ja loopin käynnistyessä uudestaan, video välähti ikävästi sekunnin ajan mustana, joka riitti rikkomaan ”illuusion”. Toivottavasti Samsung saa tämän korjattua tulevissa päivityksissä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=T4wvbNozb34

Videotykki pääsee oikeuksiinsa kuitenkin vasta kun sitä käytetään vakio-sovelluksen ulkopuolella, sillä tykki käynnistyy missä vain ohjelmassa pitämällä toimintonäppäintä pohjassa. Tämä avaa aivan uusia ulottuvuuksia tykin käyttöön. Testasimmekin juhannuksena Slingplayer sovelluksella TV-kanavien katsomista 3G-verkon yli, jolloin heijastimme 50″ kuvan pimeään huoneeseen. Yllä hieman vaatimattomampi testi toimistoltamme.

Valitettavana asiana todettakoon, että tykkiä ei ole mahdollista käyttää PC:n kanssa vakio-ohjelmistolla. Tämä on asia, joka olisi lisännyt laitteen monipuolisuutta huomattavasti. Onneksi peli ei ole menetetty, vaan tämä onnistuu Play-storesta löytyvällä maksullisella iDisplay-sovelluksella. iDisplay tekee kertaheitolla mistä tahansa Android-laitteesta lisänäytön tietokoneelle, ja täten Beamista aidon dataprojektorin tietokoneelle. Google Play: iDisplay

Suurin ongelma videotykin käyttöön tulee tietenkin alhaisesta valovoimasta ja jotta laitteesta saataisiin kaikki ilo irti, on käyttöpaikan oltava miltei täysin pimeä. Mitä pimeämpi käyttöpaikka sitä suuremman käyttökelpoisen kuvan laitteella saa aikaiseksi. Samsung lupaa 2 metrin heijastusetäisyydeltä käyttökelpoisen 50” kuvan ja testeissämme tämä lupaus tulikin lunastettua.

Nopeustesteistä laite repi ao. tulokset:

Quadrant:2746
Vellamo: 853
Rightware Taiji: 16,60

Galaxy Beam avaa mielenkiintoisen mahdollisuuden niille. jotka juoksevat pitämässä Powerpoint-kalvosulkeisia ja poistaa välistä läppärin mukana kantamisen, tai ikuisen “onko neukkarissa videotykkiä ja löytyykö siitä liitäntä X”-tyyppisen jumpan. Samsungilta tämä on mielenkiintoinen pelinavaus globaalille markkinoille videotykkipuhelimen kanssa. Globaalille siksi, että Samsung julkaisi aikoinaan alkuperäisestä Samsung Galaxy S:tä Beam-version (i8520), jota myytiin Koreassa ja Singaporessa. Muutamaa kauneusvirhettä lukuunottamatta, laite on erittäin mielenkiintoinen ja mukana tulevat lisätarvikkeet parantavat kokonaisuutta miellyttävästi. Hinta ei myöskään ole pahimmasta päästä ja operattorit ovatkin hinnoitelleet laitteen n. 500 € hintaluokkaan.